Poziom hałasu wewnątrz kabiny

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
skala_77@o2.pl
Samochód: Kodiaq mk2 selection TDI 2.0 150 km

Poziom hałasu wewnątrz kabiny

Post autor: skala_77@o2.pl »

Mam propozycje aby podzielic sie wrazeniami na temat poziomu halasu wewnatrz przy predkosciach 100, 120, 140 kmh.

Skoro zaproponowalem to sam zaczne:
77db przy 120 kmh. Pomiar aplikacja decibelx. Jak dla mnie to duzo. Wiem ze to nie profesjonalny ani nawet amatorski miernik tylko komorka z apka ale mimo wszystko...
dla porownania moje poprzednie auto Tiguan allspace 2.0 tdi 200 km 4x4 mial zmierzone 67 db.

Jak kupie jakis miernik dzwieku to wrzuce bardziej wiarygodne pomiary.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
kefflar
Samochód: Kodiaq 2024 2.0 TDI 4x4

Re: Poziom hałasu wewnątrz kabiny

Post autor: kefflar »

Napisz może jeszcze czy zamawiałeś skodę z z dźwiękochłonnymi szybami bocznymi z przodu?

skala_77@o2.pl

Tak. Mam pakiet wygluszonych szyb z przodu.
Mam tez opony letnie kumho na felgach 18cali. Moze to ma znaczenie.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Twoje pomiary 77 dB @120 km/h (aplikacja w telefonie) to dość sporo.
Dane z testów i rankingów:

Średnia dla SUV‑ów segmentu D przy 130 km/h to ok. 67–71 dB (np. Mitsubishi Outlander III – 71,7 dB, Kia Sorento II – 71,4 dB)
W serii FastestLaps dla Kodiaq RS (cięższy, sportowy) poziom wewnątrz to 69 dB przy 130 km/h, 64 dB przy 100 km/h
Inne pomiary “w terenie” pokazują typowo 70–72 dB przy 120 km/h po modernizacji akustycznej wnętrza/

Więc Twoje 77 dB jest zauważalnie wyższe od tego, co osiąga nawet sportowa wersja RS i od większości konkurentów.

Elektryki też szumią. W Enyaqu iV 80 (rear‑wheel drive) pomiary pokazują:
54 dB przy 50 km/h
62 dB przy 80 km/h
62 dB przy 100 km/h - z tą prędkością wrażenie z jazdy jest podobne do jazdy nowoczesnym pociągiem podmiejskim jeśli chodzi o hałas
Później zaczyna być coraz dotkliwiej.
66 dB przy 130 km/h
71 dB przy 160 km/h

Potwierdź pomiar pofesjonalnym sprzętem a jakby co to zacznij od opon :)
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Napisz nam, jak masz ułożony telefon i w którym miejscu kabiny oraz model (to moze mieć znaczenie czy telefon ma jeden czy dwa lub więcej mikrofonów).
Zgadzam się z Małgorzatą, że to tylko pomiar dla sprawdzenia i nie ma nic wspólnego ze skalibrowanymi urządzeniami pomiarowymi.
Zwróć uwagę, że mikrofony telefonu mają inn a charakterystykę częstotliwościową oraz charakterystykę pola zbierania dźwięku.
Gdzieś na YT był film jak to "mechanicy z piwnicy" testowali żarówki i wyszło, że najwięcej światła daje żarówka za kilka złotych. Nie uwzględnili jedynie, że urządzenie pomiarowe i jego czujnik (fotorezystor :lol: ) też ma swoją charakterystykę widma pomiaru światła. Komentowałem również ten film.
Kris

skala_77@o2.pl

Dzieki za wasze podpowiedzi. Potwierdza to moje przeczucia ze cos jest grubo nie tak. Ja takze podejzewam opony i mam plan zamienic na probe cale kola z mojego starego Tiguana bo rozmiar opon jest identyczny. Co do pomiaru komorką to trzymalem ja w reku na wysokosci mojej glowy by zmierzyc co konkretnie do mnie dociera. Mikrofon niestety wbudowany (iphone). Profesjonalny pomiar byc moze zrobie jesli wyjdzie ze to nie opony, ale raczej przez jakas firme z atestowanym sprzetem. Bede mial podstawy do reklamacji.
Jako ciekawostke powiem wam ze zmierzylem tym samym programem ilosc dB w hali produkcyjnej gdzie jest bezwzgledny nakaz korzystania z ochronnikow sluchu i wyszlo mi 77 dB czyli tyle ile w moim nowym Kodiaqu...
Ciekawi mnie czy ktos z was znalazl oficjalne dane glosnosci w kabinie deklarowane przez producenta?

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Pomiary robione przez CarComfort przed i po wygłuszeniu (4 nadkola, 4 drzwi, sznurek w uszczelki drzwiowe), opony zimowe.
Przed i po to jakby dwa różne auta i Canton zaczął grać porządnie
W dB na wykresie jakby niewiele, a jednak diametralna różnica

Obrazek

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

skala_77@o2.pl pisze:
16 maja 2025, 5:16
Dzieki za wasze podpowiedzi. Potwierdza to moje przeczucia ze cos jest grubo nie tak. Ja takze podejzewam opony i mam plan zamienic na probe cale kola z mojego starego Tiguana bo rozmiar opon jest identyczny. Co do pomiaru komorką to trzymalem ja w reku na wysokosci mojej glowy by zmierzyc co konkretnie do mnie dociera. Mikrofon niestety wbudowany (iphone). Profesjonalny pomiar byc moze zrobie jesli wyjdzie ze to nie opony, ale raczej przez jakas firme z atestowanym sprzetem. Bede mial podstawy do reklamacji.
Jako ciekawostke powiem wam ze zmierzylem tym samym programem ilosc dB w hali produkcyjnej gdzie jest bezwzgledny nakaz korzystania z ochronnikow sluchu i wyszlo mi 77 dB czyli tyle ile w moim nowym Kodiaqu...
Ciekawi mnie czy ktos z was znalazl oficjalne dane glosnosci w kabinie deklarowane przez producenta?
Tak na szybko tym programem zrobiłem wczoraj pomiar jadąc do sklepu:
50 km/h - 48 dB
100 km/h - 58 dB
Wartości średnie oczywiście (Avg).

Telefon Pixel 9 XL leżał swobodnie na zamkniętej roletce schowka centralnego górą do kierunku jazdy.

Po drugim pomiarze program atakuje zakupem wersji premium :/
Kris

skala_77@o2.pl

Ja przy 100 mam jakies 73 - 75 db. Przy 120kmh to juz 77db.

Obrazek

A mozna zapytac czy taka sama konfiguracja Kodiaqa jsk u mnie (150km Tdi) ?

skala_77@o2.pl

RobertG7 pisze:
16 maja 2025, 9:35
Pomiary robione przez CarComfort przed i po wygłuszeniu (4 nadkola, 4 drzwi, sznurek w uszczelki drzwiowe), opony zimowe.
Przed i po to jakby dwa różne auta i Canton zaczął grać porządnie
W dB na wykresie jakby niewiele, a jednak diametralna różnica

Obrazek
Ja moge pomarzyc o takim cichym aucie nawet przed wyciszeniem...

ODPOWIEDZ