Alternatywy dla Kodiaqa - VW Tayron
-
RoznieBywa
- Samochód: Kodiaq
Re: Alternatywy dla Kodiaqa - VW Tayron
Pierwszej generacji Kodiaq wypadał nie tylko cenowo, ale i w szczegółach typu prowadnice rolety, odpinane pasy 3-ego rzędu, jakieś pierdoły Simply Clever dużo lepiej od VW Allspace. Aktualnie jednak poprzenosili tego typu rozwiązania ze Skody do VW więc wybór to już raczej kwestia portfela i gustu. Choć jak mi się nie podoba zubożenie przycisków w nowym Kodiaqu, tak w Tayronie jest ich wręcz jak na lekarstwo, więc osobiście raczej bym się na niego nie zdecydował.
Dzięki za wszystkie komentarze. Przejechałem się dziś chwilę Tayronem, rzeczywiście niewiele się różni od Kodiaqa 2 generacji.
Brakuje mi kilku drobiazgów:
- chatGPT - skoro już tak reklamują, to jestem zawiedziony że go nie ma... to jedyny dla mnie "selling point" w porównaniu z Kodiaqiem
- jasna tapicerka w wersji 7-osobowej - nie przepadam za ciemną, więc znów punkt dla Skody
- hybryda plug-in 4x4 - jest tylko wersja z napędem na przednią oś - nie wiem jak to teraz jest w Kodiaqu
Brakuje mi kilku drobiazgów:
- chatGPT - skoro już tak reklamują, to jestem zawiedziony że go nie ma... to jedyny dla mnie "selling point" w porównaniu z Kodiaqiem
- jasna tapicerka w wersji 7-osobowej - nie przepadam za ciemną, więc znów punkt dla Skody
- hybryda plug-in 4x4 - jest tylko wersja z napędem na przednią oś - nie wiem jak to teraz jest w Kodiaqu
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Też napęd na przód. 200KM i napęd na przód
W lutym jak bawiłem się konfiguratorem to wg mnie Tayron R+ wypadał identycznie cenowo jak Kodiaq RS
U mnie nastąpił odwrotny proces:). Najpierw wybór padł na Tayrona, ale w głowie było cały czas "ale" dotyczące wyglądu (szczególnie z zewnątrz, gdzie nowa linia VW nie do końca mi odpowiadała, ale coś trzeba było wybrać w określonym budżecie w fersji full). Wymarzone Q7 lub X5 to nie ten pułap z wyposażeniem jakiego w aucie chcę, a zarówno Skoda jak i VW za 300k są w full opcji. Pierwotnie 2.0TSI w R+ wypchany pod korek, ale jak zobaczyłem Kodiaqa to od razu zmiana zamówienia i czekam na "dopchanego" RS. Jak to mówią: kwestia gustu.Adam_Beg pisze: ↑03 kwie 2025, 20:21Żona miała zamówionego Kodiaq w full wersji 2.0 TSI 4x4 w selection, jednak po zobaczeniu i po jeździe testowej wybraliśmy Tayrona. Według nas Tayron jest ładniejszy, wykonanie (kwestia gustu) również na korzyść Tayrona. Odbieramy Tayrona w połowie maja, damy znać.
Na pewno w Tayronie jest ciszej, bo wszystkie szyby są podwójne
W kwestii wykonania: tak, deska Tayrona jest z trochę bardziej szlachetnych materiałów, ale już tylna kanapa (zarówno materiały jak i jej kształt)-w mojej opinii tak sobie.
Na + w Tayronie jeszcze 4 drzwi z kessy (w Kodiaqu tylko przód), szersze koła w VW, oraz podwójne tylne szyby (w Kodiaq tylko kierowca i pasażer).
Ostatnia rzecz na + w Tayron to gniazdo 230v w bagażniku, które w Skodzie nie występuje.
Pomimo powyższych aspektów-i tak wybrałem Kodiaqa RS ze względu na lepiej rozplanowane wnętrze (i fizyczne przyciski), jak i ogólne wrażenia wizualne.