Grzanie lusterek zewnętrznych
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Re: Grzanie lusterek zewnętrznych
A w sumie, to ciekawe czy w Skodzie działa to cały czas, kiedy zapomnimy wyłączyć?
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Tutaj też się automatycznie wyłącza. 10 minut jak dobrze pamiętam.mjoniec pisze: ↑15 mar 2025, 11:14
Ja niedawno odkryłem że z miesiąc jeździłem z grzanymi lusterkami.
W poprzednim fordzie było to lepiej rozwiązane, sprzężone z ogrzewaniem tylnej szyby. I dodatkowo całość działała ok 20 min a potem się wyłączała. W razie potrzeby mogłem włączyć drugi raz.
Ten system mnie trochę rozleniwił, nie musiałem myśleć o wyłączaniu.
Teraz jeszcze nie mam tego nawyku.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
No i nie musisz pamiętać
Jak pisała Małgorzata, po około 10 minutach, niezelżenie od położenia pokrętła (np. jak zapomnisz wyłączyć), lusterka przestają grzać. Włączą się, jeśli samochód był wyłączony dłużej niż 15 minut przed ponownym uruchomieniem.
Ale jak jest ciepło, "szkoda prądu"
I grzałki (folie grzewcze na powierzchni wewnętrznej lusterka) też mają swoją trwałość w sumie...
Ale jak jest ciepło, "szkoda prądu"
Kris
Dokładnie o to mi idzie. Jeśli wyłączy się po czasie to fajnie. Ale następnego dnia włączy się bo tak jest ustawione pokrętło. I tak co dzień aż sobie przypomnę i przekręcę to pokrętło.Ale jak jest ciepło, "szkoda prądu"I grzałki (folie grzewcze na powierzchni wewnętrznej lusterka) też mają swoją trwałość w sumie...
Przycisk miał tą przewagę że włączał grzanie jedynie po naciśnięciu.
Swoją drogą, pamiętam jak próbowałem włączyć grzanie lusterek w Fordzie. Szukałem dedykowanego przycisku, dopiero w sieci wyczytałem że muszę włączyć ogrzewanie szyby. Wtedy mi się wydawało to dziwne, brak oddzielnego włącznika.
A teraz marudzę że taki włącznik mam
No nie dogodzi …
No nie poradzisz, taki urok Skody 
Tak samo miałem w Octavii 3FL.
Tak samo miałem w Octavii 3FL.
Kris
- maq
Dobre i tyle, że to nie robi cały czas jak pokrętło przestawione
Tego się raczej nie dotyka, a już kiedy jest pamięć fotela, to niemal w ogóle. Mi się zdarza włączył po myciu na ręcznej i potem zapominam 
A ja mam ustawione pokrętło zawsze na lusterko R, ponieważ wtedy się pochyla podczas cofania 
Kris
- maq
Raz się do tego przymierzyłem i mi się nie udało. Fotele zapamiętałem, lusterka nie. Może warto wrócić do tematu i spróbować ponownie? 
Sprawa jest opisana w instrukcji, ale mało czytelnie.
Ustawiasz lusterka np. w trybie jazdy N -> zapamiętujesz położenie wraz z fotelem kierowcy -> wrzucasz tryb jazdy R -> ustawiasz lusterko prawe na bardziej pochylone -> zapamiętujesz fotel kierowcy ponownie. Ustawienia lusterek zapamiętane.
I teraz już tylko zostawiasz pokrętło w pozycji R (prawe) i jak wrzucisz wsteczny lusterko sie pochyli. Powróci do normlanego ustawienia przy 15 km/h lub wyłączeniu samochodu. Jeśli przerzucisz pokrętło na " | " lusterko nie będzie się pochylało podczas cofania. To jest prosty sposób np. kiedy cofasz, ale potrzebujesz widzieć więcej, ale niekoniecznie koło - wtedy do pozycji " | " i manewrujesz.
Ustawiasz lusterka np. w trybie jazdy N -> zapamiętujesz położenie wraz z fotelem kierowcy -> wrzucasz tryb jazdy R -> ustawiasz lusterko prawe na bardziej pochylone -> zapamiętujesz fotel kierowcy ponownie. Ustawienia lusterek zapamiętane.
I teraz już tylko zostawiasz pokrętło w pozycji R (prawe) i jak wrzucisz wsteczny lusterko sie pochyli. Powróci do normlanego ustawienia przy 15 km/h lub wyłączeniu samochodu. Jeśli przerzucisz pokrętło na " | " lusterko nie będzie się pochylało podczas cofania. To jest prosty sposób np. kiedy cofasz, ale potrzebujesz widzieć więcej, ale niekoniecznie koło - wtedy do pozycji " | " i manewrujesz.
Kris
- maq
Coś chyba robię nie tak. Po przejściu procedury włączyłem skrzynię na D i prawe lusterko wróciło do pozycji wyjściowej. Nie ruszałem z miejsca. Znowu włączyłem R i nic się nie dzieje.