Uruchomienie tempomatu bez ograniczenia prędkości
Uruchomienie tempomatu bez ograniczenia prędkości
Czy jest możliwość uruchomienia zwykłego tempomatu w skodzie bez żadnych pseudo bajerów hamujących ze względu na ograniczenia prędkości? W poprzednim samochodzie ustawiałem tempomat przy zadanej prędkości i to ja decydowałem kiedy zwalniać, a nie samochód.
Re: Uruchomienie tempomatu bez ograniczenia prędkości
Wg mnie, nie ma takiej opcji. Próbowałem kiedyś na autostradzie przełączać między Travel assist a ACC. Niestety w obu przypadkach zwalniał przy ograniczeniach, były odcinki z ograniczeniem do 110.
Mam wrażenie że ze dwa razy zwolnił bez znaku, przynajmniej ja znaków ograniczenia nie zauważyłem.
Bardzo to denerwujące, miałem nadzieje że choć jeden tryb będzie trzymał żądaną prędkość.
Potem już co chwile patrzyłem na wyświetlacz i podnosiłem prędkość manetką kiedy tylko pokazywał komunikat o zmianie prędkości.
Mam wrażenie że ze dwa razy zwolnił bez znaku, przynajmniej ja znaków ograniczenia nie zauważyłem.
Bardzo to denerwujące, miałem nadzieje że choć jeden tryb będzie trzymał żądaną prędkość.
Potem już co chwile patrzyłem na wyświetlacz i podnosiłem prędkość manetką kiedy tylko pokazywał komunikat o zmianie prędkości.
A i owszem, jest taka opcja. W menu asystentów trzeba wyłączyć opcję "Reaguj na ograniczenia prędkości". I już, ustawiasz 90 na ograniczeniu do 50 i tak jedziesz. I to działa zarówno dla ACC jak i Travel Assist.mjoniec pisze: ↑15 mar 2025, 11:21Wg mnie, nie ma takiej opcji. Próbowałem kiedyś na autostradzie przełączać między Travel assist a ACC. Niestety w obu przypadkach zwalniał przy ograniczeniach, były odcinki z ograniczeniem do 110.
Twój wybór, Ty decydujesz
Kris
O to fajnie wiedzieć. Tam się nie zapuszczałem. Ciekawe czy zmiana ustawień się zapisze na stałe, czy wróci do domyślnych po ponownym uruchomieniu silnika.A i owszem, jest taka opcja. W menu asystentów trzeba wyłączyć opcję "Reaguj na ograniczenia prędkości". I już, ustawiasz 90 na ograniczeniu do 50 i tak jedziesz. I to działa zarówno dla ACC jak i Travel Assist.
Twój wybór, Ty decydujesz![]()
Zostaje wyłączone na stałe. Ja tak mam i włączam tylko jak jadę do obcego miasta, żeby się na coś nie nadziać.
Ale Yanosik i tak zawsze czuwa
Wysłane z mojego Pixel 9 Pro XL przy użyciu Tapatalka
Ale Yanosik i tak zawsze czuwa
Wysłane z mojego Pixel 9 Pro XL przy użyciu Tapatalka
Kris
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Tempomat działa i już nie reaguje na znaki drogowe 
- Kluczyk74
- Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4
Ale jeśli znak się zmieni to zmienia na nową wartość, np. było 60...ustawiłem 65 a jak będzie 50 to zmieni na 50...to samo jest 120 - ustawione 127, nagle złapie z pobocza (droga lokalna) 80 i hamuje do 80...mjoniec pisze: ↑15 mar 2025, 16:39O to fajnie wiedzieć. Tam się nie zapuszczałem. Ciekawe czy zmiana ustawień się zapisze na stałe, czy wróci do domyślnych po ponownym uruchomieniu silnika.A i owszem, jest taka opcja. W menu asystentów trzeba wyłączyć opcję "Reaguj na ograniczenia prędkości". I już, ustawiasz 90 na ograniczeniu do 50 i tak jedziesz. I to działa zarówno dla ACC jak i Travel Assist.
Twój wybór, Ty decydujesz![]()
Nastawę tempomatu zmienia właśnie kiedy włączona jest opcja dostosowania prędkości do znaków drogowych. Włączam to zagranicą, ku uciesze wszystkich jadących za mną...
Za to fajnie działa druga opcja w tym menu, dostosowanie prędkości do przebiegu drogi, zwalnia przed rondami i skrzyżowaniami ale dość sensownie, nie hamuje jak na kotwicy. Czasem na świeżo oddanych trasach są w systemie mylne dane i chce zwalniać tam gdzie nie trzeba, ale wtedy wystarczy przytrzymać gaz. Ta funkcja również jest dostępna z mniejszym ekranem 10" bez nawigacji Skody.
Za to fajnie działa druga opcja w tym menu, dostosowanie prędkości do przebiegu drogi, zwalnia przed rondami i skrzyżowaniami ale dość sensownie, nie hamuje jak na kotwicy. Czasem na świeżo oddanych trasach są w systemie mylne dane i chce zwalniać tam gdzie nie trzeba, ale wtedy wystarczy przytrzymać gaz. Ta funkcja również jest dostępna z mniejszym ekranem 10" bez nawigacji Skody.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Kiedyś dla eksperymentu sprawdziliśmy na trasie czy da się jechać tylko kręcąc kierownicą i przejechaliśmy w ten sposób drogami wojewódzkimi czyli przez miasta i wsie prawie 40km bez dotykana pedału gazu czy hamulca.AndyBundy pisze: ↑18 mar 2025, 11:07Za to fajnie działa druga opcja w tym menu, dostosowanie prędkości do przebiegu drogi, zwalnia przed rondami i skrzyżowaniami ale dość sensownie, nie hamuje jak na kotwicy. Czasem na świeżo oddanych trasach są w systemie mylne dane i chce zwalniać tam gdzie nie trzeba, ale wtedy wystarczy przytrzymać gaz. Ta funkcja również jest dostępna z mniejszym ekranem 10" bez nawigacji Skody.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
U mnie w Łodzi ten tempomat to zbawienie w godzinach szczytu. Na szczęście rzadko jestem w biurze i nie muszę testować się często.
Czasami dla zabawy jadę do domu bez użycia przyspieszenia. 5 lat temu testowałem Q8 z tymi funkcjami i byłem zachwycony. Nawet mi przez myśl nie przeszło, że kiedyś to będę miał w Skodzie. Heh, się czasy zmieniają...
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Czasami dla zabawy jadę do domu bez użycia przyspieszenia. 5 lat temu testowałem Q8 z tymi funkcjami i byłem zachwycony. Nawet mi przez myśl nie przeszło, że kiedyś to będę miał w Skodzie. Heh, się czasy zmieniają...
Wysłane przy użyciu Tapatalka
Kris