jak prawidłowo chłodzić turbo ?

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Marcin B.
Samochód: kodiaq I rs tsi

jak prawidłowo chłodzić turbo ?

Post autor: Marcin B. »

witam wszystkich
zadam kolegom może śmieszne, może banalne pytanie, ale sam nie znalazłem na nie do tej pory nigdzie odpowiedzi. Mianowicie jak chłodzicie turbiny po wymagającej /długiej jeździe po trasie?
Mam na myśli np. zjazd na tankowanie z autostrady . Wiadomo, wcześniej zmniejszyć obroty i jechać wolniej , ale po dojeździe na miejsce gdzie chcemy już wyłączyć silnik, turbo powinno chwilę jeszcze na postoju popracować na włączonym silniku. i teraz zasadnicze pytanie : czy na P czy na N?

Marcin

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Re: jak prawidłowo chłodzić turbo ?

Post autor: WaC »

Chyba bez znaczenia, silnik i tak i tak pracuje na wolnych obrotach. Może też wystarczy zwolnić do 80 km/h przez ostatnie 2 - 1,5 km przed stacją?
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

__atomek__
Samochód: Kodiaq 2.0.TDI L&K

Post autor: __atomek__ »

A co sie stanie gdy gonisz autostradą, zjedziesz z niej, staniesz na światłach? System start/stop ma w nosie turbinę i wyłączy silnik

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Post autor: RoznieBywa »

__atomek__ pisze:
01 paź 2025, 7:45
A co sie stanie gdy gonisz autostradą, zjedziesz z niej, staniesz na światłach? System start/stop ma w nosie turbinę i wyłączy silnik
System start/stop w nosie to ma także inne rzeczy np. rozrusznik czy akumulator, dlatego jak ktoś nie ma w nosie samochodu to go wyłącza ;)

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Włącz tryb Sport w skrzyni biegów, wtedy nie wyłączy silnika. Ale za to przy zbyt delikatnej jeździe nawet autostradą, nawet w trybie Sport i wyłączonym Start/Stop i tak potrafi przejść do trybu żeglowania i wyłączyć silnik :(
Kris

__atomek__
Samochód: Kodiaq 2.0.TDI L&K

Post autor: __atomek__ »

Zeglowanie chyba nie wyłącza silnika, tylko przełącza w bieg jałowy

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Róznie bywa - u mnie bardzo często potrafi wyłączyć. Zauważyłem, że jest to związane z temperaturą zewnętrzną. Im cieplej tym częściej wyłącza.
Choć nie wiem czy wtedy jest to tryb żeglowania czy jakiś inny tryb oszczędzania. Jak to wpłynie an silniki będziemy wiedzieć za jakieś 5 lat, teraz możemy sobie jedynie rozważać opcję.
Kris

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Marcin B. pisze:
01 paź 2025, 0:12
witam wszystkich
zadam kolegom może śmieszne, może banalne pytanie, ale sam nie znalazłem na nie do tej pory nigdzie odpowiedzi. Mianowicie jak chłodzicie turbiny po wymagającej /długiej jeździe po trasie?
Mam na myśli np. zjazd na tankowanie z autostrady . Wiadomo, wcześniej zmniejszyć obroty i jechać wolniej , ale po dojeździe na miejsce gdzie chcemy już wyłączyć silnik, turbo powinno chwilę jeszcze na postoju popracować na włączonym silniku. i teraz zasadnicze pytanie : czy na P czy na N?
Normalnie, zjezdzam na tą stację w celu tankowania, nie wyłączam silnika, tankuję, płacę i jadę dalej. Jeżeli mam iśc na kawę to 30 sekund chłodzenia turbo na odpalonym wystarczy. Na P czy na N nie ma znaczenia. Sprzęgło załącza się dopiero w momencie wciśnięcia pedału hamulca.
A to co robi Start/Stop z rozgrzanym turbo to woła o pomstę do nieba. Ale co producenta obchodzi ile klient wyda później na naprawy...

Awatar użytkownika
Bury_Kocur
Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG

Post autor: Bury_Kocur »

RobertG7 pisze:
01 paź 2025, 14:22
Marcin B. pisze:
01 paź 2025, 0:12
A to co robi Start/Stop z rozgrzanym turbo to woła o pomstę do nieba. Ale co producenta obchodzi ile klient wyda później na naprawy...
Dziesiatki razy była o tym mowa - system ten należy z założenia WYŁĄCZAĆ.
W moim Miśku - 2,0 TDI gen. 1 - jest do tego pod ręką - tuż przed dźwignią zmiany biegów - dedykowany do tego przycisk i zwyczajnie należy nabrać przyzwyczajenia i wyłączać ten system diabla i prostytutki...
Jak jest w generacji 2 nie wiem.
Pzdr
Wlodek

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Jak się raz czy dwa w miesiącu zjedzie na tankowanie i zgasi silnik z rozgrzaną turbiną, to nic jej nie będzie. Element może ulec uszkodzeniu po dziesiątkach tysięcy kilometrów niedbałego użytkowania, a nie kilkuset. Oczywiście start stop wyłączam od razu po uruchomieniu silnika. Dobrym nawykiem jest w podróż ruszać z pełnym zbiornikiem i nie zakładać, że się naleje paliwo po drodze. Kilka lat temu na Mazurach była wichura i część podróżników koczowała całą noc na stacjach nemzynowych bez prądu. Wrócili do domu w poniedziałek :)

ODPOWIEDZ