problem z carplay - columbus

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
qbaaa
Samochód: skoda superb 2.0 td

Post autor: qbaaa »

hej, Auto kupione w październiku 2024 ( rocznik 2021) - z początku wszystko działało dobrze - iPhone 14 łączył się bez problemu z CarPlay bezprzewodowo - czasem tylko ekran zawieszał się i konieczne było włączenie / wyłączenie WiFi w telefonie i można było używać z powrotem ( zawieszanie się to chyba norma ?) - od pewnego czasu ( nie wiem czy przez przypadek zmieniłem jakieś ustawienia czy może przyczyna jest w jakiejś aktualizacji ) samochód albo nie łączy się z telefonem - wyświetla się komunikat że nie da się połączyć - albo jak już się połączy to w telefonie nie ma internetu - a w CarPlay też nie da się np wyszukać adresu w google maps lub włączyć radia internetowego - próbowałem usunięcia urządzeń zarówno z telefonu jak i columbusa i ponownego parowania - jednak nie pomaga. Może ktoś miał podobny problem ?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: problem z carplay - columbus

Post autor: MałGorzata »

Witaj w klubie.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Marcin B.
Samochód: kodiaq I rs tsi

Post autor: Marcin B. »

qbaaa pisze:
22 sty 2025, 14:30
hej, Auto kupione w październiku 2024 ( rocznik 2021) - z początku wszystko działało dobrze - iPhone 14 łączył się bez problemu z CarPlay bezprzewodowo - czasem tylko ekran zawieszał się i konieczne było włączenie / wyłączenie WiFi w telefonie i można było używać z powrotem ( zawieszanie się to chyba norma ?) - od pewnego czasu ( nie wiem czy przez przypadek zmieniłem jakieś ustawienia czy może przyczyna jest w jakiejś aktualizacji ) samochód albo nie łączy się z telefonem - wyświetla się komunikat że nie da się połączyć - albo jak już się połączy to w telefonie nie ma internetu - a w CarPlay też nie da się np wyszukać adresu w google maps lub włączyć radia internetowego - próbowałem usunięcia urządzeń zarówno z telefonu jak i columbusa i ponownego parowania - jednak nie pomaga. Może ktoś miał podobny problem ?
rozłącza mi telefon z columbusem , potem mam problem z ponownym połączeniem , jest to dość częste i mega mnie drażni
Marcin

Awatar użytkownika
dreamy
Samochód: Błękitna strzała 2.0TSI Style

Post autor: dreamy »

Też mam okresowo taki problem, częściej jeśli próbuje przełączyć telefon (czyli do samochodu najpierw wjedzie żona, columbus złapie jej telefon a chce by był połączony z moim).
Pomaga włączenie i wyłączenie CarPlay z poziomu telefonu.

Przy okazji zapytam, wcześniej nie zwróciłem uwagi więc nie wiem czy coś się popsuło czy zawsze tak było.
Czy jeśli telefon się z CarPlay bezprzewodowo a więc przez WiFi to tracicie możliwości obsługi internetu w telefonie (przeglądarka, aplikacje, komunikatory).
Ostatnio zauważyłem to stosując w kolejce do McD że nie mogłem aktywować kuponów dopóki nie rozłączyłem telefonu z CarPlay ( wtedy też doszło dużo zaległych powiadomień z Messenger).

vojdeg
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI 4x4 L&K - zamowiony

Post autor: vojdeg »

Miałem ten problem, sprawdźcie czy samochód ma włączone WiFi, bo mi się rozparowalo i działało tylko na kablu. CarPlay bezprzewodowy działa po WiFi i nawet kilka resetów i ustawienia fabryczne nie pomagały, dopiero jak przez przypadek połączyłem się z WiFi skody to CarPlay zaczął działać, ale nie miałem dostępu do internetu i dopiero później udało mi się to jeszcze raz sparować mając włączone WiFi w ustawieniach auta:)

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Podłączyłem niedawno telefon do ładowania przez USB C. Telefon syna wyrzuciło i nie dał się połączyć bezprzewodowo. Mój, po odłączeniu kabla, również nie. Gaszenie silnika i „wysiadanie” nie pomagało. Dopiero następnego dnia wróciło łączenie bez wtyczki ;)

ODPOWIEDZ