A to ciekawa historia! U mnie rozpoznawanie znaków ostrzegawczych pierwszy raz zadziałało na Słowacji (nawet nie wiedziałem, że jest taka opcja)MałGorzata pisze: ↑26 wrz 2025, 22:31My zgłaszaliśmy już 4 lata temu. W końcu przyszła odpowiedź, że ten vin ma nie widzieć żółtego tła.
Najbardziej bolało, że mieliśmy wcześniej na testach przez tydzień takiego co widział w PL jak trzeba.
Kodiaq II RS wrażenia po 2500km
Re: Kodiaq II RS wrażenia po 2500km
Miasto średnio obecnie 13-16 (da się mniej), trasa 10-11 (również da się mniej). Niektórzy mówią o spalaniu 10- 11 miasto i 7-7,5 trasa. U mnie przebieg nadal niewielki (2,5k), i podobno spalanie będzie malało. Póki co nie oszczędzam i jak już się nacieszę to i z używaniem gazu będzie trochę delikatniej. Silnik/dynamika/trakcja w RS, szczególnie w trybie sport, to naprawdę wielka frajda z jazdy i jest się czym pobawić (nawet w odniesieniu do NX 200T i Ford Edge 2.0T, oba bez pneumatyki). Na tej podstawie napisałem, że jak poprawią błędy (i gdyby było kilka wspomnianych ulepszeń jak podwójne szyby z tyłu, masaże etc.), to Kodiaq śmiało mógłby aspirować do aut klasę wyższych.
Powołałem na instrukcję obsługi, nr strony itd.
A jak nie, to pomyślę, jakie dalsze kroki podjąć. To ze to koncern, nie wyklucza, że nic nie można z tym zrobić.
A jak nie, to pomyślę, jakie dalsze kroki podjąć. To ze to koncern, nie wyklucza, że nic nie można z tym zrobić.
Kris
Przestałem na to zwracać uwagę. Pali, ile pali, ja jeżdżę delikatnie, żona lubi wcisnąć. 20-30 zł więcej na miesiąc mnie nie przewróci, a jazda ma sprawiać przyjemność nie stres "ile to spali".Piotr1982 pisze: ↑27 wrz 2025, 6:22Miasto średnio obecnie 13-16 (da się mniej), trasa 10-11 (również da się mniej). Niektórzy mówią o spalaniu 10- 11 miasto i 7-7,5 trasa. U mnie przebieg nadal niewielki (2,5k), i podobno spalanie będzie malało. Póki co nie oszczędzam i jak już się nacieszę to i z używaniem gazu będzie trochę delikatniej. Silnik/dynamika/trakcja w RS, szczególnie w trybie sport, to naprawdę wielka frajda z jazdy i jest się czym pobawić (nawet w odniesieniu do NX 200T i Ford Edge 2.0T, oba bez pneumatyki). Na tej podstawie napisałem, że jak poprawią błędy (i gdyby było kilka wspomnianych ulepszeń jak podwójne szyby z tyłu, masaże etc.), to Kodiaq śmiało mógłby aspirować do aut klasę wyższych.
Z wiekiem się do tego dojrzewa
Kris
Jakbym miał się do tego odnieść, to od lutego też raz mi pokazał "Roboty drogowe" w PolscePiotr1982 pisze: ↑27 wrz 2025, 6:05A to ciekawa historia! U mnie rozpoznawanie znaków ostrzegawczych pierwszy raz zadziałało na Słowacji (nawet nie wiedziałem, że jest taka opcja)MałGorzata pisze: ↑26 wrz 2025, 22:31My zgłaszaliśmy już 4 lata temu. W końcu przyszła odpowiedź, że ten vin ma nie widzieć żółtego tła.
