Awaria Tempomatu ACC / travel assist

marcu
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI, 204 KM, 2025

Re: Awaria Tempomatu ACC / travel assist

Post autor: marcu »

Kluczyk74 pisze:
27 sty 2025, 21:07
A masz jakieś informacje o awarii? W moim daje się włączyć bez problemu...choć odkąd jechałem w śnieżycy i wyłączyłem Line Assists (po wyłączeniu miałem wiele żółtych kontrolek i nie dało się włączyć ACC, informacja o awarii) i po włączeniu ponownym wszystko wróciło do normy choć pojawiają się czasem informacje przejmij kontrolę nad kierownicą, jak nie słucham to nawet potrafi szarpnąć hamulcem więc nie wiem czy to awaria czy coś mam źle włączone...może też coś wyłączyłeś z asystentów i ACC nie może się włączyć...
Tylko tyle, że "Funkcja nie jest dostępna", nie widzę żadnych kontrolek, niczego też nie wyłączałem, nie pokazywały się, żadne błędy. Spróbuje dzisiaj zresetować infotainment jeszcze raz.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Tommaso
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4

Post autor: Tommaso »

Wczoraj odebrałem auto z serwisu, po wgraniu nowego oprogramowania, bowiem nie działał żaden system wsparcia kierowcy, nawet dynamiczne reflektory i doświetlanie zakrętów padło. po wyjechaniu z serwisu i przejechaniu niecałego kilometra, ponownie zaczęły pojawiać się na chwilę komunikaty o ograniczonym działaniu travel assistance, asystenta pasa czy martwego pola, nie wiem czy wgrali nowe oprogramowanie, czy może skasowali jedynie błędy co w konsekwencji niczego nie zmieniło. Miałem też komunikaty o niskim poziomie naładowania akumulatora, ale to podobno było właśnie związane z awarią tych systemów.... Więc mogę powiedzieć tyle, że naprawa nie przyniosła efektu i wracam dziś do serwisu na reklamację.....

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

Tommaso pisze:
29 sty 2025, 9:24
Wczoraj odebrałem auto z serwisu, po wgraniu nowego oprogramowania, bowiem nie działał żaden system wsparcia kierowcy, nawet dynamiczne reflektory i doświetlanie zakrętów padło. po wyjechaniu z serwisu i przejechaniu niecałego kilometra, ponownie zaczęły pojawiać się na chwilę komunikaty o ograniczonym działaniu travel assistance, asystenta pasa czy martwego pola, nie wiem czy wgrali nowe oprogramowanie, czy może skasowali jedynie błędy co w konsekwencji niczego nie zmieniło. Miałem też komunikaty o niskim poziomie naładowania akumulatora, ale to podobno było właśnie związane z awarią tych systemów.... Więc mogę powiedzieć tyle, że naprawa nie przyniosła efektu i wracam dziś do serwisu na reklamację.....
Ale świecą Ci się kontrolki od asystentów na czerwono? Co do Travel Assists to ja dziś ogarnąłem komunikat "Przejmij kierownicę" który mnie irytował włączając się co kilkanaście sekund i jeszcze szarpał hamulcem...mianowicie Travel Assist i ACC nie działa dobrze razem...po zmianie na kierownicy ustawienia z Travel Assists na ACC (włączonego wcześniej ACC manietką) irytujący komunikat przestał wyskakiwać i ACC działa świetnie...jak pisałem wcześniej komunikat błędu o niedziałającym ACC miałem gdy wyłączyłem Line Assists. Nie mogłem bo włączyć po uruchomieniu silnika, żółte lampki od wielu wskażników itd...

Tami
Samochód: Kodiaq 2024 2,0 tdi 4x4

Post autor: Tami »

Jest !. Ostatnio serwis zadzwonił, że jest moja cześć, mianowicie manetka od tempomatu, wymienili i wszystko działa. :D :D :D.

Doprecyzuje jak to wyglądało może ktoś ma podobnie. Po uruchomieniu auta, auto nie reagował na manetkę, podczas jazdy wykrywało samochody przed mną wyświetlając je na headup i na zegarach, po około 2 min wywalało błąd acc funkcja niedostępna, i przestało wykrywać auta. Po uśpieniu auta i wybudzeniu sytuacja się ponawiała.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Masz zatem wszystko naprawione w samochodzie?

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

Tami pisze:
31 sty 2025, 13:01
Jest !. Ostatnio serwis zadzwonił, że jest moja cześć, mianowicie manetka od tempomatu, wymienili i wszystko działa. :D :D :D.

