Awaria skrzyni biegów
Re: Awaria skrzyni biegów
To i ja sie pochwale. Kupilem auto od milego pana blad wyskoczyl w drodze powrotnej, jakies 100km od mojego domu i 200 km od sprzedawcy, ale wszystkie biegi wchodzily. No nic, zgasilem silnik chwile odstal, jedziemy! I wszystko juz wskazywalo na to, ze to moze jakis czujnik zglupial, ale nie. 5 km od domu znow blad, szybki zjazd na parking, po 5 minutach ruszamy, jedziemy 500m i znow tryb awaryjny, tym razem wchodza tylko biegi 2 i 4. Po kolejnych 500m juz tylko 2. Jakos dotoczylismy sie do domu. Podlaczylem OBD, skasowalem blad. Nastepnego dnia wszystko perfekt, ale juz wiem ze to nie szalenstwo czujnika tylko faktycznie cos tam sie dzieje. Szybki kontakt ze specjalistami i slysze, ze oni doskonale wiedza co to, wiedza za ile i ze w sumie to mi to zrobia w jeden dzien byle z rana przyjechac. Przejechalem 30km do nich, bez zadnego problemu, poza tym ze samochod byl zmulony, ale wszystkie biegi wchodzily. Panowie posprawdzali, potwierdzili swoja diagnoze na podstawie kodow bledow, nastepnego dnia auto bylo gotowe do odbioru po wymianie mechatroniki.
Teraz idzie najlepsze. Od tego wydarzenia minelo juz 1,5 miesiaca i dzisiaj znow skrzynia w trybie awaryjnym, dla rownowagi mam teraz tylko biegi 1 i 3 i nawet wsteczny nie wchodzi. Tym razem jednak bledy nie daja sie usunac poprzez OBD. Zobacze jeszcze jutro, ale jestem malsymalnie wkurzony na to auto.
Moze nie umiem jezdzic? Chociaz przez 4 lata jezdzilem bmw z automatem i skrzynia nie dawala najmniejszych objawow zuzycia, chociaz auto starsze i z wiekszym przebiegiem (dobrze ze jeszcze nie sprzedane).
Ktos mial juz taki przypadek? Tyle dobrego ze panowie dali gwarancje na swoja prace, wiec w poniedzialek bede sie z nimi kontaktowal co do dalszych krokow. Jutro jeszcze tylko sprawdze czy blad da sie usunac i chociaz cofnac auto na miejsce parkingowe
.
Teraz idzie najlepsze. Od tego wydarzenia minelo juz 1,5 miesiaca i dzisiaj znow skrzynia w trybie awaryjnym, dla rownowagi mam teraz tylko biegi 1 i 3 i nawet wsteczny nie wchodzi. Tym razem jednak bledy nie daja sie usunac poprzez OBD. Zobacze jeszcze jutro, ale jestem malsymalnie wkurzony na to auto.
Moze nie umiem jezdzic? Chociaz przez 4 lata jezdzilem bmw z automatem i skrzynia nie dawala najmniejszych objawow zuzycia, chociaz auto starsze i z wiekszym przebiegiem (dobrze ze jeszcze nie sprzedane).
Ktos mial juz taki przypadek? Tyle dobrego ze panowie dali gwarancje na swoja prace, wiec w poniedzialek bede sie z nimi kontaktowal co do dalszych krokow. Jutro jeszcze tylko sprawdze czy blad da sie usunac i chociaz cofnac auto na miejsce parkingowe
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Cześć kolego - napisz coś więcej. Jaki rocznik, jaki przebieg, jaki napęd i może coś o konfiguracji.

----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
A no fakt, tak sie rozemocjonowalem ze nie podalem zadnych informacji.
Skoda kodiaq 2019rok, 120 tys przebiegu, 2.0 tsi, skrzynia 7-biegowy automat dsg, 4x4.
Blad sie pokazuje jadac normalnie, ze stala predkoscia, na prostej, rownej drodze. Kody bledow to: 10668, 17324, P0805.
Ja auto chwile odstoi to sie resetuje i chwile mozna jechac normalnie, a nawet i cofac!
Skoda kodiaq 2019rok, 120 tys przebiegu, 2.0 tsi, skrzynia 7-biegowy automat dsg, 4x4.
Blad sie pokazuje jadac normalnie, ze stala predkoscia, na prostej, rownej drodze. Kody bledow to: 10668, 17324, P0805.
Ja auto chwile odstoi to sie resetuje i chwile mozna jechac normalnie, a nawet i cofac!
