Postanowiłem więc to zmienić, aby tez były czarne.
Opcja 1
Oklejanie folią - "cena 500 zł netto, o ile nic nie wyjdzie a tu są uszczelki i może fajnie nie wyjść...".
OK, nie tanio, zapytam o oryginały, czyli
Opcja 2
Oryginalne panele słupka D czarne z połyskiem (nr części 57H 853 215A 041 oraz 57H 853 216A 041)
Cena po rabacie 278 zł za sztukę. Oryginał - biorę
Czas oczekiwania 4 dni, niedługo, odebrałem i montuję.
Do wymiany najlepiej użyć plastikowej łyżki do plastików w samochodzie oraz własnych palców. Przyda się też zmywacz uniwersalny lub isopropanol do odłuszczenia.
Trudność wykonania 2/10, bardzo łatwy, czas realizacji ok. 15 minut.
Wygląd panelu od strony montażowej:

Niebieskie naklejki to maskowanie taśmy dwustronnej, która stabilizuje panel na jego krańcach. Taśma jest bardzo mocna, nie dotykajcie jej palcami. Kołeczki są w zestawie, nie trzeba ich kupować osobno.
Wygląd samochodu oryginalny:

Zaczynamy od podważenie dolnej części plastiku przy otwartej pokrywie bagażnika. Tu trzeba delikatnie podnosić tak, aby taśma dwustronna powili zaczęła się odrywać od słupka D.

potem podważamy nieco wyżej, najlepiej przytrzymując sobie drugą ręką.
Odrywamy delikatnie taśmę dwustronną

Pierwszy kołeczek powinien wyjść dość gładko:

Następnie odrywamy kolejne:

aż część panelu od strony pokrywy będzie uniesiona (jeden rządek kołeczków powinien wyskoczyć).

Dalej podnosimy delikatnie panel, zwracając uwagę na taśmę dwustronną w górnej części (odrywamy ta samą techniką), aż cały panel wyskoczy z zatrzasków.
Zatrzaski są bardzo elastyczne, w mojej ocenie nie mają skłonności do pękania. Oryginalne kołeczki jak widać na zdjęciu są już w zestawie z panelem, nic nie trzeba przekładać ani dokupować, to na plus.
Po zdjęciu panelu, mamy czysty słupek D:

Usuwamy resztki taśmy dwustronnej jeśli zostały i przecieramy zmywaczem lub izopropanolem.
Teraz zdejmujemy niebieskie taśmy zabezpieczające z nowego panelu, przykładamy panel na płasko tak, aby spinki trafiły w otwory (bardzo łatwe) i delikatnie dobijamy dłonią, aż wszystkie spinki wskoczą.
Dobrze jest, aby skrajne części panelu tam, gdzie są taśmy dwustronne przytrzymać 15-30 sekund pod lekkim naciskiem dłoni, aby dobrze się skleiły z karoserią.
Ważne jest, aby nie robić tych czynności w deszczu lub temperaturze poniżej 15 st, ponieważ ani woda ani klej nie są sprzymierzeńcami taśmy dwustronnej
Te same czynności wykonujemy po drugiej stronie samochodu.
Efekt końcowy jest następujący:

A w całości samochód wygląda tak:

Teraz w mojej ocenie linia okien nie jest zaburzona i tworzy spójny pas w górnej części samochodu.
Mnie się podoba, ale wygląd to zawsze kwestia indywidualnych preferencji