Tempomat

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
yorqe
Samochód: Kodiaq rs

Tempomat

Post autor: yorqe »

Koledzy i koleżanki jest jeszcze kilka rzeczy których nie ogarniam w moim miśku a jednym z nich jest tempomat. Czy da się włączyć sam tempomat bez żadnych dodatkowych opcji? Po aktywacji mam do wyboru ACC lub ogranicznik prędkości. W instrukcji jest napisane w jaki sposób przełączyć się między trybami tempomatu ale albo u mnie nie ma możliwości jechać na tradycyjnym tempomacie albo ja nie potrafię tego uruchomić.

Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Tempomat

Post autor: itepe »

Tempomat adaptacyjny (ACC) działa tak samo jak tradycyjny, z tą różnicą, że automatycznie będzie reagował na zachowanie (prędkość) poprzedzającego pojazdu i utrzymywał zadaną odległość od niego (w zależności od prędkości pojazdu, odległość będzie się zmieniała, regulujesz ją mikroprzełącznikiem na górze manetki tempomatu). Zmiany wartości zadanej prędkości dokonujesz poruszając manetkę do góry (+) lub w dół (-). Zwróć uwagę, że manateka ma podwójny skok - unosisz delikatnie do pierwszego kliku - dodajesz/ujmujesz 1 do/od prędkości, podnosisz/opuszczasz do opory - dodajesz/ujmujesz 10 do/od prędkości.
Ogranicznik, jak sama nazwa wskazuje, po ustawieniu prędkości nie pozwala jechać szybciej niż ustawisz, nawet jeśli wciśniesz pedał przyspieszenia w podłogę.
Wybór opcji ma na kierownicy pod przyciskiem asystentów z prawej strony: Klikasz i używasz rolki do wyboru opcji.
Kris

yorqe
Samochód: Kodiaq rs

Re: Tempomat

Post autor: yorqe »

Ok to mniej więcej było dla mnie zrozumiałe. Instrukcja mówi jeszcze o trybie GRA czyli tradycyjnym tempomacie którego nie widzę nigdzie w ustawieniach ale jak rozumiem nie jest dostępny w mojej wrersji auta.

ODPOWIEDZ