Najbardziej bolało, że mieliśmy wcześniej na testach przez tydzień takiego co widział w PL jak trzeba.. Po powrocie do Polski znaki ostrzegawcze czasem widzi, a czasem nie. Więc i tak jest postęp;)
Kris
No cóż, jeśli mówisz o hybrydzie czy dieslu to masz rację, że róznice są znikome, natomiast RS nie wybiera się dla ekonomii. Pali ile się wleje, ale gdy ktoś zadał pytanie to odpowiadam-rozpiętość w spalaniu jest znaczna ze względu na styl jazdy, więc różnica max 16 a minimum 10l/100km to w skali miesiąca (zakładając 2000km i średnio jedno tankowanie w tygodniu), to różnica wychodzi 350-400PLN a nie 30PLN.itepe pisze: ↑27 wrz 2025, 8:19Przestałem na to zwracać uwagę. Pali, ile pali, ja jeżdżę delikatnie, żona lubi wcisnąć. 20-30 zł więcej na miesiąc mnie nie przewróci, a jazda ma sprawiać przyjemność nie stres "ile to spali".Piotr1982 pisze: ↑27 wrz 2025, 6:22Miasto średnio obecnie 13-16 (da się mniej), trasa 10-11 (również da się mniej). Niektórzy mówią o spalaniu 10- 11 miasto i 7-7,5 trasa. U mnie przebieg nadal niewielki (2,5k), i podobno spalanie będzie malało. Póki co nie oszczędzam i jak już się nacieszę to i z używaniem gazu będzie trochę delikatniej. Silnik/dynamika/trakcja w RS, szczególnie w trybie sport, to naprawdę wielka frajda z jazdy i jest się czym pobawić (nawet w odniesieniu do NX 200T i Ford Edge 2.0T, oba bez pneumatyki). Na tej podstawie napisałem, że jak poprawią błędy (i gdyby było kilka wspomnianych ulepszeń jak podwójne szyby z tyłu, masaże etc.), to Kodiaq śmiało mógłby aspirować do aut klasę wyższych.
Z wiekiem się do tego dojrzewa![]()
Oczywiście, w pełni się zgadam z Twoimi wyliczeniami i realną oceną wyboru silnika. Twarde dane.
Ja świadomie wybrałem 1.5 i mnie on satysfakcjonuje, stąd też mam niskie spalanie przy moim stylu jazdy.
Ja świadomie wybrałem 1.5 i mnie on satysfakcjonuje, stąd też mam niskie spalanie przy moim stylu jazdy.
Kris
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
A w aplikacji, od początku użytkowania, wiela średnio pokazuje? Żebym się przygotował, jak takiego kupię 
11,7l/100km po przejechaniu 2.5k km., gdzie:
1,2k km. - miasto
1,3k km. - trasa
Nie ma żadnego dramatu uśredniając spalanie przy tej masie i mocy. Powiedziałbym, że jest ok. i tak takie samochody palą (2.0T benzyna bez hybrydy), czarów i zaskoczenia nie ma.
Jedyne co jest mankamentem i o czym wspomniałem w tym temacie to względnie mały zbiornik (58l), co na trasie oznacza zasięg 500 z małym plusem, a miasto w zależności od dynamiki jazdy 350-400km.
PS. Przypomniał mi się jeden temat z trasy właśnie: zasięg wskazywał jeszcze 25km (i schodził w miarę równo wraz z przebytymi kilometrami) i wjechałem na zaplanowaną stację. Do baku weszło 57 litrów:). Macie podobne odczucia odnośnie wskazań zasięgu? Pokrywa się to z rzeczywistością w Waszych Skodach?
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Kodiaq II RS wrażenia po 2500km
Ze zużyciem nie ma co dyskutować. Bardzo wiele zależy od sposobu jazdy, chociaż w 3.6 V6 nie było szans zrobić średniego wyniku poniżej dwucyfrowego. Przy normalnym użytkowaniu wypijał ze zbiornika około 16 l
. Przed zakupem Skody miałem wypożyczone Volvo V70 1.6T 180 KM i spalanie nie schodziło poniżej 10 l/100 km. Obecnie diesel pokazuje średnio w tym roku 8.0 na dystansie 17 k km.
Na rezerwie sugeruje nie jeździć. Pompa paliwa w zbiorniku tego nie lubi.
Kiedyś wypaliłem wszystko ze zbiornika w Mondeo MK3 2.0TDCI. Najpierw zaczął przerywać, potem zgasł na amen. Przywieźliśmy ze stacji 5l benzyny. Się okazało, że trzeba mu nalać ponad 15 litrów, bo inaczej nie pojedzie.
Na rezerwie sugeruje nie jeździć. Pompa paliwa w zbiorniku tego nie lubi.
Kiedyś wypaliłem wszystko ze zbiornika w Mondeo MK3 2.0TDCI. Najpierw zaczął przerywać, potem zgasł na amen. Przywieźliśmy ze stacji 5l benzyny. Się okazało, że trzeba mu nalać ponad 15 litrów, bo inaczej nie pojedzie.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2025, 21:06 przez maq, łącznie zmieniany 1 raz.