Doprecyzuje jak to wyglądało może ktoś ma podobnie. Po uruchomieniu auta, auto nie reagował na manetkę, podczas jazdy wykrywało samochody przed mną wyświetlając je na headup i na zegarach, po około 2 min wywalało błąd acc funkcja niedostępna, i przestało wykrywać auta. Po uśpieniu auta i wybudzeniu sytuacja się ponawiała.
O to fajnie, że w końcu doszli...ale wiem, że ja miałem podobny komunikat z ACC tzn ACC funkcja niedostępna, jak Laurą wyłączyłem Line Assists, nie pamiętam, czy później to włączyłem w panelu czy pomogło jak Laura zainterweniowała...ale jeśli nie wyłączałeś Line Assists to zapewne manietka była uszkodzona...

marcu
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI, 204 KM, 2025

Post autor: marcu »

Byłem na serwisie, wgrali nowy soft. Niestety ACC działało przez 5 min jazdy, z czego połowę spędziłem stając na światłach. Jednak po wgraniu nowego softu tym razem wyświetlał mi się błąd (przed wgraniem nowego softu nie było żadnego komunikatu w statusie pojazdu w infotainment). Najpierw otrzymałem informację o tym, że ACC jest niedostępny, na wszelki wypadek wyczyściłem wszystkie czujniki i kamery, zresartowałem soft, odpaliłem ponownie kodiaqa i tym razem już dostaje krótki komunikat awaria ACC.

Po weekendzie szykuje się znowu wizyta na serwisie, no chyba, że spece z VW nie dojdą z logów do sedna sprawy. Szkoda jeździć na serwis i tracić czas jeżeli ma znowu wysypać błędy.

Tami
Samochód: Kodiaq 2024 2,0 tdi 4x4

Post autor: Tami »

Na moje masz te sam problem, uszkodzona manetka. Tylko to bardzo długo trwa. Serwis lokalnie czeka na to co powie centrala, bez ich zgody nic nie mogą zrobić. Jak się zdecydują na wymianę to jeszcze poczekasz kilka tyg. na części.
U mnie w ciemno wymienili i działa jak na razie.

Tommaso
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4

Post autor: Tommaso »

Kluczyk74 pisze:
29 sty 2025, 17:13
Tommaso pisze:
29 sty 2025, 9:24
Ale świecą Ci się kontrolki od asystentów na czerwono? Co do Travel Assists to ja dziś ogarnąłem komunikat "Przejmij kierownicę" który mnie irytował włączając się co kilkanaście sekund i jeszcze szarpał hamulcem...mianowicie Travel Assist i ACC nie działa dobrze razem...po zmianie na kierownicy ustawienia z Travel Assists na ACC (włączonego wcześniej ACC manietką) irytujący komunikat przestał wyskakiwać i ACC działa świetnie...jak pisałem wcześniej komunikat błędu o niedziałającym ACC miałem gdy wyłączyłem Line Assists. Nie mogłem bo włączyć po uruchomieniu silnika, żółte lampki od wielu wskażników itd...
Przed oddaniem do serwisu na chwilę zapalały się na desce na żółto i gasły, potem zaświecił się żółty wykrzyknik i wszystkie kontrolki wsparcia kierowcy też świeciły na żółto bez przerwy, plus komunikaty o niskim napięciu w akumulatorze, braku dynamicznych świateł i doświetlania zakrętów, otwieranie auta tylko z pilota, podobnie jak bagażniki jeszcze w czasie zbliżania się do auta nie zapalały się światła "powitalne". Po wgraniu oprogramowania , wszystko działa oprócz włączających się po kilka czy kilkanaście razy komunikatów o niepełnym działaniu systemów wsparcia... 26 lutego mam zabukowaną kolejną wizytę w serwisie.

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Jeżdżę nowym miśkiem od 5 dni. ACC przestało działać 10 minut po opuszczeniu salonu :D Poniewaz jechałem na przegląd/rejestrację haka, postanowiłem zaczekać. Po oczekiwaniu w kolejce i odpaleniu samochodu wszystko wróciło do normy. Przejechałem z Krakowa do Łodzi bez żadnych problemów. Następnego dnia asystenci bez żadnych kontrolek po prostu przestali działać. Manetka tempomatu martwa. Po jakimś czasie dostałem tylko komunikat, że ACC niedostępne i finito. Do restartu samochodu oczywiście, czyli najbliższego postoju. Potem znów wszystko działa. Czujnik uwagi (tak, nie wyłączyłem od razu), pomimo patrzenia na drogę średnio co 10-15 sekund mnie ponaglał, a raz zaczął sam hamować. Po tym incydencie wyłączyłem na stałe.
Dziś w Łodzi jest -4stC, akcje z ACC zaczęły się, kiedy tylko po wyjeździe z garażu termometr pokazał rzeczywistą temperaturę. W sobotę jedziemy na ferie, jakoś dojadę, ale umawiam już serwis, chociaż... bez przekonania :/
Liczę, że w perspektywie pół roku rozwiążą problemy i będzie spokój.
Kris

ODPOWIEDZ