Skoda nawigacja firmowa
-
VoytaZ
- Samochód: Kodiaq Sportline 1.5 TSI 150KM, 4X2 7DSG
Re: Skoda nawigacja firmowa
Kupiłem za 1423 w promocji dzisiaj. Mam MIB3. Czy ktoś już próbował ściągać mapy ECE 2025/26 wersja 27/2025? Jak kupiłem navi to wersje map mi pokazuje że mam 20.3, więc pewnie mega stara. Generalnie to podoba mi się wyznaczanie trasy w aplikacji i wysyłanie do auta. W sumie to działa to. Nie wiem tylko jak włączyć fotoradary.
Kodiaq Sportline Black Magic 1.5 TSI 150KM DSG7
I w tym wyznaczaniu trasy i wysyłaniu jest pies pogrzebany.
Przykład: w czwartek, wyjeżdżając z Chorwacji, wsypa Hvar, wyznaczyłem trasę, super, wszystko pasuje, punkty pośrednie też - wysyłam, samochód odebrał trasę i... wyznaczył po swojemu, zupełnie inną!
Chwile na to poświęciłem i rozgryzłem co jest nie halo. Otóż mapy Google (Powered by GOOGLE), nie pokrywają się z mapami w samochodzie. Przypomnę, mam K2Gen.
Trasa Google prowadziła przez Stari Grad - Split skad jest prom, zaś trasa samochodu ogóle nie wiedziała, że taki prom i trasa morska istnieje, zatem prowadził mnie do promu w Sucuraj - Drvenik. OK, to nie był problem, ale zgłosiłem to do producenta aplikacji, zobaczymy co mi odpowiedzą. Problem i to znacznie głębszy zarejestrowałem już po przybyciu na Hvar. Otóż na promie całym z metalu samochód zgubił mi położenie i nie odzyskał go przez 3 kolejne dni. Wg nawigacji parkowałem jakieś 2 km na morzu Adratyckim, następnie nawigacja psiejsko-czarodziejsko powróciła do życia. To samo było po braku zasięgu GPS na promie powrotnym. Zjechałem na ląd w Splicie i co ciekawe, położenie samochodu oddalało się od faktycznego z każdą godziną. Ale dziś, niecałe 18 godzin po powrocie, znów nawigacja zaczęła działać.
W mojej ocenie, samochód nie dopuszczał możliwości, że można stracić sygnał GPS i nagle pojawić się o jakieś 50 mil morskich dalej. Usilnie próbował zlokalizować położenie gdzieś na morzu, miejscu, gdzie GPS stracił. Wg mnie jest to błąd oprogramowania GPS w samochodzie i to jest ewidentnie do poprawki.
Jestem bardzo ciekawy odpowiedzi serwisu i producenta. Na wszelki wypadek mam zdjęcia z autostrady oddalonej o bagatela 400 km z ekranem położenia samochodu na Adriatyku
Przykład: w czwartek, wyjeżdżając z Chorwacji, wsypa Hvar, wyznaczyłem trasę, super, wszystko pasuje, punkty pośrednie też - wysyłam, samochód odebrał trasę i... wyznaczył po swojemu, zupełnie inną!
Chwile na to poświęciłem i rozgryzłem co jest nie halo. Otóż mapy Google (Powered by GOOGLE), nie pokrywają się z mapami w samochodzie. Przypomnę, mam K2Gen.
Trasa Google prowadziła przez Stari Grad - Split skad jest prom, zaś trasa samochodu ogóle nie wiedziała, że taki prom i trasa morska istnieje, zatem prowadził mnie do promu w Sucuraj - Drvenik. OK, to nie był problem, ale zgłosiłem to do producenta aplikacji, zobaczymy co mi odpowiedzą. Problem i to znacznie głębszy zarejestrowałem już po przybyciu na Hvar. Otóż na promie całym z metalu samochód zgubił mi położenie i nie odzyskał go przez 3 kolejne dni. Wg nawigacji parkowałem jakieś 2 km na morzu Adratyckim, następnie nawigacja psiejsko-czarodziejsko powróciła do życia. To samo było po braku zasięgu GPS na promie powrotnym. Zjechałem na ląd w Splicie i co ciekawe, położenie samochodu oddalało się od faktycznego z każdą godziną. Ale dziś, niecałe 18 godzin po powrocie, znów nawigacja zaczęła działać.
