Dodatkowy odgłos szurania / tarcia przy skręcaniu w lewo

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
PeWu
Samochód: Kodiaq TDI 150KM

Re: Dodatkowy odgłos szurania / tarcia przy skręcaniu w lewo

Post autor: PeWu »

kgee pisze:
06 kwie 2024, 12:26
Witam,
u mnie również wymiana poduszki skrzyni biegów rozwiązała problem. Odgłos występował praktycznie od początku (Kodiaq z 2021). Zmiana położenia/wyrównanie poduszki pomogło tylko na tyle, że odgłos zaczął pojawiać się przy większej prędkości na łuku lub ostrzejszym zakręcie (większej sile odśrodkowej). Z tego co się orientuję, serwis zamontował poduszkę o numerze 5QA199555C.
Dziękuję forumowiczom za pomoc w diagnozie!
Dzięki serdeczne za szczegóły.
Teraz widać wystarczy iść już z gotowym rozwiązaniem do serwisu jakby co :)
Pozdrawiam!

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

PM72
Samochód: Skoda Kodiaq

Post autor: PM72 »

PeWu pisze:
06 kwie 2024, 14:18
kgee pisze:
06 kwie 2024, 12:26
Witam,
u mnie również wymiana poduszki skrzyni biegów rozwiązała problem. Odgłos występował praktycznie od początku (Kodiaq z 2021). Zmiana położenia/wyrównanie poduszki pomogło tylko na tyle, że odgłos zaczął pojawiać się przy większej prędkości na łuku lub ostrzejszym zakręcie (większej sile odśrodkowej). Z tego co się orientuję, serwis zamontował poduszkę o numerze 5QA199555C.
Dziękuję forumowiczom za pomoc w diagnozie!
Dzięki serdeczne za szczegóły.
Teraz widać wystarczy iść już z gotowym rozwiązaniem do serwisu jakby co :)
Pozdrawiam!
Szkoda że inne serwisy nie czytają forum , tylko szukają w hu..... mózgu . Jutro mam dzwonić w sprawie szurania , tydzień wałkowali moje auto i nie mogą znaleźć przyczyny tarcia . Teraz podobno będzie sprowadzony specjalista z Polski ze sprzętem :) aby stwierdzić przyczynę usterki . A wystarczy poczytać............
Lenin wieCznie żYwY.

MartaUK
Samochód: Skoda Scala 1.5 TSi

Post autor: MartaUK »

Witam serdecznie. W prawdzie nie jestem posiadaczką Kodiaq ale Scali ale poszukuje informacji o szuraniu przy skręcie w PRAWO. Wydaje mi się to jednak logiczne bo jeżdżę anglikiem. Auto już po gwarancji, 3 letnie a serwis niczego nie znalazł. Czyli u mnie to dźwięk jakby w lewym przednim kole przy skręcie w prawo. Zastanawiam się czy wymiana tych poduszek w moim przypadku dała by jakiś rezultat.

PM72
Samochód: Skoda Kodiaq

Post autor: PM72 »

No to tak , po zgłoszeniu usterki sprowadzono niby specjalistę z Poznania , który stwierdził że wszystko jest w normie . Szura jak szurało , poprosiłem o pisemne potwierdzenie braku występowania zgłoszonej usterki , otrzymałem odpowiedź : serwis milczy jak zaklęty wychodząc z założenia że gwarancja do bramy a dalej to się nie znamy czytaj gwarancja się skończyła i pocałuj nas w dupę a Skoda Polska nie ma czasu na Kowalskiego , który sobie wymyśla awarie w samochodzie i żadnego pisma Pan nie otrzyma bo nie wolno i tylko wiadomości na gębę mogą być przekazane , nic pisemnie ! .
Podejście do sprawy / problemu przez serwis w Płocku jak i same biuro Volkswagena jest po prostu żenujące . Krótko mówiąc serwis w Płocku : nie polecam , nie kupiłeś u nas auta to weź i spyerdalaj , Skoda Polska : mamy to w dupie i nie nasza brocha . Żenada.
Lenin wieCznie żYwY.

michal82
Samochód: Kodiaq 2.0TSI MY2020

Post autor: michal82 »

W nawiązaniu do poprzedniego posta z grudnia 2023 (Cytuję tylko kawałek)
michal82 pisze:
15 gru 2023, 23:35
...
Pokazałem palcem pracownikowi serwisu co jest nie tak (oczywiście były próby ignorowania: a skąd pan wie, ze jest źle zmontowane? a instrukcja na pewno od Kodiaqa? itp.)
Przed odbiorem auta dostałem informację, że poprawili mocowanie poduszki silnika. Powiedzieli, że sprawdzili poduszkę skrzyni i okazało się, że też jest krzywo, więc to poprawili.
...
Po korekcie mocowanią poduszek jest lepiej, ale nieidealnie. Wcześniej już przy delikatnym skręceniu kierownicy w lewo słychać było "szuranie" - teraz już nie. Przy jeździe po rondzie też już jest ciszej.
....
Reasumując - poduszki to dobry trop.
Minął więc ponad rok od tej wizyty.
Po poście użytkownika kgee zdecydowałem się na wymianę poduszki skrzyni na własny koszt.
Wymianę robiłem kilka dni temu w ASO.
Przy oddawaniu auta poprosiłem o chwilę rozmowy z mistrzem serwisu. Wspomniałem o tym, że przy wizycie rok wcześniej było korygowane ustawieniu obydwu poduszek oraz poprosiłem, aby zwrócili uwagę na poprawny montaż.

Stara, zdemontowana poduszka ma numer:
5QA 199 555 AK
zaś numer nowej to:
5QA 199 555 C
Koszt wymiany - niecałe 1100 zł.

Na ten moment mogę stwierdzić, że irytujący odgłos szurania przy skręcie w lewo nie występuję.
Za jakiś czas będę informował czy coś się zmieniło.

Na forum BRISKODA jest kilku userów, u których wymiana poduszki też pomogła. Wspominają też m.in. innym numerze nowej części (nowa "C", stara "AK").
https://www.briskoda.net/forums/topic/5 ... ft/page/2/

asd
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI 190KM 4x4

Post autor: asd »

Dzień dobry,

mam identyczne objawy, tj. dziwny dźwięk tarcia/szurania/chrobotania przy lekkim skręcie w lewo i dodaniu/odpuszczeniu gazu na niskich biegach. Rondo jest idealnym placem testowym dla tej usterki. Objawy nasiliły się w okolicach 60 tys. km przebiegu, co zbiegło się z zimą. Występowały już nieco wcześniej, choć na pewno nie od nowości. Zawieszenie sztywne, wszystko dokręcone, nic nie ociera. Temperatura ma wpływ na ich intensywność, tj. w zimne dni i na zimnym silniku objawy są znacznie bardziej słyszalne niż po rozgrzaniu silnika, szczególnie gdy na zewnątrz jest ciepło. Tej zimy na rondzie pod domem (simy silnik) umiałem wywołać ten objaw w 10/10 przypadków, a obecnie, gdy jest cieplej, jest nieco trudniej. Zdarzają się także szarpnięcia silnikiem/skrzynią w czasie zmiany biegów w górę i w dół (zwłaszcza dla 2/3/4), które w zasadzie nie wynikają z gwałtownego operowania pedałem gazu, więc to by rzeczywiście mogło pasować do uszkodzenia poduszki silnika lub skrzyni. Dodatkowo, w czasie skręcania kół w lewo przy jednoczesnym delikatnym ruszeniu, czasami zdarza się pojedynczy głuchy "stuk", ale nie umiem tego z niczym innym powiązać. Najczęściej występuje to, gdy cofam do garażu. Raczej nie jest to kwestia zacisków, bo były czyszczone.

