Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Post autor: maq »

Škoda, że taka awaria na powitanie. Ja się już ACC w miarę nauczyłem w swoim i bardzo wysoko oceniam poprawę bezpieczeństwa. Na autostradzie nie przegapi się hamowania innych pojazdów. W korku również zawsze korzystam.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

W korku jest rewelacja. Można się nawet spokojnie po plecach podrapać.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
maq

Dzisiaj mi nawet zwolniła jak jechałem osiedlową dróżką 30 km/h i ludziki z psami szli ulicą. Miałem ich ominąć, a samochód delikatnie hamuje.
Ruszanie autonomiczne, to zawsze trzeba co jakiś czas puścić kierownicę i złapać jeszcze raz? ;)

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

maq pisze:
11 lut 2025, 20:07
Škoda, że taka awaria na powitanie. Ja się już ACC w miarę nauczyłem w swoim i bardzo wysoko oceniam poprawę bezpieczeństwa. Na autostradzie nie przegapi się hamowania innych pojazdów. W korku również zawsze korzystam.
Trudno, pewnie kiedys to rozwiążą.
Co do Assist Travel, to rewelacja, o ile działa :D
Kris

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

maq pisze:
11 lut 2025, 20:28
...
Ruszanie autonomiczne, to zawsze trzeba co jakiś czas puścić kierownicę i złapać jeszcze raz? ;)
Nie. Warunkiem jest, aby od zatrzymania do ruszenia pojazdu przed Tobą nie upłynęło więcej niż 10 sekund. Po tym czasie musisz musnąć pedał gazu, żeby samochód ruszył i znów jechał w tym trybie. Kierownicę trzeba od czasu do czasu złapać, aby czujnik wykrył, że ją trzymasz, inaczej wyświetli komunikat "Przejmij sterowanie".
Kris

Awatar użytkownika
maq

To jutro sprawdzę czas postoju i reakcji samochodu. Mam zazwyczaj wyłączone ACC jak jeżdżę po mieście. Ale z pewnością jak auto stoi dłużej, to złapanie kierownicy w innym miejscu, aktywuje ruszanie za poprzedzającym. Nie muszę dodawać gazu. W weekend na autostradzie, po dłuższym postoju z aktywowanym, ACC się wyłączyło. Lane Assist nie używam w ogóle. Wkurza mnie :)

RoznieBywa
Samochód: Kodiaq

Post autor: RoznieBywa »

maq pisze:
11 lut 2025, 21:54
Ale z pewnością jak auto stoi dłużej, to złapanie kierownicy w innym miejscu, aktywuje ruszanie za poprzedzającym. Nie muszę dodawać gazu.
W pierwszych latach produkcji Kodiaqa, Karoqa itd. Skoda wsadzała do ACC zwykłą kierownicę i w takim przypadku w VAGu ruszenie po postoju który trwał dłużej niż kilka sekund zawsze odbywało się dopiero po naciśnięciu gazu lub przycisku/manetki od tempomatu. W momencie gdy przeszli na kierownice pojemnościowe teroetycznie wystarczy ją trzymać (lub złapać) i odczytywane jest to tak samo jak przycisk resume. Tylko u mnie działa to chyba dopiero po kliknięciu Travel Assist na kierownicy bo już kilka razy zaobserwowałem, że jak po włączeniu silnika stuknę tylko wajchę od tempomatu to pomimo że włącza się ACC i prowadzi po pasie jak TA (w zwykłym ACC domyślnie Side Assist mam wyłączony w ustawieniach samochodu więc bez TA nie powinien tego robić) to po dłuższym zatrzymaniu mogę łapać kierownice ile wlezie, a i tak nie ruszy. Dopiero jak nacisnę ten przycisk na kierownicy po prawej stronie to najpierw na zegarach pojawia się komunikat ACC wybrany, potem jeszcze raz wciskam więc pojawia się komunikat Travel Assist wybrany i dopiero wówczas rusza w korku za każdym razem jak trzymam/dotknę kierownicę. Mam nieodparte wrażenie, że kiedyś w Seacie działało mi to inaczej, tak samo na forum użytkowników Superba ktoś pisał że po lifcie zmienili mu funkcje tego przycisku TA na takie głupie wybieranie zamiast aktywowanie, ale nie wiem czy tak jest na 100%.

Awatar użytkownika
maq

To się muszę jeszcze doktoryzować :)

Awatar użytkownika
maq

1. ACC włącza się manetką tempomatu. Jeżeli wcześniej nie był włączony travel, to mamy tylko ACC. Samochód sam zwalnia, przyspiesza, zatrzymuje się, rusza za innymi pojazdami.
- pACC dodatkowo widzi skrzyżowania i zakręty, dostosowując do nich prędkość, rozpoznaje znaki.
2. Travel assist uruchamia się prawym przyciskiem na kierownicy. Dodaje to nam pilnowanie pasa ruchu, ale bardzo delikatne kontrolowanie toru jazdy. Krzyczy jak się nie trzyma kierownicy.
3. Lane assist włącza się w menu asystentów, działa razem z Travel assist. Mocno przeszkadza w zmianie pasa ruchu i wywołuje drgania kierownicy w takim przypadku.

Tak? Tyle z działania tych systemów?

marcu
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI, 204 KM, 2025

Post autor: marcu »

Tami pisze:
05 lut 2025, 13:57
Na moje masz te sam problem, uszkodzona manetka. Tylko to bardzo długo trwa. Serwis lokalnie czeka na to co powie centrala, bez ich zgody nic nie mogą zrobić. Jak się zdecydują na wymianę to jeszcze poczekasz kilka tyg. na części.
U mnie w ciemno wymienili i działa jak na razie.
Wyszło tak jak mówisz, serwis dostał informację od VW, że wymienią manetkę, problem dotknął wiele aut z końca 2024 i początku 2025, więc chyba szykuje się akcja serwisowa. Czekam na manetkę, w ciągu ok. 3 tygodni w moim wypadku skodzie chyba uda się zamknąć temat.

ODPOWIEDZ