Spawy/łączenie pod maska
-
tomekkk358
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI
Spawy/łączenie pod maska
Witam, stoję przed zakupem skody kodiaq 2 generacji lecz niepokoją mnie trochę łączenie elementów pod maska, konkretnie chodzi o spawy przy podszybiu przy grodzi, czy mógłby ktoś wysłać jak to wygląda u niego, lub ewentualnie nagrać filmik. Z góry dziękuję.
Re: Spawy/łączenie pod maska
Napisz co dokładnie Cię niepokoi. Mogę zrobić zdjecia, ale powiedz mi coś więcej, które to miałoby być miejsce 
Chyba nie obawiasz się, że się rozpadnie?
Chyba nie obawiasz się, że się rozpadnie?
Kris
-
tomekkk358
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI
OK, jutro pewnie zrobię Ci zdjęcia io zobaczysz.
Mam wersję 1.5 mHEV.
U mnie pod maską wygląda to tak:

Mam wersję 1.5 mHEV.
U mnie pod maską wygląda to tak:

Kris
U mnie to też niepokojąco trochę wygląda. Zobaczyłem to dopiero wczoraj. Co o tym sądzicie? Czy to kwalifikuje się do reklamacji?

Z ciekawości sprawdzę u siebie w weekend i porównam.
Wygląd spawu (po procesie spawania) nie ma wpływu na jego trwałość. Gładzenie spawów może i wygląda “ładniej”, ale nic nie poprawia pod kątem trwałości. Wręcz może go osłabić bo usuwa część spoiny.
To dodatkowy koszt dla producenta, więc unikają go kiedy mogą.
To że spawy w różnych miejscach wyglądają inaczej może być skutkiem stosowania różnych urządzeń, prędkości lub technik spawania.
Wygląd spawu (po procesie spawania) nie ma wpływu na jego trwałość. Gładzenie spawów może i wygląda “ładniej”, ale nic nie poprawia pod kątem trwałości. Wręcz może go osłabić bo usuwa część spoiny.
To dodatkowy koszt dla producenta, więc unikają go kiedy mogą.
To że spawy w różnych miejscach wyglądają inaczej może być skutkiem stosowania różnych urządzeń, prędkości lub technik spawania.
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
To zadam pytanie podchwytliwe: próbowaliście dotknąć tego "spawu"? Spawy zawsze są takie miękkie? 
Nie, nie dotykałem
Ale nie wygląda mi to na spaw. Jesli spawam, to spoina nawet z elektrody jest o wiele węższa, więc spawana drutem spawalniczym w fabryce przez robota będzie jeszcze cieńsza.
Stawiam, że to masa zabezpieczająca spaw, a nie sam spaw.
Dam znać jak dotknę po południu
Ale nie wygląda mi to na spaw. Jesli spawam, to spoina nawet z elektrody jest o wiele węższa, więc spawana drutem spawalniczym w fabryce przez robota będzie jeszcze cieńsza.
Stawiam, że to masa zabezpieczająca spaw, a nie sam spaw.
Dam znać jak dotknę po południu
Kris
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Oczywiście, że to nie spaw, tylko mastyka. Masa uszczelniająca.