Nie mogę zaktualizować map

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
VoytaZ
Samochód: Kodiaq Sportline 1.5 TSI 150KM, 4X2 7DSG

Post autor: VoytaZ »

Cześć,
Zakupiłem mapy do mojego Kodiaqa przez Skoda Connect

Nawigacja się zainstalowała i działa, ale mapy w moim samochodzie są nieaktualne i nie jestem w stanie ich w żaden sposób zaktualizować. Komputer pokładowy pokazuje wersję 20.3 a najnowsze mapy na stronie update portal to 27/2025 (ECE 2025/26). Kodowe oznaczenie w samochodzie powinno być 25.6

ściągnąłem najnowsze mapy ze strony:
https://updateportal.skoda-auto.com/pl-PL/Updates/

przygotowałem pendrive i skopiowałem na niego pobraną zawartość zgodnie z instrukcją (sformatowany w exFAT)
podłączyłem pendrive do gniazda obok zapalniczki
mapy się nie aktualizują, próbowałem również wymusić aktualizację poprzez informacje o systemie / aktualizuje oprogramowanie. nic się nie dzieje.
Próbowałem również wejśc do menu serwisowego przytrzymując długo przycisk menu, ale tam również nie wykrywa aktualizacji.
Jeżdżę już kilka dni z pendrivem w porcie usb i nic się nie dzieje.

Czy ktoś z Was miał taki problem?

ps. kodiaq wykrywa mi pendrive jak go podłączę - pokazuje go poprawnie w urządzeniach mobilnych

KODIAQ 1 gen 2021 facelift (MY2022) komputer pokładowy MIB3 - bez slotu na karty SD
Na komputerze mam przycisk dotykowy NAV.
nie kupowałem nawigacji przy kupnie samochodu - dokupiłem teraz.

Kodiaq Sportline Black Magic 1.5 TSI 150KM DSG7

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Re: Nie mogę zaktualizować map

Post autor: Marcelus »

U mnie też się nie chce zaktualizować, auto jest od nowości z nawigacją ale nie przedłużyłem subskrypcji może dlatego? Jeżdżę z pendrive już tydzień i się nie zaktualizowała. W sumie i tak z niej nie korzystam

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Post autor: RoznieBywa »

Nie wiem czy coś zmieniło bo już 2 lata nie próbowałem (zgaduję że nie), ale wcześniej nigdy nie udało mi się zaktualizować map w MIB 3 inaczej niż online. Swego czasu wypróbowałem wszelkie sposoby opisane w internecie (pendrive taki a siaki, różne formatowanie, zabawa z folderami, wkładanie USB w różnym czasie tj. podczas jazdy, na zapłonie, na 0, przejechane odległości ~400 km bez wyłączania itd.), przekopałem także zagraniczne fora i jedyne co znalazłem to niepotwierdzone informacje, że aby taka aktualizacja była możliwa należy najpierw zmienić ustawienia z online przez OBD. Tematu dalej nie zgłębiałem bo potem okazało się, że co jakiś czas są promocje na te mapy online, a i tak z nich na co dzień nie korzystam, więc jak już dużo dróg nowych powstanie i denerwują mnie nieaktualne ograniczenia prędkości to wówczas w okolicy listopada kupuje abonament na rok.

Awatar użytkownika
Marcelus

2 lata nam minęły od wygaśnięcia abo a widzę że jest możliwość darmowego testowania przez 3 miesiące więc się skusiłem. Zobaczymy jak działa teraz.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

A z ciekawości, to jak są pobierane aktualne mapy? Przez sieć komórkową telefonu?

Daj znać czy płynniej jeździ się z ACC. Może też kupię?

Taka ciekawostka, w Fiacie miałem nawi garmina. Aktualizować mapy trzeba było z pendrive, ale za to we Włoszech, dane o korkach urządzenie otrzymywało z falami radiowymi.

Awatar użytkownika
Marcelus

Wcześniej pobierało aktualizacje z wbudowanego modemu GSM, zobaczymy jak teraz będzie. Na plus już widzę szybkość komunikacji apki z samochodem w porównaniu do tego co było 2 lata temu, jest znaczna poprawa, 4-5 sekund i np. miganie kierunkami włączone.

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Post autor: RoznieBywa »

No migać można szybciej bo wywalili wszystkie przydatne funkcje więc obciążenie serwerów mają o wiele mniejsze. Oprócz 3 miesięcy za darmo trafia się jeszcze czasami 1 miesiąc gratis zaraz po skończonej subskrypcji. Korki online pokazuje w miarę ok, ale np. miesiac temu kompletnie zgupiała i chciała prowadzić z Trójmiasta do Warszawy przez Łódź bo według niej S7 była zamknięta. Wyłączyłem pod Elblągiem bo caly czas chciała zawracać az do A1.

Awatar użytkownika
maq

Ja do nawigacji tego używać nie zamierzam, jedynie do sprawniejszego działania ACC, o ile oczywiście tak będzie. Nawet Google mi kilka razy podpadło. Od samego początku, już 20 lat, jeżdżę z Naviexpert.

VoytaZ
Samochód: Kodiaq Sportline 1.5 TSI 150KM, 4X2 7DSG

Post autor: VoytaZ »

Hej. Po około tygodniu jeżdżenia z wpiętym pendrivem i wykupieniu pakietu w Cubic Telecom mapy zaktualizowały się do wersji 25.7
System cały czas stary, taki jaki był. Mapy w mojej ocenie świetne. Jeździ się bardzo dobrze. Jeżdżę aktualnie po Chorwacji - znajduję cele na telefonie i wysyłam do samochodu. Działa jak należy. Na razie przestałem korzystać z map Google. Spróbuję wrócić do domu z tą nawigacją.
Dzieciaki podczas jazdy mają włączone WiFi w ipadzie przez Cubic Telecom. Również działa to świetnie. Szczerze to jestem w szoku, bo spodziewałem się czegoś gorszego, a to po prostu działa. Jak wrócę te 1100 km z powrotem do domu to dam znać czy nawigacja dała radę.
Kodiaq Sportline Black Magic 1.5 TSI 150KM DSG7

Awatar użytkownika
maq

Daj znać jak się zachowuje w Polsce. Poprawiły się ograniczenia prędkości w ACC? U mnie na wsi mi często każe jechać 30 km/h, a jest 50.

ODPOWIEDZ