Częste wypalanie filtra DPF

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Re: Częste wypalanie filtra DPF

Post autor: maq »

Obserwowałem ostatnio proces wypalania DPF. Zaparkowałem pod domem, obroty 1000, wentylatory pracują, zużycie paliwa po przejechaniu 5 km ponad 11l. Zgasiłem auto. Potem je przestawiałem i stało chwilę z włączonym silnikiem. Procedura znowu się uruchomiła, ale ponownie nie czekałem. Następnego dnia, samochód dokończył proces przy bardzo spokojniej, miejskiej jeździe.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Post autor: pepeEL »

Pytanie czy dokończył czy po prostu nie zrezygnował.... U mnie podwyższa obroty też, ikony nie ma żadnej... a nie zawsze mam czas aby jechać w miarę równą prędkością aby procedura się wykonała. Bo na postoju się nie wykona. Dlatego sam co jakiś czas podłączam lapka i na postoju wywołuje procedurę z interfejsu ale wtedy obroty są ok 1500 obr i wtedy wywaliło mi na zegarach konieczna regenereacja filtra duży komunikat ale po chwili on znika. Ale też mi często robi wypalanie DPF. Nie wiem dokładnie ale czy nie czasem co ok 300km. Miałem Seata Exeo z silnikiem 2.0 TDI 170KM i tam nie robiło się tak często wypalanie. Trochę tu mnie to dziwi.
Na jakimś kanale mówili że w tych silnikach warto wymienić podkładki pod wtryskami już przy 150tys km... bo one padają i wtedy DPF też dostaje po du..... ja mam przejechane 167000. Jedyne sprawdzałem na wtryskach korekty i są super. A nie wiem czy jak podkładki są uszkodzone to czy wtedy też nie rozjechałyby się korekty ?

Awatar użytkownika
maq

Proces następnego dnia znowu się rozpoczął i z pewnością zakończył, a jak dojechałem do pracy, to obroty 900 i bez wentylatorów. Średnie spalanie spadło poniżej 9. Tak podają z resztą w instrukcji. Nie trzeba tego pilnować.
O podkładkach pod wtryski było w TVN Turbo "Jeździć obserwować".

pepeEL
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DFHA Sportline

Post autor: pepeEL »

Może i masz rację TVN ale też chyba na FB i kanale EKG Autoserwis. Oni tylko właśnie z TVN Turbo "Jeździć...." i ogarniają tylko grupę VAG. Jaki masz u siebie motor i kod silnika ?

Awatar użytkownika
maq

Tak czy siak chłopaki z EKG :)
A kodu silnika to ja nie znam. Jakoś się tym za specjalnie nie interesowałem i nawet nie wiem gdzie tego szukać :)

Awatar użytkownika
maq

Częste wypalanie filtra DPF

Silnik DTUA. Jest na naklejce na słupku B po stronie pasażera.

Awatar użytkownika
herman00
Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG

Post autor: herman00 »

A tak z ciekawości - kiedy sprawdzałeś poziom oleju w silniku ? I nie mówię o konieczności dolewania oleju.

Awatar użytkownika
maq

Wczoraj. Jak sprawdzałem wersję silnika. Dolewane miesiąc temu, niewiele ubyło. Może z niecałej połowy na bagnecie na 1/4. Przejechane jakiś tysiąc kilometrów. Ten silnik, przynajmniej mój, spala więcej oleju na trasie, przy wyższych prędkościach. Jak się kręci wokół komina, to zużycie jest niewielkie.

Awatar użytkownika
herman00
Samochód: Zielony Misiek Style 2,0 TSi 4x4DSG

Post autor: herman00 »

Napisałem, że nie mówię o konieczności dolewania oleju silnikowego, bo przy takim przerywanym wypalaniu DPF może się okazać, że oleju silnikowego nie trzeba dolewać, bo dolał się automatycznie inny olej, stąd na bagnecie nie ubywa.

Awatar użytkownika
maq

Nic na to nie wskazuje. Po dolaniu oleju było więcej niż na ostatniej inspekcji i po przerywanym wypalaniu DPF. Skoda twierdzi, że nie należy się przejmować tym procesem, to się nie przejmuję.

ODPOWIEDZ