Bezawaryjnym autem cieszyłem się przez kilkadziesiąt kilometrów, zaraz po wyjeździe z salonu w dniu 21 lutego 2025 r., nowiutkie auto. Wyrok w serwisie: uszkodzone sprzęgła. Z powodu braku jednej części w magazynach przewidywany czas naprawy: około 15 kwietnia. Z powodu przekroczenia 30 dni rezygnuję z auta. Mało tego: serwis twierdzi, że nie należy mi się auto zastępcze bo samodzielnie dojechałem. A gdzie dobre imię Skody? Żałosne.
Jakie miałem objawy: wyświetlił się na pomarańczowo "check engine". Po drodze serwis w Łodzi niczego się nie doszukał i skasował ikonkę. Dalej w trasie znowu się pojawił po kilkudziesięciu kilometrach. Objawy inne: falowanie silnika, brak reakcji na naciśnięcie gazu (nie przyśpieszał), kilkanaście razy chciałem przyśpieszyć ale tylko zwiększyłem obroty silnika a auto nie chciało zwiększyć prędkości, szarpanie, dławienie się silnika. Dwa razy na tempomacie samoczynnie zaczął falować obrotami, ustało jak wyłączyłem tempomat. Serwis w Olsztynie też początkowo nie wiedział: dopiero w centrali padł wyrok: sprzęgła.
Uszkodzone sprzęgła automat 1.5 TSI m-HEV
-
Slawek6601
- Samochód: Skoda Kodiaq 1.5 TSI Mhev
Uszkodzone sprzęgła automat 1.5 TSI m-HEV
Ostatnio zmieniony 16 mar 2025, 13:06 przez Slawek6601, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Uszkodzone sprzęgła automat 1.5 TSI m-HEV
Napisz nam, co się dokładnie stało i jakie miałeś objawy?
Kris
-
Onlinemaq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
To zdaje się pierwszy taki na forum? Może się zdarzyć. Usterka i tyle. Moje ostatnie Mondeo miało w serwisie w Piasecznie ksywę 427. Przy takim przebiegu rozleciało się sprzęgło w manualu, w drobny mak. Naprawili i potem dojeździł u mnie do 150k, a u kumpla jeszcze 35k. Też do nich dojechałem samochodem. Odpalałem na jedynce i zmieniałem biegi wyrównując obroty silnika z przedkością skrzyni 
Poradzili, żebym odjechał i wezwał assistance. Wtedy dali zastępczy.
Poradzili, żebym odjechał i wezwał assistance. Wtedy dali zastępczy.
- Kluczyk74
- Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4
Jak dla mnie to auto przełączyło Ci się w tryb awaryjny "serwisowy". Ja miałem podobne zachowanie w moim Peugeot (zero reakcji na przyspieszenie)...przyczyną była usterka sondy, 2 serwisy ASO nie doszukały się przyczyny...dopiero trzeci ją znalazł...ale dziwne, że u Ciebie zdiagnozowali sprzęgło....ciekaw jestem czy naprawa to potwierdzi...
No i chyba u mnie też się coś zaczyna dziać w mHEV - wczoraj jechałem i dwukrotnie miałem szarpnięcia podczas redukcji biegu, z wyraźnym "świstem". Było, minęło, dojechałem do domu bez problemu.
Dziś rano żona dzwoni i mówi, że samochód sypnął błędami i komunikatem "Awaria napędu, skontaktuj się z serwisem". Szkoda, ze nie zrobiła zdjęć, bo po zatrzymaniu samochodu i wyłączeniu silnika błędy zniknęły.
Zamierzam jednak skontaktować się z serwisem, zobaczymy co mi powiedzą.
W perspektywie 2 tygodni mam wyjazd do Chorwacji i jestem mocno zaniepokojony sytuacją.
Dziś rano żona dzwoni i mówi, że samochód sypnął błędami i komunikatem "Awaria napędu, skontaktuj się z serwisem". Szkoda, ze nie zrobiła zdjęć, bo po zatrzymaniu samochodu i wyłączeniu silnika błędy zniknęły.
Zamierzam jednak skontaktować się z serwisem, zobaczymy co mi powiedzą.
W perspektywie 2 tygodni mam wyjazd do Chorwacji i jestem mocno zaniepokojony sytuacją.
Kris
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Skoda Assistance w razie W 
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Bardzo mnie pocieszyłaś królowo
W Octavii 3 FL jak sprzedawałem, powiedziałem panu, że czas olej w skrzyni wymienić.
Wymienił oba oleje, rozrząd i pompę wody. Niedawno z nim rozmawiałem i mówił, że jest bardzo zadowolony, bo śmiga bez awarii. Ale ona miała dopiero 105 000 km najechane, a Kodiaq ma już 10 000, to ma prawo się chyba coś zepsuć, prawda?
Kris
-
kolejowski
- Samochód: nie mam
itepe, i jak sytuacja?
Żeby być fair:
pojechałem, opowiedziałem, poskarżyłem się na skrzypiące lusterko kierowcy...
Naprawili lusterko, drugi raz wymienili manetkę od tempomatu (w zasadzie - komplet manetek z lewej strony kierownicy w ramach akcji serwisowej), skasowali "szczątkowe błędy". No i tyle. Na razie nie szarpnął ani razu, komunikatu też nie ma. Cóż, assistance mnie ratuje, ale 3 dni to mało i stresująco jak jadę 1500 km od domu. Oby nic mi się nie przytrafiło.
Podsumowując klasyk całą gębą - "jeździć, obserwować" :/
pojechałem, opowiedziałem, poskarżyłem się na skrzypiące lusterko kierowcy...
Naprawili lusterko, drugi raz wymienili manetkę od tempomatu (w zasadzie - komplet manetek z lewej strony kierownicy w ramach akcji serwisowej), skasowali "szczątkowe błędy". No i tyle. Na razie nie szarpnął ani razu, komunikatu też nie ma. Cóż, assistance mnie ratuje, ale 3 dni to mało i stresująco jak jadę 1500 km od domu. Oby nic mi się nie przytrafiło.
Podsumowując klasyk całą gębą - "jeździć, obserwować" :/
Kris