TSI vs TDI
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: TSI vs TDI
Mam 8 rok DCC i uwierz mi czuć różnicę. Przynajmniej ja czuję 
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
OnlineMalenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Ja niestety też czulem
- maq
- Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23
Prawda, że DCC działa subtelnie. Wyraźnie czuć różnicę, ale jest to wyważone. W Land Cruiser 120, przy ustawieniu comfort i gwałtownym hamowaniu, pasażerowie na tylnych siedzeniach lecieli pod sufit. To była lipa do kwadratu. Raz włączyłem i dziękuję. Tylko tam skok zawieszenia był pewnie ze trzy razy taki i z tyłu pneumatyka 
brałbym , ja dostałem ofertę na rs na fullu bez webasto i 3 rzędu za 282-10=272. Z wielką łaską.Malenstwo8 pisze: ↑09 gru 2024, 19:24No i mam zagwozdkę. Dwa tygodnie temu dostałem ofertę na Sportlina 2.0 TSI z wyposażeniem, które mnie interesuje na kwotę 227 tys.
Dzisiaj odezwał się do mnie handlowiec (nota bene przesympatyczny gość) z ofertą na RSa, bo tak się umawialiśmy. Nie ma jeszcze oficjalnego cennika, ale handlowcy już go mają. Dostałem ofertę na maila na identycznie wyposażonego RSa za 232 tys. Szczerze mówiąc bylem przekonany, że poniżej 260 nie będzie szans. Co robić?![]()
Oferta wydaje się świetna. Mam podwójny rabat, raz normalny, dwa flotowy. Oficjalnie zamawiać będzie można od stycznia, ale ja już mogę to zrobić. Mam bałagan we łbie. Z jednej strony chcę poczekać, żeby trochę ubyło chorób wieku dziecięcego, z drugiej oferta wydaje się bardzo dobra (być może z powodu końca roku i dopychania targetów przez handlowców). No i oczywiście pozostaje kwestia spalania, no tutaj to wiadomo, ale przy tej cenie, hmm…Od innego handlowca wiem, że te silniki mają sporo ponad 265 KM. Śmiało można liczyć pod 300 KM. Te 265 KM, to jakieś tam kwestie papierowe, eko i inne pierdy. Wiadomo.
Marcin
brak haka i panoramy zdecydowanie poprawi osiągi i prowadzenie, to ok -200kg.Malenstwo8 pisze: ↑09 gru 2024, 20:20Tam jest sporo w standardzie. Tak naprawdę to nie wziąłem tylko haka i panoramy.
Szczerze, to jestem zaskoczony tą ceną, ale mam ją na mailu, więc się nie przesłyszałemJutro dopytam, ale zakładam, że jest tam w standardzie to nieszczęsne DCC i raczej nie można go wywalić. To mnie trochę martwi.
Marcin
felgi robią istotną różnicę. 20 = auto twarde i niekomfortowe, do tego boję się naszych dróg, 19=jest idealnie, i dziury wybiera. Ilość mięsa na oponie jest ważna.
Marcin
- maq
TSI vs TDI
Ja czuję różnicę między profilem 55 w poprzednim aucie, a 50 w Skodzie. Pozostałe parametry opony takie same. Inaczej wali w zawieszenie na dziurach. Trybu sport w DCC w ogóle nie używam i się nie spodziewam. Nawet pomyślałem, czy nie kupić 55 do Kodiaqa, bo raczej by się zmieściły, ale nie chcę ryzykować sporu z ubezpieczycielem w razie W. Tak czy siak nie poszedłbym w wysokość opony 45, tylko co poradzisz jak w RS jest w standardzie?

-
OnlineMalenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
W Lexusie mam 235/50/21. W porównaniu do Skody to komfort niebotyczny. Auto jest jak na poduszce, więc rozmiar koła/opony tutaj nic nie zmienia. DCC to po prostu szajs. Przez nie zrezygnowałem z Kodiaqa. Może coś poprawią za jakiś czas, to się nad nim zastanowię. W porównaniu z Lexusem to zawieszenie to żart pijanego inżyniera.maq pisze: ↑17 sty 2025, 20:21Ja czuję różnicę między profilem 55 w poprzednim aucie, a 50 w Skodzie. Pozostałe parametry opony takie same. Inaczej wali w zawieszenie na dziurach. Trybu sport w DCC w ogóle nie używam i się nie spodziewam. Nawet pomyślałem, czy nie kupić 55 do Kodiaqa, bo raczej by się zmieściły, ale nie chcę ryzykować sporu z ubezpieczycielem w razie W. Tak czy siak nie poszedłbym w wysokość opony 45, tylko co poradzisz jak w RS jest w standardzie?
![]()
- maq
Na szczęście mamy wybór, każdy wybiera co mu pasuje. Lex, to jednak inna półka niż Kodiaq, można za niego kupić dwie skody. Do tego jak piszesz masz koło większe o 5 cm. A to nie jest bez znaczenia. Aurisem żony nie przejadę po wertepach z taką prędkością jak moim. Mi zawieszenie Kodiaqa pasuje. Na miejscu w trybie normal, w trasę komfort i wszystkim na pokładzie pasuje. Teraz mam auto sztywniejsze niż poprzednie, ale mieści się w moich oczekiwaniach. Na drodze jest lepiej.