W mojej ocenie, samochód nie dopuszczał możliwości, że można stracić sygnał GPS i nagle pojawić się o jakieś 50 mil morskich dalej. Usilnie próbował zlokalizować położenie gdzieś na morzu, miejscu, gdzie GPS stracił. Wg mnie jest to błąd oprogramowania GPS w samochodzie i to jest ewidentnie do poprawki.
Jestem bardzo ciekawy odpowiedzi serwisu i producenta. Na wszelki wypadek mam zdjęcia z autostrady oddalonej o bagatela 400 km z ekranem położenia samochodu na Adriatyku
Kris
-
VoytaZ
- Samochód: Kodiaq Sportline 1.5 TSI 150KM, 4X2 7DSG
Czy komuś udało się zaktualizować mapy do wersji 27/2025? Ja jeżdżę już kilka dni z pendrive’em w porcie USB c i nic - dalej wersja map 20.3
Kodiaq Sportline Black Magic 1.5 TSI 150KM DSG7
Tydzień temu miałem taką sytuację na trasie Kraków-Warszawa. Nawigacja uparcie pokazywała że jestem na polu pod Radomiem, potem pod Wołominem, a potem jeszcze gdzie indziej. Wróciła do normy dopiero dzisiaj, po 7 dniach.itepe pisze: ↑15 sie 2025, 23:44Problem i to znacznie głębszy zarejestrowałem już po przybyciu na Hvar. Otóż na promie całym z metalu samochód zgubił mi położenie i nie odzyskał go przez 3 kolejne dni. Wg nawigacji parkowałem jakieś 2 km na morzu Adratyckim, następnie nawigacja psiejsko-czarodziejsko powróciła do życia. To samo było po braku zasięgu GPS na promie powrotnym. Zjechałem na ląd w Splicie i co ciekawe, położenie samochodu oddalało się od faktycznego z każdą godziną. Ale dziś, niecałe 18 godzin po powrocie, znów nawigacja zaczęła działać.
Wersja map 25.8, Kodiaq I FL 2023
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Próbowaliście restartować radio?
Tak, ale to nic nie dało. Ale przy okazji wymiany oleju zgłosiłem na serwisie. Zebrali logi, poprosili o zdjęcia i filmy. Przekazałem i czekam na ruch Skody.
Jak to wygląda u mnie zobaczcie sami:
https://youtube.com/shorts/Frqdq_R6QDw?feature=share
To samo ze znakami ostrzegawczymi.
W:
- Czechach
- Słowacji
- Węgrzech
- Słowenii
- Chorwacji
- Austrii
- Niemczech
czyta wszystkie, tj. niebezpieczeństwo, zakręty, skrzyżowania, roboty drogowe, zwężenia, zwierzęta leśne, śliska nawierzchnia oraz zakaz ruchu i wjazdu - wjeżdżam do Polski i czyta tylko ograniczenia prędkości oraz zakaz wyprzedzania, chociaż wg instrukcji (tez pokazałem ten wpis w serwisie) powinien czytać wszystkie.
Jak to wygląda u mnie zobaczcie sami:
https://youtube.com/shorts/Frqdq_R6QDw?feature=share
W:
- Czechach
- Słowacji
- Węgrzech
- Słowenii
- Chorwacji
- Austrii
- Niemczech
czyta wszystkie, tj. niebezpieczeństwo, zakręty, skrzyżowania, roboty drogowe, zwężenia, zwierzęta leśne, śliska nawierzchnia oraz zakaz ruchu i wjazdu - wjeżdżam do Polski i czyta tylko ograniczenia prędkości oraz zakaz wyprzedzania, chociaż wg instrukcji (tez pokazałem ten wpis w serwisie) powinien czytać wszystkie.
Kris
Podobno do końca lipca promka na nawigację za 1245 zł
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
itepe pisze: ↑30 sie 2025, 20:20
W:
- Czechach
- Słowacji
- Węgrzech
- Słowenii
- Chorwacji
- Austrii
- Niemczech
Mam to samo w swoim od 2021 roku. Zgłaszaliśmy przy przeglądach. Nie udało się nic uzyskać więc wątek mam nadzieje się rozwinie w tym zakresie.
A najlepsze jest to, że na testach przez tydzień mieliśmy egzemplarz, który czyta w Polsce znaki ostrzegawcze. Dodatkowo w naszym aucie podczas wyświetlania błędu o systemie rozpoznawania znaków (kilka razy się zdarzyło) aż do resetu błędu czyta znaki ostrzegawcze. Tyle moje spostrzeżenia.
Dodam jeszcze, że na Litwie i Łotwie występują sporadycznie znaki ostrzegawcze na żółtym tle i nasz samochód je czyta.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER