Święta racja, dla mnie ciągle jest więcej plusów niż minusów.
Kodiaq II RS wrażenia po 2500km
-
Onlinemaq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
A ja myślałem, że zmiana charakterystyki jazdy, bez twardości zawieszenia, jest w każdym. W MK1 był zdaje się do wyboru Drive Mode Select, bez DCC, co pozwalało na wybór trybu jazdy, bez opcji comfort.
Re: Kodiaq II RS wrażenia po 2500km
I słusznie. Nigdy w 100% nie powinno się ufać asystentom. Mój przekaz był i jest taki, że TA w Kodiaq to ogólnie krok w tył względem Passat B8FL.itepe pisze: ↑26 wrz 2025, 18:56Zgoda, ja mówiłem właśnie o utrzymaniu w przypadku np. rozproszenia uwagi i reakcji, kiedy się z pasa zjeżdża.mjoniec pisze: ↑26 wrz 2025, 8:58...
IMHO lane assist nie jest asystentem który ma trzymać auto na środku pasa, tylko reagować jak zaczynam zjeżdżać. Ale też mu się zdarzają odpały kiedy odbija od pobocza na środek drogi. Na drogach wojewódzkich i powiatowych to nie jest zabawne kiedy masz tir-a na przeciwko.
Oczywiście nigdy w pełni nie zaufam systemom automatycznym.
Oczywiście, że line asist służy głównie do korekty gdy nieumyślnie zjeżdżamy z naszego pasa ruchu. Pełny TA natomiast (czyli ACC i lane assist), po załączeniu z definicji powinien "sam" jechać środkiem pasa (autostrada, ekspresówka, droga krajowa a nawet korki w mieście) i skręcać tak, jak droga prowadzi ciągle utrzymując środek jezdni. Oczywiście ręka na kierownicy musi być (bo jak nie ma to po chwili informuje o konieczności przejęcia kierowania). Opisałem różnice jak to wygląda w Kodiaq, a jak wyglądało w technologii sprzed 4 i więcej lat. Gdyby Kodiaq był moim pierwszym autem z tymi systemami to też bym uznał, że tak ma być, ale skoro jest inaczej to mówię wprost, że na tym polu Skoda ma dużo do poprawy. Oby aktualizacja pojawiła się jak najszybciej.
-
Onlinemaq
To jest zastanawiające. W poprzednim modelu samochód jedzie sam i nie „odbija” się od krawędzi pasa, trzyma się środka. Nie muszę mu pokazywać miejsca na drodze. Płynnie pokona każdy zakręt, oczywiście jak są pomalowane linie na asfalcie. W MK2 się cofnęli?
Nie wiem jak było/jest w MK1. Wiem jak było/jest w VW z 2021r. (czyli odpowiednik MK1). Możliwe, że nowy VW Tayron ma podobne bolączki. A jak z czułością wieńca w MK1? Też co chwilę nakazuje przejęcie kierownicy mimo, że dłoń na miejscu?
-
Onlinemaq
Z Twojego opisu wynika, że w MK1 jest, jak było w Passacie 
Jak złapię tylko „obrączką” z kciuka i palca wskazującego, nad lewą poprzeczką kierownicy, a tak lubiłem prowadzić, to nie rozpoznaje uchwytu i najpierw komunikat „przejmij kierowanie”, potem piszczy. Na autostradach kładę nadgarstek na godzinie 12. i tak jadę. Kiedy się znudzi, to całą dłonią w innym miejscu. Skoda nie zgłasza uwag.
A jak Ci rozpoznaje uchwyt dłoni podczas ruszania z ACC na światłach?
Jak złapię tylko „obrączką” z kciuka i palca wskazującego, nad lewą poprzeczką kierownicy, a tak lubiłem prowadzić, to nie rozpoznaje uchwytu i najpierw komunikat „przejmij kierowanie”, potem piszczy. Na autostradach kładę nadgarstek na godzinie 12. i tak jadę. Kiedy się znudzi, to całą dłonią w innym miejscu. Skoda nie zgłasza uwag.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2025, 21:31 przez maq, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli to samo co w MK2 niestety.maq pisze: ↑26 wrz 2025, 21:31Jak złapię tylko „obrączką” z kciuka i palca wskazującego, nad lewą poprzeczką kierownicy, a tak lubiłem prowadzić, to nie rozpoznaje uchwytu i najpierw komunikat „przejmij kierowanie”, potem piszczy. Na autostradach kładę nadgarstek na godzinie 12. i tak jadę. Kiedy się znudzi, to całą dłonią w innym miejscu. Skoda nie zgłasza uwag.
No nic, zobaczymy co w serwisie powiedzą. Oby to była kwestia kalibracji czułości wieńca.
Passat 2021 - wystarczył "kciuk, palec i obrączka".
Ruszanie z ACC na światłach? Podobnie. Cała dłoń mocno na kierownicy, inaczej system się rozłącza i trzeba kopnąć w gaz by ruszył.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2025, 6:08 przez Piotr1982, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Onlinemaq
Pisałeś o zasięgu na zbiorniku. Ile Ci toto pali w dłuższym okresie?
Tu nie chodzi o tryby jazdy tylko w menu asystentów ustawienie TA - Eco, Comfort i Sport. W trybie sport u mnie ciągnie do 5000rpm czasami, w Komfort jest całkiem przyjemnie, ECO to muł, nie nadaje się na nasze autostrady.mjoniec pisze: ↑26 wrz 2025, 20:38Nie mam trybów jazdy. Nie wybrałem DCC, i mam tylko jeden tryb, więc tego nie sprawdzęmaq pisze: ↑26 wrz 2025, 20:15Czy sprawdzałeś reakcję tempomatu w różnych trybach jazdy? MK1 w ustawieniu sport jest bardziej agresywny w mieście niż w normal na przykład.mjoniec pisze:Z TA korzystam tylko na autostradzie, w mieście szkoda nerwów. Nie podoba mi się działanie tempomatu. Głównie chodzi o jazdę w korkach czy światła. Jak na mój gust za mocno przyspiesza i zbyt gwałtownie hamuje. Jest za bardzo zero-jedynkowy.![]()
Te tryby w menu asystentów ustawisz, kiedy wejdziesz strzałką " > " po prawej stronie do jego ustawień
Kris
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
My zgłaszaliśmy już 4 lata temu. W końcu przyszła odpowiedź, że ten vin ma nie widzieć żółtego tła.
Najbardziej bolało, że mieliśmy wcześniej na testach przez tydzień takiego co widział w PL jak trzeba.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER