[dzielę się wiedzą] Montaż Yanosik

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Awatar użytkownika
bsiw
Samochód: Skoda Kodiaqu 200 KM diesel 4x4 7 miejsc

[dzielę się wiedzą] Montaż Yanosik

Post autor: bsiw »

Jestem wielkim fanem OEM look i nienawidzę plątających się kabli w aucie, zwłaszcza jak coś mi "dynda" na desce rozdzielczej, plącze się etc. Z pewnych powodów musiałem zacząć jeździć z Yanosikiem, nie lubię mieć włączonego z telefonu bo to są dodatkowe klikania więc stanęło na montażu Yanosik GTR.

Obrazek

Ktoś powie, że są dedykowane uchwyty w kratkę, no są ale kable się plączą.

Obrazek

Obrazek

Stanęło na użyciu dedykowanego, bezinwazyjnego uchwytu Brodit: https://www.brodit24.pl/product-pol-549 ... -2023.html

Zasilanie wziąłem z skrzynki: https://centrumelektroniki.pl/img/p/50112.jpg?type= plus zasilacz 12v na 5v z złączem USB: https://allegro.pl/oferta/dc-dc-12v-5v- ... r0EALw_wcB

Finalny efekt wygląda tak:
Obrazek

Obrazek

i wieczorem:
Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Re: [dzielę się wiedzą] Montaż Yanosik

Post autor: Bili »

Super tutorial.
Mam pytanie dotyczące nie montażu a samego urządzenia.
Normalnie logujesz się na tym montażu swoim profilem, i masz osiągnięcia i zbierasz te wszystkie punkty?

Awatar użytkownika
mackowski30
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 190KM 4x4

Post autor: mackowski30 »

bsiw pisze:
01 sty 2025, 14:02
..nie lubię mieć włączonego z telefonu bo to są dodatkowe klikania więc stanęło na montażu Yanosik GTR.
Nie rozumiem tego, co napisałeś odnośnie telefonu.. przecież w tym GTR robisz dokładnie to samo, co w telefonie. Ale ok, może to w jakiś sposób jest denerwujące, czyt. obsługę Yanosika na telefonie, ale widzę, że masz CarPlay'a, więc dlaczego nie obsługujesz Yanosika z poziomu radia?

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Fajne wykonanie. Gratulacje.
W poprzednich autach prowadziłem okablowanie pod deską, czy też maskownicami, wyjmowałem kratkę wentylacji i wierciłem otwór od środka, w obudowie. Potem przewody zabezpieczałem przed wysunięciem trytytką w kanale nawiewu. Jak urządzenie nie jest potrzebne, lub zmiana koncepcji, to kabel wpychałem za kratkę i nie raził oczu.
Skoda z takim wyposażeniem kupiona, żeby tego więcej nie robić. A yanosika uruchamiam w aplikacji razem z naviexpert, bo fabrycznej navi nie używam. Szkoda tylko, że ładowanie bezprzewodowe jest lipne i grzeje telefon, aż do jego odłączenia. Szajs. Na dłuższe trasy wpinam ładowanie do zapalniczki.

Zmianowy
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: Zmianowy »

Ja u siebie zrobiłem tak
Obrazek

RobertG7
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4

Post autor: RobertG7 »

Są kable tzw łamane i wtedy z urządzenia nie wystaje aż taki kikut :), ale rozwiązanie z montażem super! U mnie zamontowany na oryginalnym magnesie w prawej kratce, niestety widoczność urządzenia zasłania lekko kierownica.
Było pytanie w czym jest lepszy GTR od aplikacji w telefonie, lepszy nie jest, ale jest mniej upierdliwy, nie ma reklam, nie korzysta z telefonu, uruchamia się automatycznie po ruszeniu bez konieczności jej włączania, abonament dożywotni w cenie urządzenia (u mnie tak było).
Nie potrzebuję navigacji z Yanosika (zresztą bardzo kiepsko prowadzącej), by jechać (używam Apple Maps albo Google, wcześniej TomTom)

Awatar użytkownika
bsiw
Samochód: Skoda Kodiaqu 200 KM diesel 4x4 7 miejsc

Post autor: bsiw »