ASO, jak to ASO, niemal nigdy nie widzi problemów, zwłaszcza gdy "na komputerze nie widać błędu", więc sceptycznie podchodzę do wizyty, ale ponieważ niedługo kończy mi się 4-letnia gwarancja, chciałbym jeszcze z niej skorzystać.

Nr poduszki 5QA 199 555 C sugeruje silnik 1.5TSI. Czy ktoś miał podobny przypadek z 2.0TSI i wymiana poduszki również rozwiązała problem? Jeśli tak, to może ktoś zna poprawny numer?

Pozdrawiam
asd

lechoo93
Samochód: Kodiaq II 1,5 TSI

Post autor: lechoo93 »

Cześć,
byłem wczoraj w ASO z takim samym problemem (Skoda kodiaq II 1.5 TSI Mhev, rocznik 2025 i 10kkm przebiegu). Najpierw twierdzili że nic nie słyszą, potem się przejechałem z nimi to "faktycznie cos slychac". Wzieli auto na kolejną godzine po czym kierownik serwisu stwierdził "no słychać, ale to nie jest wada w jego ocenie". Kazałem mu to napisać na protokole i napisał coś w stylu "serwis potwierdza że słychać dźwięk o innej częstotliwości podczas skrętu w lewo i w prawo, ale w ocenie serwisu nie jest to problem techniczny pojazdu na ten moment"
Powiedział coś w stylu "ten typ tak ma, ale nie ma jak sprawdzić na innym egzemplarzu bo nie ma kodiaqa z takim silnikiem akurat na placu"

Mam ochotę napisać maila do ASO i załączyć info@info.skoda.pl z prośbą o wsparcie w rozwiązaniu problemu.
Co sugerujecie? Może jechac do innego serwisu po inną opinie?

Dodam ze hałas jest dosyć irytujący. Do tego stopnia że nawet moja żona go słyszy. Tak jak ktoś wspomniał kilka postów wyżej - idealnym miejscem do testowania tego są ronda, których w moim mieście akurat nie brakuje.

raffaell2
Samochód: Skoda Kodiaq I 1.5 TSI manual DPCA

Post autor: raffaell2 »

Dzisiaj z rana pobawiłem sie w wymianę tej nieszczęsnej poduszki skrzyni w swoim 1.5.
Nie naciągałem jej za bardzo, tak jak gdzies ktos opisywał, żeby dociągnąć ile sie da skrzynię w jej stronę. Miałem jeszcze możliwość napięcia jakimś prętem, ale w serwisie mnie postraszyli podczas dyskusji na ten teamt, że jak za bardzo napnę, to szybko się zużyje i może uszkodzic inne podzuszki.
Pierwsza jazda testowa po rondach i powiem że jest na ok 60-70% lepiej niż było, ale buczenie, zwłaszcza własnie na rondzie przy skręcie w lewo i obrotach ok. 1500 na 2 biegu nadal jest. Ale juz bez drgania całego auta, jak miałem wcześniej.
Podczas jazdy po lekkim łuku w lewo tez wciąż słychać lekkie buczenie, ale też ok 50% mniej niż przez zmianą.

Zastanawiam sie czy nie napiąc tej podzuski nieco bardziej :?:
Problem, że sruby są jednorazowe (ponoć pastyczne) i zamienników brak, więc musiałbym zakupic 3 nowe sztuki jeszcze raz (w ASO audi po ok 19 zł, w Skodzie 26)

raffaell2
Samochód: Skoda Kodiaq I 1.5 TSI manual DPCA

Post autor: raffaell2 »

2 dni temu pojechałem na wyprogramowanie Act i teraz wreszcie nie ma żadnych forach ani szurania czy buczenia.
Czyli poduszka lewa skrzyni, która miała już duży luz boczny oraz wyłączenie Act rozwiązują te wkurzające drgania 1.5 TSI

ODPOWIEDZ