Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Post autor: itepe »

Odnoszę wrażenie, że to dopiero koło 100km/h się pokazuje, ale to tylko wrażenie ;) Jeszcze fajniej to wygląda, jak jadą osobowe i ciężarowe razem :)
Z ciekawostek, mogę Wam powiedzieć jeszcze o tych wizualizacjach, że:
- jadąc wieczorem samochód na wizualizacji ma zapalone światła (poświata przed pojazdem)
- przy używaniu Travel Assist widoczna jest cała sylwetka naszego samochodu i migają też kierunkowskazy :)
Z Travel Assist wygląda to tak:

Kris

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

rafalso pisze:
27 kwie 2025, 19:05
hej
Mam do Was pytanie przy jakiej prędkości aktywuje sie u Was lean assistant.
U mnie aktywuje sie przy 65 km/h a przy 60 km/h się deaktywuje i tak sie zastanawiam czy to jest OK. W instrukcji znalazłem tylko zapis ze to pomoc w jeździe po autostradzie. Dodam ze w Toyota ten system działa od 30km/h

Pozdrawiam
Rafał
U mnie jest mniej więcej tak samo. Przy 65-70 km/h się aktywuje i w podobnych granicach deaktywuje.
I bardzo dobrze, bo jakby działał od 30km/h to by można szału dostać :)
Zależy jak ten system działa w Toyocie, jeśli tylko wibracja kierownicy przy przekroczeniu linii, to ok.
W skodzie lane assist skręca kierownica, co przy prędkościach osiedlowych nie ma absolutnie sensu.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

itepe pisze:Co do wygody podróżowania - dla mnie to bajka, w łódzkich korkach włączam ACC i trzymam kierownicę. Samochód sam odpala, rusza, podjeżdża, hamuje.
Ja prawie zawsze jeżdżę z ACC. Dwa razy jednak się zrobiłem w konia.
W korku na S8, zacząłem kombinować z odświeżeniem trasy w nawigacji i nie zauważyłem nawet, że samochód ruszył, dojechał za poprzedzającym i się zatrzymał. Kompletnie nie patrzyłem na drogę, nawet nie zwróciłem uwagi że przejechałem spory kawałek.
A drugi raz dzisiaj, w powolnej kolejce na podporządkowanej. Jechałem z ACC, dodałem lekko gazu, żeby się bardziej zbliżyć do samochodu przede mną i nacisnąłem na hamulec. Nie załapałem, że wyłączyłem tempomat. Auta ruszyły, a ja musnąłem gaz, bo mój samochód dalej stał. No i zaczął się toczyć, a ja obserwowałem okolicę, myśląc że ACC działa. W ostatniej chwili go zatrzymałem.

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

itepe pisze:
29 kwie 2025, 15:01
Czyli jednak radar, oprogramowanie i możliwe, że kierownica. Gdzieś na YT widziałem film, że koleś musiał ruszać kierownicą, jeśli tego używał, ale miał tylko samo ACC, bez Travel Assist. W TA wystarczy, że trzymasz dłoń, nawet otwartą i już zgłasza gotowość do pracy. Travel Assist nie występuje za to bez ACC, za to Travel Assist daje również opcję Traffic Jam w pakiecie.
Co do wygody podróżowania - dla mnie to bajka, w łódzkich korkach włączam ACC i trzymam kierownicę. Samochód sam odpala, rusza, podjeżdża, hamuje.
Tam są jakieś jaja w Skoda UK. Kumpel właśnie odebrał wersje SE i ma ACC - robili upgrade softu przed oddaniem klientowi i włączyli przez pomyłkę. Chyba jednak trzeba się będzie przejechać do ASO.
Taka ciekawostka, u mnie na kierownicy jest napis SKODA, a kolegi logo Skody - innych różnic w środku nie stwierdzam.

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

RederOr pisze:
03 maja 2025, 19:08
Tam są jakieś jaja w Skoda UK. Kumpel właśnie odebrał wersje SE i ma ACC - robili upgrade softu przed oddaniem klientowi i włączyli przez pomyłkę. Chyba jednak trzeba się będzie przejechać do ASO.
Taka ciekawostka, u mnie na kierownicy jest napis SKODA, a kolegi logo Skody - innych różnic w środku nie stwierdzam.
Twój kolega ma wersję modelu produkowaną do listopada 2024. Ty masz model produkowany od 26.11.2024. W twoim oprócz napisu na kierownicy, jeśli wykupowałeś tą opcję Park Assist jest jeszcze RPA (Remote Park Assist)

Awatar użytkownika
itepe

A czy przypadkiem wersja z PA nie ma 12 zamiast 8 czujników parkowania?
Kris

RederOr
Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025

Post autor: RederOr »

Kluczyk74 pisze:
05 maja 2025, 6:26
RederOr pisze:
03 maja 2025, 19:08
Twój kolega ma wersję modelu produkowaną do listopada 2024. Ty masz model produkowany od 26.11.2024. W twoim oprócz napisu na kierownicy, jeśli wykupowałeś tą opcję Park Assist jest jeszcze RPA (Remote Park Assist)
Tak się właśnie okazało. Być może ktoś zamówił z ACC i potem zrezygnował lub Skoda coś wyjęła w 2025 (raczej to pierwsze). Ja brałem bardzo podstawową wersje z kołem dojazdowym i ‚variable boot floor’ więc nawet nie wiem o czym piszesz w kwestii RPA ;)

Awatar użytkownika
itepe

Finalnie, w kwestii awarii tempomatu, sprawdźcie sobie, czy samochód pokazuje Wam akcję serwisową 94EW:
Obrazek
Akcja dotyczy awarii tempomatu właśnie.
Skoda doszła do wniosku, że samochody produkowane pomiędzy grudniem 2024 a końcem stycznia 2025 należy wymienić maneteki, co rozwiązuje problem awarii tempomatu aktywnego (ACC).
Kris

Zulus999
Samochód: Kodiaq 2.0 4x4

Post autor: Zulus999 »

Witajcie :) Mój był produkowany w październiku i też mam zaproszenie. Pomimo, że już ją wymienili w marcu w ramach gwarancji.

Awatar użytkownika
itepe

Jak otrzymałem info, to umówiłem serwis, po czym zadzwonił Pan i porozmawialiśmy o akcji serwisowej. Uznałem, że nie ma sensu wymieniać coś co już było wymienione. Ale najciekawsze, że nie mieli w rejestrze, że manetka była wymieniana!
Kris

ODPOWIEDZ