Awaria kamer + czas oczekiwania na wizytę w serwisie

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Awaria kamer + czas oczekiwania na wizytę w serwisie

Post autor: mjoniec »

Witam,
wczoraj pojawił się nagle komunikat “usterka: widok otoczenia” i padły wszystkie kamery.
Zastanawiam się czy ktoś miał podobny przypadek? Opis poniżej.
Nie działają przednia i tylna przy parkowaniu, nie działają boczne i tzw. Widok 360.
Zamiast obrazu z kamer jest czarny ekran, przy widoku 360 widoczny jest obrys auta i wskazania czujników parkowania.
No właśnie, czujniki działają normalnie. Asystent jazdy w korku tak samo.
Po ponownym uruchomieniu komunikat znika, ale pojawia się po włączeniu wstecznego, czyli kiedy normalnie uruchomił by kamery.
Dzień przed wystąpieniem błędy widziałem jakiś komunikat o aktualizacji aplikacji, ale nie było szczegółów. Nie wiem czy ma związek.

I drugie pytanie, ile czasu czekacie na wizytę w serwisie?
Ja zadzwoniłem wczoraj i mam termin w przyszły czwartek. Najbliżej mam w Krakowie do serwisu na Bronowicach.
Rozumiem że tak z dnia na dzień ciężko, ale 8 dni przy usterce to trochę słabo.
Chciałem zapytać czy w innych salonach jest lepiej, czy to niestety beznadziejny standard?
Pytam bo od dawna nie korzystałem z aso.
Pozdrawiam,
Marek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Awaria kamer + czas oczekiwania na wizytę w serwisie

Post autor: itepe »

W Łodzi tydzień to też standard, chyba, że auto sami odholują, ale i wtedy trwało to 4 dni...
Kris

mjoniec

Dla potomnych. Werdykt serwisu: zawiesił się moduł sterujący kamerami.
Zresetowali i działa. Całość trwała mniej niż godzinę.
Plus informacja bonusowa.
Od kilku dni miałem randomowo komunikat o braku Front assist, czujnik nie ma widoczności.
Błąd wyskakiwal i sam znikał.
Okazuje się że probelemem może być brudna szyba przed kamerą. Nie zwróciłem uwagi, tam na górze przedniej szyby jest kamera od tego systemu (i pewnie innych typu lane assist). Kamera jest w takim miejscu że wycieraczka powinna to czyścić. Ale w praktyce już tam słabo zbiera, przynajmniej u mnie.
Od środka tego nie widać, więc warto czas od czasu przetrzeć jak auto dłużej nie było na myjni ;)

Awatar użytkownika
itepe

Dobrze, że tylko tak się skończyło :) U mnie kamera zawsze dobrze jest wtarta, ale, kto wie...
Ciekawy jestem czy do resetu systemu potrzeba jakiegoś specjalistycznego interfejsu niż OBD2. Odpinanie aku zawsze jest nieco problematyczne, ponieważ na początku, po ponownym podpięciu, wysypie masę błędów i trzeba kawałek pojechać, aby się skasowały. Niemiłe, ale działa.

Co do wycieraczek... Mojej po mniej niż miesiącu zaczęły skrzypieć w górnym położeniu końcowym w deszczu, co było bardzo irytujące na dłuższej trasie. Zgłosiłem podczas umawiania wizyty serwisowej, ale nie wytrzymałem i kupiłem BOSCH. Te ani nie piszczą, ani nie pozostawiają brudu na kamerze. I po problemie :)

Tu małą uwaga - sporo wycieraczek na Allegro to podróbki, uważajcie. Nie chcę sieć defetyzmu, ale jak zobaczyłem jakość plastiku mocowań po zakupie to zacząłem mieć wątpliwości co do oryginalności. Na szczęście pomyliłem się w mocowaniu (Kodiaq ma TYP 2) i musiałem oddać. Kupiłem W InterCars - taniej o 13 zł, czas realizacji 30 minut, pojechałem odebrałem, wszystko pasuje, mocowanie jak oryginalne i z Napisami BOSCH na samych piórach. Tu mam pewność, co do pochodzenia...
Ale może się mylę.
Kris

mjoniec

itepe pisze:
20 mar 2025, 18:31
Dobrze, że tylko tak się skończyło :) U mnie kamera zawsze dobrze jest wtarta, ale, kto wie...
Ciekawy jestem czy do resetu systemu potrzeba jakiegoś specjalistycznego interfejsu niż OBD2. Odpinanie aku zawsze jest nieco problematyczne, ponieważ na początku, po ponownym podpięciu, wysypie masę błędów.
Czy OBD2 wystarczy tego nie wiem. Jakoś w serwisie nie byli bardzo wylewni na ten temat.
Co do odpinania akumulatora to chyba tu nie zadziała.
Na forum Octavii (albo Superba) znalazłem stary wątek o problemach z kamerą i triku z wyjmowaniem bezpiecznika.
Zapytałem czy to pomoże, opiekun serwisu powiedział że to już nie zadziała w “nowszych” systemach. I szkoda zachodu po potem trzeba dodatkowo kasować błędy.
Ile w tym prawdy, nie wiem.
Nie odważyłem się przetestować metody z bezpiecznikiem :)

Awatar użytkownika
itepe

Na pewno Kodiaq 2 dogaduje się ze standardowym LM327. Jednak pamiętajcie, że Torque nawet w wersji PRO nie pokazuje wszystkiego. Do odczytania podstawowych błędów jednak wystarcza.
LM327:
Obrazek

Torgue:
- odczyty live
Obrazek

- odczyt błędów
Obrazek
Obrazek

Za pomocą Torque podstawowe błędy też można kasować. Nie mam jednak teraz jak tego sprawdzić, albowiem nie mam żadnego :)
Kris

ODPOWIEDZ