Zdecydowanie warto korzystać z porównywarek, albo mieć brokera, który sprawdzi oferty na rynku. Ja takiego mam i sprawdzałem kiedyś składkę w firmie, którą zaproponował. Było ciut taniej u niego. Obecnie najkorzystniejsze ubezpieczenie ma Ergo Hestia, z nieco niższą wartością rynkową pojazdu. Warto też zadzwonić do PZU, Allianz, Warty i Link4.
Miałem takie najkorzystniejsze propozycje (L&K MR'2023):
- Ergo Hestia S.U. 163603 netto + 50%, Ass bez limitu w PL i 1500 zagranicą, szyba oryginalna, bez stałej sumy. Składka 6311 zł (OC 1328 zł).
Zmiana szyby na nieoryginalną nie obniży składki ponieważ osiągnęliśmy wartość minimalną.
- PZU S.U. 170140 netto + 50%, Ass bez limitu w PL, szyba nieoryginalna, bez stałej sumy. Składka 7899 zł (OC 1408 zł).
Zmiana na oryginalną szybę znacznie podniesie składkę.
!!! Koniecznie zwrócić uwagę na ubezpieczenie szyby, bo ogrzewana w ASO kosztuje w okolicach 7k.
GAP wykupiłem, bo używane samochody już tak nie drożeją i utrata wartości zdecydowanie następuje. Był czas, w którym po roku cena samochodu była taka sama, lub nawet wyższa niż w dniu zakupu. Wtedy GAP się nie opłacał zupełnie.
!!! Koniecznie zwrócić uwagę na ubezpieczenie szyby, bo ogrzewana w ASO kosztuje w okolicach 7k.
Jak to jest z tymi szybami bo pytałem kiedyś ubezpieczyciela, ponieważ nie znalazłem w OWU Autocasco żadnego wyłączenia pt. "szyba przednia nie wchodzi w zakres napraw z AC" i dostałem odpowiedź, że w przypadku uszkodzenia szyby jest to traktowane jak uszkodzenie każdej innej części samochodu. Oznacza to, że naprawiają ją zgodnie z wykupionym wariantem ubezpieczenia i jeśli jest to wariant ASO to na oryginalnych częściach. Oczywiście przy takiej naprawie tracimy na kolejny rok zniżki przy AC tak jakbyśmy zgłosili każdą inną kolizję. Wykupienie natomiast wariantu szyby oznaczało, że w przypadku uszkodzenia szyby czołowej (tylko takiej) ubezpieczyciel pokrywał jej wymianę na nieoryginalną do kwoty 5000 zł. Jeżeli naprawa przekraczała tę kwotę różnicę trzeba było pokryć z własnej kieszeni. Przy zgłoszeniu naprawy z tego pakietu nie traciło się zniżek AC na kolejny rok.
Tak, pisałem o pakiecie szyby, wykupionym dodatkowo, żeby nie tracić zniżek. Nie chcę szyby nieoryginalnej. Jakby nie była ogrzewana, to ok, a tak to oznacza dopłatę grubej kasy. To już chyba lepiej stracić zniżkę w AC. W mojej skodzie była wymieniana w ASO właśnie z podwyższonej kwoty w pakiecie.
W ramach AC zawsze w serwisie. Te szyby muszą być naprawdę kruche bo byle kamyk potrafił je uszkodzić. W pewnym momencie musieliśmy nawet zamówić z fabryki tabliczkę z numerem VIN pod szybę bo oryginalna się poddała.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER