Martwi mnie tylko, że ja robię od 2-4km na 1 przejazd i tak 2 razy dziennie, no może w sobotę czy niedzielę człowiek śmignie z 20-30km. Słyszałem opinie, że niestety dpf się tu nie sprawdzi
DPF i GPF
Re: DPF i GPF
No właśnie jak to jest z tym DPF z adblue? Byłem na rozmowie bo zastanawiałem się czy zamiast 180km w benzynie nie wziąć 190km w dieslu, bo takim jechałem testowo i całkiem całkiem, co prawda lepiej się zbiera 240km ale to już ewentualnie w RS będzie dostępny...
Martwi mnie tylko, że ja robię od 2-4km na 1 przejazd i tak 2 razy dziennie, no może w sobotę czy niedzielę człowiek śmignie z 20-30km. Słyszałem opinie, że niestety dpf się tu nie sprawdzi
No to klasyfikujesz się bardziej do benzyny z tym wykorzystaniem auta. A co do 240KM, jak założysz do benzyny 2.0TSI box'a to podbijesz do 230-240KM.PiotrGDA pisze: ↑19 maja 2017, 16:00No właśnie jak to jest z tym DPF z adblue? Byłem na rozmowie bo zastanawiałem się czy zamiast 180km w benzynie nie wziąć 190km w dieslu, bo takim jechałem testowo i całkiem całkiem, co prawda lepiej się zbiera 240km ale to już ewentualnie w RS będzie dostępny...
Martwi mnie tylko, że ja robię od 2-4km na 1 przejazd i tak 2 razy dziennie, no może w sobotę czy niedzielę człowiek śmignie z 20-30km. Słyszałem opinie, że niestety dpf się tu nie sprawdzi![]()
DO developer
-
Rafał
- Samochód: 2.0 tsi lava blue
nie wyobrażam sobie, żeby przy Twoich przebiegach, mieć silnik z mocą mniejszą niż 200 km, czekaj na rs i poddaj go tuningowi !!PiotrGDA pisze: ↑19 maja 2017, 16:00No właśnie jak to jest z tym DPF z adblue? Byłem na rozmowie bo zastanawiałem się czy zamiast 180km w benzynie nie wziąć 190km w dieslu, bo takim jechałem testowo i całkiem całkiem, co prawda lepiej się zbiera 240km ale to już ewentualnie w RS będzie dostępny...
Martwi mnie tylko, że ja robię od 2-4km na 1 przejazd i tak 2 razy dziennie, no może w sobotę czy niedzielę człowiek śmignie z 20-30km. Słyszałem opinie, że niestety dpf się tu nie sprawdzi![]()
albo kup sobie rower - wyjdzie Ci na zdrowie
Re: Spalanie
W Niemczech myślę, że większy wpływ na spalanie i zasięg ma infrastrukturaSkorek pisze: ↑08 maja 2017, 20:23Myślę, że trochę demonizujecie ten filtr DPF. Przejechałem Superbem 2.0 4x4 170 KM, a więc z tym samym silnikiem który mam teraz w Kodiaq ponad 106 tys. Nigdy filtr mi się nie zapchał, nigdy nie czyściłem. Przepalał się kilka razy samoistnie. W większości tankowałem zwykły napęd na stacji Tesco gdyż jest zdecydowanie najtaniej w mojej okolicy. Rzadko Orlen, czasami Shell. Tankuję tam także inne samochody, gdzie przebieg roczny waha się w granicach 50000 km. Nigdy nie miałem problemów. Próbowałem czasem zatankować coś lepszego, ale żadnych efektów poza głębszym sięganiem do portfela nie zauważyłem tak więc nie widzę potrzeby tankowania Vervy i innych wynalazków.
Zdecydowaną różnicę odczuwam natomiast w spalaniu kiedy tankuję paliwo na stacjach w Niemczech lub Austrii ( około 100 km na baku większy zasięg auta) ale nie jest to niezrozumiałe bo ma swoje logiczne i techniczne wytłumaczenie. Sprawa jest bardzo prosta. Tak jak ktoś już tutaj słusznie zauważył na naszych krajowych stacjach 99% paliwa pochodzi z przerobu ropy rosyjskiej która jest zdecydowanie bardziej zasiarczona, a co za tym idzie mniej kaloryczna od tej którą używają rafinerie na zachodzie. Tak więc dopóki nasz Orlen i Lotos będą do przerobu używały głównie ropy ze wschodu będziemy narażać swoje auta na skutki zasiarczonych paliw. I niech nikomu się nie wydaję, że na innych markowych stacjach paliwo pochodzi z innych źródeł niż dwie nasze rodzime rafinerie. Owszem można spotkać paliwo innego pochodzenia, ale są to ilości śladowe. Niestety dla nas konsumentów obecnie rządzący skutecznie zablokowali w ostatnim okresie szeregiem ustaw możliwość importu paliwa ( choćby z krajów bałtyckich ) i na dłużej zdani będziemy na to co produkuje się w Gdańsku i Płocku
Witam
Czy jest jakoś możliwość sprawdzenia kiedy było ostatnie wypalanie gpf ?
Czy jest jakoś możliwość sprawdzenia kiedy było ostatnie wypalanie gpf ?