hak w zestawie
-
kolejowski
- Samochód: nie mam
Re: hak w zestawie
Czy ktoś z szanownego grona ustalił może czy Kodiaq w wersji z hakiem różni się mechanicznie od wersji bez haka? Większa chłodnica czy coś takiego? Pytałem w salonie to nie wiedzieli 
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
W jedynce było więcej dziurek w przedniej maskownicy.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Z tego co wiem, to faktycznie jest dodatkowa chłodnica i jakieś zmiany w oprogramowaniu DSG7 i ogólnie w elektronice, np. wyłącza się czujnik cofania z podłączoną przyczepą.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
-
kolejowski
Szczególnie interesuje mnie ta dodatkowa chłodnica bo to jednak istotna różnica mechaniczna a nie kwestia oprogramowania/softu.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Wydaje mi się, że na forum było kilka wątków o tym
search.php?keywords=pod+hak&terms=all&a ... mit=Szukaj
search.php?keywords=pod+hak&terms=all&a ... mit=Szukaj
----
-
kolejowski
Interesuje mnie Kodiaq II a nie Kodiaq I. Trudno, żeby zakładać że w nowym jest tak samo jak w starym.
A coś konkretnie? Bo mam fabryczny hak, ale nikt mi nigdy nie wspominał w trakcie sprzedaży że coś mechanicznie będzie w moim aucie inne z tego powodu.kolejowski pisze: ↑23 cze 2025, 21:54Interesuje mnie Kodiaq II a nie Kodiaq I. Trudno, żeby zakładać że w nowym jest tak samo jak w starym.
Nie ma też porównania z innymi modelami więc nie umiem tak na oko zidentyfikować różnic
Jak coś konkretnego Cię interesuje to mogę w wolnej chwili sprawdzić jak to u mnie wygląda.
-
kolejowski
Ja nie mam porównania do niczego bo Kodiaqa I nie miałem a na Kodiaqa II czekam 
Nie ma jasnych informacji czy jest większa chłodnica silnika czy seryjna? Czy jest jakaś dodatkowa chłodnica oleju? Ja mimo wszystko myślę, że nie ma takich różnic. No bo auto które ma haka a nie ciągnie przyczepy zawsze miałoby bardziej chłodzony silnik albo olej? No nic może ktoś coś zaobserwuje u siebie jak to jest.
Nie ma jasnych informacji czy jest większa chłodnica silnika czy seryjna? Czy jest jakaś dodatkowa chłodnica oleju? Ja mimo wszystko myślę, że nie ma takich różnic. No bo auto które ma haka a nie ciągnie przyczepy zawsze miałoby bardziej chłodzony silnik albo olej? No nic może ktoś coś zaobserwuje u siebie jak to jest.
Jak wpinam bagażnik rowerowy (tzn jak podpinam oświetlenie) to mi zaczyna wyświetlać ograniczenie prędkości dla aut z przyczepąkolejowski pisze: ↑24 cze 2025, 16:51Ja mimo wszystko myślę, że nie ma takich różnic. No bo auto które ma haka a nie ciągnie przyczepy zawsze miałoby bardziej chłodzony silnik albo olej?
Więc nie rozpoznaje co, ale rozpoznaje że coś jest przypięte.
Być może dodatkowe chłodzenie wtedy dopiero się uruchamia.
Jak będzie okazja to sprawdzę czy wtedy temp oleju jest faktycznie niższa niż przy jeździe bez bagażnika
Hej, czy ktoś może zgłębiał temat ograniczeń co do długości bagażnika, według instrukcji nie może to być więcej niż 70 cm. Mam Thule Epos 3 który ma 92cm. Czy ktoś używał może już dłuższych bagażników i ma doświadczenie z praktyki? Pytam bo wolał bym uniknąć wymiany bagażnika.