Bili pisze:
01 sty 2025, 14:36
Super tutorial.
Mam pytanie dotyczące nie montażu a samego urządzenia.
Normalnie logujesz się na tym montażu swoim profilem, i masz osiągnięcia i zbierasz te wszystkie punkty?
tak
mackowski30 pisze:
01 sty 2025, 18:38
bsiw pisze:
01 sty 2025, 14:02
..nie lubię mieć włączonego z telefonu bo to są dodatkowe klikania więc stanęło na montażu Yanosik GTR.
Nie rozumiem tego, co napisałeś odnośnie telefonu.. przecież w tym GTR robisz dokładnie to samo, co w telefonie. Ale ok, może to w jakiś sposób jest denerwujące, czyt. obsługę Yanosika na telefonie, ale widzę, że masz CarPlay'a, więc dlaczego nie obsługujesz Yanosika z poziomu radia?
bo muszę zawsze to przeklikać i włączyć a sama apka rozładowuje telefon. Często wsiadam i wysiadam i nie chce mi się pitolić z podłączaniem itd. wsiadam i jadę.
Zmianowy pisze:
02 sty 2025, 7:32
Ja u siebie zrobiłem tak
Obrazek
no tego pająka chciałem właśnie uniknąć to raz a dwa ten konkretny uchwyt jest za nisko i muszę uciekać wzrokiem w dół.
RobertG7 pisze:
02 sty 2025, 10:49
Są kable tzw łamane i wtedy z urządzenia nie wystaje aż taki kikut :), ale rozwiązanie z montażem super! U mnie zamontowany na oryginalnym magnesie w prawej kratce, niestety widoczność urządzenia zasłania lekko kierownica.
Było pytanie w czym jest lepszy GTR od aplikacji w telefonie, lepszy nie jest, ale jest mniej upierdliwy, nie ma reklam, nie korzysta z telefonu, uruchamia się automatycznie po ruszeniu bez konieczności jej włączania, abonament dożywotni w cenie urządzenia (u mnie tak było).
Nie potrzebuję navigacji z Yanosika (zresztą bardzo kiepsko prowadzącej), by jechać (używam Apple Maps albo Google, wcześniej TomTom)
wczoraj dotarł łamanu U-SHAPE, podklepię jutro zdjęcia.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Ja na codzień i w ogóle nie używam ani navi, ani yanosika. Cztery kilometry do pracy jadę grzecznie i niczego się nie boję ;)
A jak mam raz w tygodniu włączyć aplikację, to żaden kłopot. Dla codziennego użytkowania jednak montaż na stale z ukryciem kabli, mistrzostwo.
Jaki masz stopień?

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Ja to mam tak rozwiązane, że apka odpala się sama jak tylko telefon połączy się z autem.

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Bili pisze:
04 sty 2025, 11:57
Ja to mam tak rozwiązane, że apka odpala się sama jak tylko telefon połączy się z autem.
Również tego uzywałem, ale... drenaż baterii przez apke był nieprawdopodobny. Nie starczało mi bareri na pół dnia. Po wyłączeniu wszystko gra. Sprawdzałem dla Android jak i iOS - w zasadzie bez różnicy, no moze z tym, że iOS po jakimś czasie sam ubijał Y i wtedy działa ona po prostu źle (nie wybudzał się jak potrzeba)...
I żeby nie było - wszystkie opcje, które mogły pożerać baterię powyłączane. Ogólnie Yanosik jest dobra apką funkcjonalnie, ale pod warunkiem, że działa z kablem ładującym. Poza tym jest bardzo słabo optymalizowana zarówno pod kątem wykorzystania energii jak i użycia pamięci (jako człowiek z tej branży coś o tym wiem), ale optymalizowanie jej nie ma uzasadnienia biznesowego dla sprzedaży urządzeń Yanosik.
W O3FL w AA włączałem Waze lub GMaps a w tle wrzucałem Y, wtedy nawi była po dowolnej z apek a w tle Y się budził jak miski suszyli :D
Tyle moich doświadczeń z apką. Obecnie jeżdżę na Yansik XS, ale i tu są niestety wady (fix GPS łapie od 5 sekund do 15 minut - prawdziwa loteria).
Kris

ODPOWIEDZ