Niemieckie dziadostwo

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
Awatar użytkownika
Marcelus
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Re: Niemieckie dziadostwo

Post autor: Marcelus »

Piotr1982 pisze:Też tak myślałem, ale z obecnym Passatem B8 FL (2021) pierwsze pół roku spędziłem w serwisie.
To był okres covidowy i brakowało części oraz ludzi i miało to odwzorowanie w jakości niektórych egzemplarzy które opuszczały fabrykę, chyba każda marka ucierpiała z tego powodu.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

D10ni
Samochód: GunMetal Sportline 2.0TDI 190KM

Post autor: D10ni »

Wrzuciłeś do wora kilka różnych tematów, pozwól że odniosę się do kilku.
MrQ pisze:
21 lip 2025, 16:11
* po 2 tygodniach od zakupu i jeżdżenia z manetką wycieraczek w trybie auto samochód stwierdził że przy którymś z kolei uruchomieniu auta wytrze mi szybę piachem. Efekt? Porysowana szyba czołowa. To samo zrobił przy wrzucaniu wstecznego przy "komfortowej tylnej wycieraczce", na szczęście tam się obyło bez rys. Co na to serwis? "YYY.... tak się może zdarzyć". Co na to BOK? Unikają odpowiedzi odsyłając do serwisów i generalnie mają wywalone. Standardowe "gwarancja do bramy".
Czujnik na przedniej szybie, który reaguje na deszcz. Jeśli szyba na parkingu została zakurzona (zapylona, zasypana piaskiem?), po uruchomieniu samochodu normalnym jest że czujnik zareagował i włączył wycieraczki. Włączam "auto" na wycieraczkach tylko przy kiepskiej pogodzie.
* Notorycznie jak odpalam auto mam komunikat o dostępnych nowych ustawieniach i czy chcę je przyjąć. Jak kliknę ok to mi wyłącza asystenta zmiany pasa i doświetlanie zakrętów. Po ich włączeniu przy kolejnym uruchomieniu auta sytuacja się powtarza. Jak wcisnę anuluj to pytanie wyskakuje ponownie przy kolejnym uruchomieniu i tak do usranej. Serwis nie ma pojęcia dlaczego i co z tym zrobić.
To jest ewidentnie temat do serwisu.
* Mam ustawiony indywidualny tryb jazdy, z własnymi preferencjami. Oczywiście auto ma to gdzieś i po każdym uruchomieniu jest tryb standardowy. Trzeba gałą za każdym razem przełączać
To akurat wynika ze zmian w pojazdach po wprowadzeniu WLTP chyba siedem lat temu. Wcześniej działało tak jak oczekujesz. Dla lubiących grzebać i tuningować - pisałem na forum, że jest już rozwiązanie na to.
* Kilka razy w tygodniu komunikaty o niedziałającym którymś asystencie: kolizji, zmęczenia i jakimś jeszcze ale nie pamiętam.
Jak wcześniej, koniecznie serwis. To nie jest normalne zachowanie, nawet w samochodzie z "problemami wieku dziecięcego"
* W fabrycznej nawigacji nie ma fotoradarów - pozostawię bez komentarza
Przepisy w wielu krajach. VAG chyba nigdy nie dokładał. Ale masz AndroidAuto, możesz odpalić np. Sygica który moim zdaniem wygląda lepiej niż GoogleMaps i ma fotoradary. Nie wiem jak w MIB3, ale w MIB2 można było dograć własną kolekcję POI. Jakiś czas temu wrzuciłem, ale aktualizacja była upierdliwa i skończyło się na sprzętowym Yanosiku.
* Asystent ruchu? Nie wiem po co to komu jak trzeba szarpać kierownicą co kilka sekund bo samo trzymanie nie wystarcza. Zbędny i kiepsko działający bajer.
To dziwne, we wcześniejszych wersjach działało bardzo dobrze. W moim siedmioletnim staruszku ten asystent działa idealnie. I szukając nowego samochodu pojeżdziłem Mini Coutrymanem, jakimś Hyundayem, Toyotą. Tam to dopiero było szarpanie, dzwonienie, upomnienia kierowcy.
Jak sobie przypomnę to dopiszę. Póki co żałuję zakupu tego auta za tą kasę zamiast chińczyka za połowę ceny. Też by się pewnie podobnie psuł ale 150 000 byłoby w kieszeni.
W cudzym ogródku trawa zawsze bardziej zielona. Myślę że trafiła Ci się kumulacja, bo część opisanych problemów to "problemy wieku dziecięcego", ale część to ewidentnie tematy dla serwisu.
Życzę Ci cierpliwości i szybkiego uporania się z problemami serwisowymi.
Zadowolny z GunMetal Sportline :D

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

* W fabrycznej nawigacji nie ma fotoradarów - pozostawię bez komentarza
Przepisy w wielu krajach. VAG chyba nigdy nie dokładał. Ale masz AndroidAuto, możesz odpalić np. Sygica który moim zdaniem wygląda lepiej niż GoogleMaps i ma fotoradary. Nie wiem jak w MIB3, ale w MIB2 można było dograć własną kolekcję POI. Jakiś czas temu wrzuciłem, ale aktualizacja była upierdliwa i skończyło się na sprzętowym Yanosiku.
Ale w fabrycznej nawigacji fotoradary są - trzeba mieć aktywną aplikację Traffication:

Obrazek
Kris

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Właśnie. Jakie są Wasze opinie o tej aplikacji. Mam uruchomioną ale nie zgłasza się często.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Dla mnie całkiem OK.
Informuje o fotoradarach ("Uwaga, wykryto fotoradar! Dostosuj swoją prędkość!"), w tym odcinkowych pomiarach, ale tylko na ich początku. [EDIT] O zakończeniu też informuje, nie zwróciłem na to uwagi wcześniej.
Informuje też o korkach, zmianach trasy, jeśli jest aktywne prowadzenie do celu oraz drogach z brakiem przejazdu ("Uwaga! Zator za 500 metrów!").
Nie jest zbyt natarczywa, działa w tle, nawet jeśli nie używamy nawigacji.
Kris

ODPOWIEDZ