Nie mogę zaktualizować map
-
VoytaZ
- Samochód: Kodiaq Sportline 1.5 TSI 150KM, 4X2 7DSG
Re: Nie mogę zaktualizować map
Nie mam ACC. W Chorwacji znaki wykrywa całkiem poprawnie. Sprawdzę w PL i dam znać jak potestuję
Kodiaq Sportline Black Magic 1.5 TSI 150KM DSG7
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Ale rozumiem, że zmniejsza prędkość na ograniczeniach i potrafił czasem zwolnić, nawet na autostradzie, mimo że nie nie było żadnego znaku?
A nie macie tam opcji "Reaguj na ograniczenia prędkości"? W drugiej generacji to jest, wtedy tylko dzwoni, że przekroczyłem, ale nie próbuje zwalniać.
Kris
-
VoytaZ
Dojechałem z Chorwacji do PL i jedyna wada, którą widzę to taka, że jak wprowadzam na telefonie trasę i ją wysyłam do samochodu to samochód i tak wybiera sobie swoją trasę. Zgadza się tylko punkt docelowy. Czyli wysyłana nie jest cała trasa, a jedynie adres. Potem samochód ładnie rozpoznaje optymalne trasy i podpowiada zmianę jak na przykład na trasie jest korek. Dzięki temu znalazł mi realnie 20 minut szybszą trasę. Ogolnie przerzucam się bo wygoda posiadania map na wyświetlaczu ze wskaźnikami jest spora. Szkoda tylko że znaki pokazuje tylko na wyświetlaczu centralnym. Pewnie nie da się tego zmienić?
Ps. Mapy rzeczywiście całkiem aktualne. Nie miałem niespodzianek.
Ps. Mapy rzeczywiście całkiem aktualne. Nie miałem niespodzianek.
Generalnie ja też lubię tę nawigację, choć co do tras to już Traffication zadziałało pewnie (swoją drogą - całkiem niezłe).
A co masz na myśli, że znaki pokazuje tylko na centralnym wyświetlaczu?
U mnie wszystkie znaki pokazuje w nawigacji między zegarami, przy czym - jeśli jesteś w Chorwacji - to zwróć uwagę, że system rozpoznaje nie tylko ograniczenia prędkości i zakaz wyprzedzania, tylko wszystkie ostrzegawcze. W Polsce nie rozpoznaje żadnych prac drogowych, zwężeń czy skrzyżowań. BTW właśnie dostałem ankietę do wypełnienia po reklamacji min. na rozpoznawanie znaków i GPS. Ankiete przysłano z Czech od producenta, może coś z tym zrobią.
Aha, w Kodiaq 2 gen mapy aktualizują się same, bardzo często. Dziś sprawdziłem wersje i mam 25.08. I to jest wg mnie przewaga nowej generacji rozwiązania infotainmentu, ale wadą jest to, że zawsze trzeba kupić subpskrypcję na rok.
A co masz na myśli, że znaki pokazuje tylko na centralnym wyświetlaczu?
U mnie wszystkie znaki pokazuje w nawigacji między zegarami, przy czym - jeśli jesteś w Chorwacji - to zwróć uwagę, że system rozpoznaje nie tylko ograniczenia prędkości i zakaz wyprzedzania, tylko wszystkie ostrzegawcze. W Polsce nie rozpoznaje żadnych prac drogowych, zwężeń czy skrzyżowań. BTW właśnie dostałem ankietę do wypełnienia po reklamacji min. na rozpoznawanie znaków i GPS. Ankiete przysłano z Czech od producenta, może coś z tym zrobią.
Aha, w Kodiaq 2 gen mapy aktualizują się same, bardzo często. Dziś sprawdziłem wersje i mam 25.08. I to jest wg mnie przewaga nowej generacji rozwiązania infotainmentu, ale wadą jest to, że zawsze trzeba kupić subpskrypcję na rok.
Kris
- Marcelus
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4
Dzisiaj się nieźle sprawdziła, pojechałem jak zwykle na squasha w miejsce wokół którego zorganizowano półmaraton o którym się dowiedziałem dopiero na miejscu w klubie, trochę dróg wyłączyli ale bardzo fajnie ominęła korki i poprowadziła inną drogą niż zwykle omijając zamknięte ulice. I w sumie dzisiaj pierwszy raz jechałem w okolicach centrum na nawigacji i taki ładny widok 3D mi się pokazał. Dam jej chyba szansę

-
VoytaZ
Też mi zaktualizowało do 25.8 samo przez internet. Ja nie mam rozpoznawania znaków w Kodiaqu. Dlatego znaki ograniczenia prędkości pokazuje mi tylko na wyświetlaczu centralnym. Pomiędzy zegarami mam tylko mapkę i w trasę. Od kiedy mapy się zaktualizowały to cały czas jeżdżę na tej nawigacji. Być może wrócę do Google ale na razie się nie zanosi. Wygodne są.
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Nie mogę zaktualizować map
A co Wam pokazuje na skrzyżowaniu Puławskiej i Okulickiego w Piasecznie? Od kilku dni jest remont i nowa organizacja ruchu.
https://maps.app.goo.gl/Sny19aRU3EBxEk3N7?g_st=ipc
Naviexpert od razu pokazał zmiany.

Na przykład dojechać tu:
https://maps.app.goo.gl/rtWXmPYrVSjg6NAw9?g_st=ipc
https://maps.app.goo.gl/Sny19aRU3EBxEk3N7?g_st=ipc
Naviexpert od razu pokazał zmiany.

Na przykład dojechać tu:
https://maps.app.goo.gl/rtWXmPYrVSjg6NAw9?g_st=ipc
Nie sprawdzę maq, mam za daleko z Łodzi 
Ale za to sprawdziłem u mnie lokalnie - wnioski są następujące:
- duże ulice o dużym natężeniu ruchu sa aktualizowane szybko
- małe lub osiedlowe nie są brane pod uwagę lub nie zgłoszone jako zamknięte dla ruchu
Jak to wygląda w praktyce:

Ulica Tuszyńska w Łodzi, bardzo uczęszczana; tutaj widać zamknięcie i czerwony pasek po lewej stronie, ponieważ ruch na niej odbywa się tylko w jedną stronę (prawostronnie); nawigacja prowadzi przez nią, jeśli jedziemy zgodnie z kierunkiem ruchu, jeśli nie, prowadzi inną drogą. Tutaj 10/10 Jesli chodzi o logikę i informacje. Co więcej, zbliżając się do niej, Laura mówi: "Uwaga, przed Tobą zator", hahahaha
Poniżej ulica z zakazem ruchu, mała osiedlowa

Tuaj nie ma żadnej informacji ani wizualnej ani głosowej. Żółty odcinek to zakaz ruchu.
BTW Google pokazuje zamknięcie, Sygic nie pokazuje nic, innych navi nie mam.
Ale za to sprawdziłem u mnie lokalnie - wnioski są następujące:
- duże ulice o dużym natężeniu ruchu sa aktualizowane szybko
- małe lub osiedlowe nie są brane pod uwagę lub nie zgłoszone jako zamknięte dla ruchu
Jak to wygląda w praktyce:

Ulica Tuszyńska w Łodzi, bardzo uczęszczana; tutaj widać zamknięcie i czerwony pasek po lewej stronie, ponieważ ruch na niej odbywa się tylko w jedną stronę (prawostronnie); nawigacja prowadzi przez nią, jeśli jedziemy zgodnie z kierunkiem ruchu, jeśli nie, prowadzi inną drogą. Tutaj 10/10 Jesli chodzi o logikę i informacje. Co więcej, zbliżając się do niej, Laura mówi: "Uwaga, przed Tobą zator", hahahaha
Poniżej ulica z zakazem ruchu, mała osiedlowa

Tuaj nie ma żadnej informacji ani wizualnej ani głosowej. Żółty odcinek to zakaz ruchu.
BTW Google pokazuje zamknięcie, Sygic nie pokazuje nic, innych navi nie mam.
Kris