Awaria Tempomatu ACC / travel assist
- Kluczyk74
- Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4
Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist
Wczoraj przy dużej ulewie/opadach śniegu z deszczem miałem podobnie, w czasie jazdy na tempomacie pojawiły się żółte kontrolki i tempomat się wyłączył...po ok. 2-3minutach jazdy, kiedy warunki się poprawiły (znacznie mniejszy deszcz) kontrolki zniknęły i tempomat był ponownie dostępny. Więc jak to powiedzieć...taki mamy klimat 
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Teraz system próbuje się przywrócić do pracy po zmianie warunków. W moim roczniku nawet gdy deszcz przestawał padać trzeba było się zatrzymać i zrobić restart by przywrócić funkcjonalność.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
U mnie już nie działa wcale. Niezależnie od warunków, nawet jak kontrolki ACC są dostępne (na szaro) włączyć nie mogę. Po jakimś czasie znikają. Oficjalnie poprzedni serwis się nie zakończył, samochód odebrałem jako nienaprawiony, czekam na odpowiedź z fabryki.
Dodatkowo, pióra wycieraczek zaczęły rzęzić (no fakt, maja już prawie miesiąc, czas wymienić!) i najlepsze - zaczęła mi ściągać na prawo. Gdyby nie Lane Assit to by sobie jechała prosto w rów
Zauważyłem też, że podczas jazdy szosowej czy na autostradzie, kierownica musi być ok 1 st skręcona w lewo (musze trzymać) inaczej zjeżdża na prawo. Ktoś chyba o tym już pisał na forum. Ciśnienie w oponach ustawione bardzo dokładanie przed podróżą weekendową do Wrocławia. Kolejny serwis umawiam...
I teraz pytanie - do czego przekonuje mnie Skoda? Szanowny kliencie, poszukaj jednak czegoś innego? Szlag mnie trafia, kiedy sąsiad kupił chińską a Omodę, 40 tysięcy tańszą i - co za skoczenie - wszystko działa, a samochód jedzie prosto.
No brak mi słów...
Dodatkowo, pióra wycieraczek zaczęły rzęzić (no fakt, maja już prawie miesiąc, czas wymienić!) i najlepsze - zaczęła mi ściągać na prawo. Gdyby nie Lane Assit to by sobie jechała prosto w rów
I teraz pytanie - do czego przekonuje mnie Skoda? Szanowny kliencie, poszukaj jednak czegoś innego? Szlag mnie trafia, kiedy sąsiad kupił chińską a Omodę, 40 tysięcy tańszą i - co za skoczenie - wszystko działa, a samochód jedzie prosto.
No brak mi słów...
Kris
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Ty ograniesz błędy i usterki będziesz cieszył się z jazdy. Sąsiada to dopiero czeka. 
----
U mnie awarie były dwie:
- Po nocy na mrozie wysypał się travel assist (wyjazd do rodziny, w domu auto stoi w garażu), po ponownym odpaleniu i przejechaniu kilku km wszystko wróciło do normy.
- Raz wysypały się czujniki parkowania, na szczęście kamery działały. Dalsza historia jak wyżej - restart, kilka kilometrów i znowu zadziałały. Dzień wcześniej robiłem dużo bardzo krótkich odcinków (od sklepu do sklepu) - może jakiś problem z akumulatorem?
Do serwisu nie zgłaszałem, bo póki co to jednostkowe przypadki i nie chcę żeby przy tym grzebali i ewentualnie spieprzyli sprawę jeszcze bardziej. Niemniej zastanawiam się z czego wynika to, że niektórzy są stałymi gośćmi w ASO, a u niektórych nie ma większych problemów. Kwestia użytkowania, wersji, felernego wypustu z fabryki?
- Po nocy na mrozie wysypał się travel assist (wyjazd do rodziny, w domu auto stoi w garażu), po ponownym odpaleniu i przejechaniu kilku km wszystko wróciło do normy.
- Raz wysypały się czujniki parkowania, na szczęście kamery działały. Dalsza historia jak wyżej - restart, kilka kilometrów i znowu zadziałały. Dzień wcześniej robiłem dużo bardzo krótkich odcinków (od sklepu do sklepu) - może jakiś problem z akumulatorem?
Do serwisu nie zgłaszałem, bo póki co to jednostkowe przypadki i nie chcę żeby przy tym grzebali i ewentualnie spieprzyli sprawę jeszcze bardziej. Niemniej zastanawiam się z czego wynika to, że niektórzy są stałymi gośćmi w ASO, a u niektórych nie ma większych problemów. Kwestia użytkowania, wersji, felernego wypustu z fabryki?
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
No jest coraz więcej chińskich aut. Jeszcze niedawno w Piasecznie był salon Forda, a dzisiaj świeci się logo BYD. Floty jeszcze w to nie wchodzą, bo wartość rezydualna niewiadoma, ale to tylko chwila. Wyposażeniem, ceną i warunkami gwarancji biją na głowę auta europejskie. I nie dziwię się irytacji, że Škoda wyjeżdża z salonu zepsuta. Takich przypadków w mojej historii motoryzacyjnej nie było, a zajmowałem się i parkiem samochodowym.
Chińskie są wspierane dofinansowaniem rządowym. Chcą rozwalić konkurencję i potem będą dyktować ceny. W wielu dziedzinach już tak pozamiatali. Witaminy C do produkcji nie kupisz nigdzie indziej niż u nich.
Chińskie są wspierane dofinansowaniem rządowym. Chcą rozwalić konkurencję i potem będą dyktować ceny. W wielu dziedzinach już tak pozamiatali. Witaminy C do produkcji nie kupisz nigdzie indziej niż u nich.
Obyś miała rację... Tu pewnie wchodzi jakość podzespołów, ale to dopiero czas pokaże, czy na europejski rynek idzie chłam czy dobra jakość.MałGorzata pisze: ↑02 mar 2025, 17:50Ty ograniesz błędy i usterki będziesz cieszył się z jazdy. Sąsiada to dopiero czeka.![]()
Tempomat wcześniej czy później chyba jakoś rozwiążą, ale martwi mnie to ściąganie na prawo. To pewnie też się da skorygować geometrią, ale... niesmak pozostaje.
Kris
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Auto ściąga od nowości, czy pojawiło się w trakcie użytkowania i się nasila? Jakie są opony?
Szczerze mówiąc nie zwracałm na to uwagi. Od początku wyjechałem na Conti:
Continental WinterContact TS 870 P 235/55 R18 104 V XL, FR
Ciśnienie wyrównuję na stacji BP, dość dokładnie to tam działa. Oczywiście im szybciej tym bardziej to widać, ale generalnie jak ma ustawioną kierownice prosto, to odjeżdża na prawo, musze kontrować. Praktycznie zawsze jest przechylona na lewo o niewiele, na oko 1 st.
Umówię serwis, bo w czwartek wymieniam olej, moze uda się za jednym razem to sprawdzić.
Continental WinterContact TS 870 P 235/55 R18 104 V XL, FR
Ciśnienie wyrównuję na stacji BP, dość dokładnie to tam działa. Oczywiście im szybciej tym bardziej to widać, ale generalnie jak ma ustawioną kierownice prosto, to odjeżdża na prawo, musze kontrować. Praktycznie zawsze jest przechylona na lewo o niewiele, na oko 1 st.
Umówię serwis, bo w czwartek wymieniam olej, moze uda się za jednym razem to sprawdzić.
Kris
-
RederOr
- Samochód: Kodiaq 1.5 TSI E-TEC mHEV 2025
Cześć,
Ja mam od soboty Kodiaqa. W sobote jadąc z salonu udalo mi się włączyć tempomat, a w niedzielę już nie. Przycisk 'SET" dziwnie działa - brak wyrażnego kliknięcia (jak inne przyciski). Mam wrażenie jakby się zaciął w położeniu wciśniętym. Za tydzień jadę do serwisu, ale ciekaw jestem czy się to komuś przydarzyło ? Brak błędów na wyświetlaczu, a próba włączenia tempomatu z poziomu przycisków na kierownicy wywala komunikat, że jest niedostępny - tak jakby system rozpoznał, że coś jest nie tak i zablokował moduł.
Ja mam od soboty Kodiaqa. W sobote jadąc z salonu udalo mi się włączyć tempomat, a w niedzielę już nie. Przycisk 'SET" dziwnie działa - brak wyrażnego kliknięcia (jak inne przyciski). Mam wrażenie jakby się zaciął w położeniu wciśniętym. Za tydzień jadę do serwisu, ale ciekaw jestem czy się to komuś przydarzyło ? Brak błędów na wyświetlaczu, a próba włączenia tempomatu z poziomu przycisków na kierownicy wywala komunikat, że jest niedostępny - tak jakby system rozpoznał, że coś jest nie tak i zablokował moduł.