Cześć.
Mam RS-a i drażni mnie delikatne szarpanie przy ruszaniu z auto-holda. Tak jakby zbyt późno był zwalniany hamulec, kiedy silnik już ciągnie.
Jeździłem wieloma autami i do tej pory nie zwracałem na to uwagi, ale tutaj chyba jest coś nie tak. Jeśli DSG jest w trybie S, to jest to znacznie bardziej wyczuwalne.
Mam też Corolle w hybrydzie i w niej działa to super - wiem, ze startuje z elektryka i łatwiej pchnąć samochód praktycznie od zerowych obrotów, tym bardziej po przesiadce do Kodiaqa czuję irytację.
Zastanawiam się, czy w innych RS-ach lub innych silnikach też to obserwujecie?
Ten typ tak ma, czy da się coś z tym zrobić?
Tomasz
Szarpanie przy ruszaniu z auto-hold
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: Szarpanie przy ruszaniu z auto-hold
W kilku autach, różnych marek, nie obserwowałem takiej przypadłości. Mój Kodiaq I również zwalnia hamulec bez zwłoki po naciśnięciu pedału gazu. Furmankę masz na gwarancji, niech szukają. Może felerny zacisk hamulcowy w którymś kole?
Musiałem się natomiast nauczyć wyjeżdżania z mojego podjazdu. Trzeba od razu skręcić i na początku trzymałem nogę na hamulcu. Auto się wtedy zatrzymywało i „zaciągało” ręczny. U Ciebie jednak chodzi o coś innego z tego co czytam.
Musiałem się natomiast nauczyć wyjeżdżania z mojego podjazdu. Trzeba od razu skręcić i na początku trzymałem nogę na hamulcu. Auto się wtedy zatrzymywało i „zaciągało” ręczny. U Ciebie jednak chodzi o coś innego z tego co czytam.
Wczoraj sprawdziłem i w moim RS jest podobnie, czyli delikatne szarpnięcie. Nie sądzę by to była jakaś awaria, bo w NX200T jest niemal identyczne odczucie z szarpnięciem. Co ciekawe, w Passat B8FL auto hold odpuszczał łagodnie.
Mam tak samo. Niestety jest to bardzo nieprzewidywalne - czasem puszcza łagodnie, czasem aż tył siada. Żadnej powtarzalności.
Natomiast moja obserwacja jest taka, że szarpnięcie jest nie tylko wtedy, kiedy odblokowuje hamulec postojowy; zdarza się, że szarpnie nawet spod świateł w trybie Sport, a wtedy hamulec pomocniczy nie jest przecież zaciągany.
Natomiast moja obserwacja jest taka, że szarpnięcie jest nie tylko wtedy, kiedy odblokowuje hamulec postojowy; zdarza się, że szarpnie nawet spod świateł w trybie Sport, a wtedy hamulec pomocniczy nie jest przecież zaciągany.
Kris
U Ciebie to w ogóle ciekawe, bo mHEV powinien płynnie z elektryka ruszać, tak przynajmniej w XC90 czy w Qashqai czułem.itepe pisze: ↑08 wrz 2025, 8:12Mam tak samo. Niestety jest to bardzo nieprzewidywalne - czasem puszcza łagodnie, czasem aż tył siada. Żadnej powtarzalności.
Myślałem, że to bardziej przypadłość RS, bo silnik mocniejszy a nastawy mogli zostawić ze słabszych wersji.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
To jest taki efekt, jakby klocki hamulcowe nie puszczały od razu po dodaniu gazu, tylko trzeba było je „oderwać” od tarczy? Dzisiaj obserwowałem Superb, nie najnowszy model. Miał właśnie coś takiego. Jakby go ktoś trzymał na żyłce
Moją Skodę sprawdzałem na różne sposoby i nic podobnego nie występuje.
maq, dokładnie tak jak piszesz.
Ja mam problem z odpuszczaniem taki, że jest to całkowicie przypadkowe.
Jeździć, obserwować...
Ja mam problem z odpuszczaniem taki, że jest to całkowicie przypadkowe.
Jeździć, obserwować...
Kris
Tu jest troszkę inaczej - mHEV dodaje na niskich obrotach nieco mocy. Nauczyłem się to wyczuwać dopiero niedawno. Teraz wiem, kiedy prąd mnie wspomaga, na początku zupełnie byłem na to głuchy/ślepy (?).shalan pisze: ↑08 wrz 2025, 8:31U Ciebie to w ogóle ciekawe, bo mHEV powinien płynnie z elektryka ruszać, tak przynajmniej w XC90 czy w Qashqai czułem.itepe pisze: ↑08 wrz 2025, 8:12Mam tak samo. Niestety jest to bardzo nieprzewidywalne - czasem puszcza łagodnie, czasem aż tył siada. Żadnej powtarzalności.
Myślałem, że to bardziej przypadłość RS, bo silnik mocniejszy a nastawy mogli zostawić ze słabszych wersji.
Kris
Też zauważyłem takie trudniejsze odpuszczenia hamulca. Bardzo nieregularne, i faktycznie jakby najpierw odrywały się klocki.
Zastanawiałem się czy to właśnie jest spowodowane przywieraniem klocków kiedy są nagrzane i się przyklejają do tarczy.
Póki co nie udało mi się zaobserwować nic regularnego. Może po wymianie tarcz i klocków było by lepiej.
Zastanawiałem się czy to właśnie jest spowodowane przywieraniem klocków kiedy są nagrzane i się przyklejają do tarczy.
Póki co nie udało mi się zaobserwować nic regularnego. Może po wymianie tarcz i klocków było by lepiej.
Zaobserwowałem, że jak chcę płynnie ruszyć, to muszę delikatnie kopnąć w pedał gazu. Takie obejście, dobre do turlania się w korku, kiedy nie potrzeba szybko się rozpędzać.