-
Dual
- Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style
Wg otrzymanych informacji problem z mechatronika dla mocniejszej wersji skrzyni DSG (jak w wersji 180KM TSI) sie zdarza i to w okresie całkiem przypadkowym - w zasadzie nie ma reguły, po jakim przebiegu, bo zdarza sie w egzemplazach nowym z malym przebiegiem i jak u mnie, jakis czas po grawancji ok. 80 tys. km. Podobno problem wynika z ECU mechatroniki, gdzie w standardzie jest montowana "słabsza" wersja, która w wiekszosci przypadków jednak sie sprawdza, ale w niektórych nie i po awarii wymienia sie ją na wersję "mocniejszą" cokolwiek to znaczy. Byc moze dlatego musialem czekac az miesiac na nowe zaprogramowane ECU ze Skody w lepszej wersji.
Podobno po takiej naprawie nie ma juz problemow z mechatroniką - może to miało mnie uspokoić, ale tego sie 3mam.
Podobno po takiej naprawie nie ma juz problemow z mechatroniką - może to miało mnie uspokoić, ale tego sie 3mam.
Pozdrawiam
Dual
Kodiaq 2.0 TSI DSG 4x4 Style
Dual
Problemem są wadliwe dwa czujniki ciśnienia, sama mechatronika i jej komputer są w porządku. Bodajże od roku 2021 były montowane już nowsze czujniki, które się nie psują. U mnie padł czujnik od sprzęgła nieparzystych biegów. Po rozebraniu mechanik podłączył cały moduł sterujący mechatroniki do komputera, przy zerowym ciśnieniu w dobrym czujniku, zepsuty pokazywał -0.6 bara. Skrzynia i mechatronika z nowymi czujnikami powinna przeżyć samochód (jeśli olej jest wymieniany max. co 60 tys. kmDual pisze: ↑21 cze 2025, 10:58Wg otrzymanych informacji problem z mechatronika dla mocniejszej wersji skrzyni DSG (jak w wersji 180KM TSI) sie zdarza i to w okresie całkiem przypadkowym - w zasadzie nie ma reguły, po jakim przebiegu, bo zdarza sie w egzemplazach nowym z malym przebiegiem i jak u mnie, jakis czas po grawancji ok. 80 tys. km. Podobno problem wynika z ECU mechatroniki, gdzie w standardzie jest montowana "słabsza" wersja, która w wiekszosci przypadków jednak sie sprawdza, ale w niektórych nie i po awarii wymienia sie ją na wersję "mocniejszą" cokolwiek to znaczy. Byc moze dlatego musialem czekac az miesiac na nowe zaprogramowane ECU ze Skody w lepszej wersji.
-
Dual
- Samochód: Kodiaq 2.0 TSI DSG Style
Moze to zatem sprawa indywidualna.
Nie sadze aby serwis wprowadzał mnie w błąd z tym sterownikiem, bo to by było wizerunkowo nie ciekawe - problem czujnika jest łatwiejszy do przełknięcia, przynajmniej dla mnie - jakiś czujnik zawsze może paść. ECU raczej nie powinno o ile nie ma jakichś zwarć i przepięć.
Ale dzieki za info, to zawsze jakiś fakt, poszerzający wiedzę na ten temat.
Nie sadze aby serwis wprowadzał mnie w błąd z tym sterownikiem, bo to by było wizerunkowo nie ciekawe - problem czujnika jest łatwiejszy do przełknięcia, przynajmniej dla mnie - jakiś czujnik zawsze może paść. ECU raczej nie powinno o ile nie ma jakichś zwarć i przepięć.
Pozdrawiam
Dual
Dual
Z tego co słyszałem to ECU pada w skrzyniach DQ200 (do słabszych silników, w kodiaqach chyba nie występują) - to jest skrzynia ze suchym sprzęgłem, osobny olej ma mechatronika i sama skrzynia (oba wg VAG nie wymienia się w ogóle w tych skrzyniachDual pisze: ↑21 cze 2025, 11:16Moze to zatem sprawa indywidualna.
No to i ja sie pochwale kodiaq rs 2.0 tsi odebrany na koniec maja przebieg ok 1500 km pojawia sie komunikat usterka skrzyni biegów dalsza jazda możliwa. Czasem po przejechaniu 10 km komunikat znika a czasem wywala czek ale auto jeździ normalnie. Latanie na gwarancji z autem i w aso mówią ze ten komunikat po podpieciu kompa do niczego nie prowadzi. O to Ci cała zagwostka.
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Nie demonizowałbym Skody, przez przypadek wzsszedłem na grupę Audi... Q5 po 650km na lawecie, inna po 10tys, tez laweta. Niezależnie od wersji wyposażenia. Wszystkie możliwe błędy się pojawiały, łącznie z błędami skrzyni itd