Aktualny bieg
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Re: Aktualny bieg
Tak też robię! Chyba nawet dzięki Twoim (Waszym) radom.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
Wobec tego dodam również swoje obserwacje.
Wielkanoc spędzaliśmy w Karkonoszach. Góry niby nie wysokie, ale podjazdy dość długie i czasami strome. Nasza Balbina nie ma asystenta zjazdu ze wzniesienia, ale i z tym łatwo sobie poradzić. Oprócz trybu sport włączałem tempomat. Samochód pięknie hamował silnikiem, spalanie 0,0, klocki hamulcowe tak nie dostawały i widać było bieg, na którym jadę. Zazwyczaj dość niski i duże obroty - super. Do tego na samych zakrętach zwalniał do bezpiecznej prędkości. Proste i skuteczne.
Pół roku mam samochód i ciągle się go uczę, ale coraz bardziej go lubię
Wielkanoc spędzaliśmy w Karkonoszach. Góry niby nie wysokie, ale podjazdy dość długie i czasami strome. Nasza Balbina nie ma asystenta zjazdu ze wzniesienia, ale i z tym łatwo sobie poradzić. Oprócz trybu sport włączałem tempomat. Samochód pięknie hamował silnikiem, spalanie 0,0, klocki hamulcowe tak nie dostawały i widać było bieg, na którym jadę. Zazwyczaj dość niski i duże obroty - super. Do tego na samych zakrętach zwalniał do bezpiecznej prędkości. Proste i skuteczne.
Pół roku mam samochód i ciągle się go uczę, ale coraz bardziej go lubię
Kris
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Aktualny bieg
Ostatnio jeżdżę z takim samym licznikiem jak Ty WaC. Poprzednio z dwoma obręczami, prędkości i obrotów. Ale za jakiś czas znowu przestawię na inny. No bo po co to dali, żeby nie korzystać? 
A w górach nie jeździcie z manualnym ustawieniem skrzyni? W sumie to nie ciężarówka, ale hamulce można przypalić.
Z kumplem tak kiedyś zjeżdżaliśmy Kadetem w Szwecji po szutrach. Niedaleko miasteczka Sysslebäck. Na luzie, ze sporej góry. Na samym dole, gdzie nasza droga dochodziła do głównej z ogonka litery T, a za nią był głęboki wąwóz z rzeką, hamulce odmówiły posłuszeństwa. Bokiem braliśmy skrzyżowanie i na koniec zrobiliśmy oberka. Dziewczyny piszczały.

A w górach nie jeździcie z manualnym ustawieniem skrzyni? W sumie to nie ciężarówka, ale hamulce można przypalić.
Z kumplem tak kiedyś zjeżdżaliśmy Kadetem w Szwecji po szutrach. Niedaleko miasteczka Sysslebäck. Na luzie, ze sporej góry. Na samym dole, gdzie nasza droga dochodziła do głównej z ogonka litery T, a za nią był głęboki wąwóz z rzeką, hamulce odmówiły posłuszeństwa. Bokiem braliśmy skrzyżowanie i na koniec zrobiliśmy oberka. Dziewczyny piszczały.

- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Gdy pod koniec zimy byłem w górach, "kończyły" mi się klocki, często z na długich zjazdach manualnie redukowałem biegi i mniej więcej "drugie tyle" ustawiałem ACC na 70-80 km/h. Ten długi zjazd to odcinek Zieleniec - Kudowa-Zdrój, ok. 20 km.
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Oprócz hamowania silnikiem w trybie sport zyskujemy brak żeglowania oraz większy moment obrotowy co podczas pokonywania zakrętów sprzyja sprawniejszemu równoważeniu siły odśrodkowej.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Mam podobnie dlatego też zadałem Wam takie pytanie bo superb przyzwyczaił mnie do tego że widzę aktualny bieg. No nic, trzeba się będzie obyć bez tego