Komfort w Sportline 2,0 TSI vs RS 2,0 TSI

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
miku89
Samochód: Nissan QQ 1.6 DiG-T 163KM

Komfort w Sportline 2,0 TSI vs RS 2,0 TSI

Post autor: miku89 »

Cześć, witam forumowiczów!

Jestem przed zakupem Kodiaq'a i jako, że jeżdżę głównie po mieście, a czasem w bardzo lekkim terenie, trasy robię tak na 40%, zdecydowałem się więc na benzyniaka 2.0 TSI z 4x4.
Różnica cenowa pomiędzy zwykłym Sportline a RS przy założeniu, że i tak biorę większość wyposażenia, którą ma RS - jest znikoma przy obecnym konfiguratorze.

Z jednej strony, uważam że mocy nigdy mało, więc kusi mnie RS. Z drugiej strony, obawiam się, że RS na 20 calach z małym balonem będzie mało komfortowy, zbyt sztywny, zbyt "sportowy" :D - a zejść na mniejsze obręcze podobno byłoby ciężko przez RS'owe zaciski.
Dlatego trochę bardziej skłaniam się w stronę zwykłej wersji gdzie na 19' zmieszczę większą oponę, która doda komfortu.
Czy waszym zdaniem z punktu widzenia komfortu, warto zrezygnować z RS'a? Czy może mniejsza felga i opona stanowi nieodczuwalną różnicę w tym autku, a jednak w RS dojdzie trochę mocy i przyjemności z jazdy?
Niestety przejechać się RS'em nie idzie żeby sprawdzić w terenie :lol: Dajcie znać co myślicie, czy bralibyście RS ...

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Re: Komfort w Sportline 2,0 TSI vs RS 2,0 TSI

Post autor: Bili »

Pytanie jakie masz drogi w okolicy po jakich będziesz się poruszał najczęściej. Możesz również pomyśleć o DCC wtedy jak za twardo to na comfort dasz.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Fajnie buja w trybie COMF
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

MałGorzata pisze:
10 lut 2025, 22:39
Fajnie buja w trybie COMF
Zależy kto co lubi.
Czasami jak się wjedzie w jakieś duże dziury pofałdowane części drogi to buja jakby amortyzatory ze starego zużytego auta jakieś.

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Bili pisze:
10 lut 2025, 22:32
Pytanie jakie masz drogi w okolicy po jakich będziesz się poruszał najczęściej. Możesz również pomyśleć o DCC wtedy jak za twardo to na comfort dasz.
DCC w RS jest w standardzie

miku89

DCC biorę z pewnością w obu wersjach, pytanie jest raczej o to, czy RS nie jest przez większe koła i "sportowy" :lol: charakter, zbyt sztywny dla rodzinnego auta na tych 20'. Mieszkam w Warszawie, nie jeżdżę po jakichś slabych drogach codziennie, ale jestem też myśliwym więc czasem w sezonie skoczę do lasu (nie mylić z offroadem, zwykle drogi leśne). No a czasem pojadę w trasę za robotą czy na wyjazd. Boję się czy RS nie będzie przy takim rodzinnym, zroznicowanym wykorzystaniu niekomfortowy i sztywny. Gdybym mógł wziąć RS na 18' z fajnym, dużym balonem na oponie to dylematu bym nie miał :(

Awatar użytkownika
MałGorzata

Czy w RS są zastosowane jakieś inne rozwiązania w zawieszeniu niż w słabszych silnikach?
----

miku89

Inny jest niby DCC Plus (15 trybów), ale poza tą różnicą, zmiany dotyczą jedynie układu hamulcowego i silnika .. no i przymus jazdy na 20' z tego powodu.

Awatar użytkownika
MałGorzata

dcc plus to jest ten z suwaczkiem ?
----

miku89

DCC Plus jest w każdym nowym Kodiaq dostępny jako opcja, ale tylko w RS ma więcej trybów. Nie wiem czy jest suwaczek, na jazdach próbnych w Sportline DCC Plus był do przełączania i na infotainment i na manualnym pokrętle, jeszcze tych nowych RSów fizycznie nie ma więc nie wiem jak będzie to konfigurowane w nowym i czy to będzie suwaczek.

ODPOWIEDZ