Awaryjne hamowanie + hamowanie podczas manewrowania zbyt "wrażliwe"

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Re: Awaryjne hamowanie + hamowanie podczas manewrowania zbyt "wrażliwe"

Post autor: itepe »

mmos30 pisze:
11 sie 2024, 17:52
Hej,

Kilka dni temu odebrałem swojego kodiaqa, na wyposażeniu mam wszystkich asystentów i kamerę 360. Przejechałem już pierwszy 1000 km i cały czas mam wrażenie, że system awaryjnego hamowania reaguje czesto zbyt szybko. Np przy parkowaniu kiedy miejsca od przeszkodu jest bardzo dużo, lub przy dojeżdżaniu do wolniej jadącego pojazdu.

Czy jest możliwość regulacji czulosci systemu? Jeździłem już kilkoma samochodami z awaryjnym hamowaniem (superb, golf, tiguan), nigdy nie był aż tak wrażliwy na przeszkody.
Co prawda nie mam jeszcze odebranego samochodu, ale dokładnie przeczytałem instrukcję. W menu asystentów obok przełącznika on/off, po prawej stronie masz jeszcze strzałkę " > ". Kliknij w nią i sprawdź jakie masz tam opcje. Zapewne znajdziesz również min. 3 tryby czułości, ale mogę się mylić...

EDIT
Myliłem się! Sprawdziłem podczas jazdy próbnej - jest tam klika opcji, ale nie ma regulacji czułości.
Co więcej, z rozmysłem podjechałem na jeździe próbnej do samochodu poprzedzającego i rzeczywiście alarm sie uruchomił. a;e hamowanie awaryjne nie, czyli zachował się jak powinien. Czy to kwestia softu trudno mi powiedzieć, ale samochód był w pełni zaktualizowany.

Kris

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

mjoniec
Samochód: Kodiaq II, 2.0 TDI

Post autor: mjoniec »

Wydaje mi się że w ustawieniach asystenta parkowania była opcja wyłączenia awaryjnego hamowania. Niestety instrukcja elektroniczna mi się nie otwiera, więc nie mogę potwierdzić.
Może da się to wyłączyć przynajmniej w niektórych opcjach.
Autem jeździ głównie żona, jak będzie okazja to sprawdzę jeszcze raz.

Awatar użytkownika
maq
Samochód: Kodiaq L&K TDI 200 '23

Post autor: maq »

Mi się raz zdarzyło, że auto stanęło dęba podczas cofania z parkingu, kiedy drogą jechało inne auto. Było na drugim pasie, ale wóz uznał to za zagrożenie. Za to na przykład nie zareagował zupełnie na zamykającą się bramę. Dobrze, że zerknąłem w lusterko, zatrzymałem się od niej 15 cm, ona na szczęście też :)
Ostatnio zmieniony 04 mar 2025, 15:04 przez maq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

Brama była przesuwna czy wychylna?
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Awatar użytkownika
maq

Wychylna, ruszyła jak się do niej zbliżałem.

Awatar użytkownika
MałGorzata

Wyjezdzałes czy wjeżdzałeś na teren i brama zaczełą się zamykać tuż przed Tobą?
----

Awatar użytkownika
maq

Brama otwarta do środka, wyjeżdżałem z posesji na wstecznym. Zaczęła się zamykać i Skoda tego nie zauważyła. Wjechałem już w czujki odcinające zamykanie i wtedy się zatrzymała. Ja również.

AndyBundy
Samochód: Kodiaq 2 2024 1.5 TSI

Post autor: AndyBundy »

Czołem! Mam ten sam problem w kodżaku z października 2024, podczas cofania system panikuje wykrywając byle prawdopodobną przeszkodę, co doprowadza mnie do szału. Parkuję na lusterka i cofam bardzo pewnie, powiedzmy że to moja druga natura jak chodzenie. W poprzednim superbie FL z 2020 również był ten system ale aktywował się tylko kiedy faktycznie było ryzyko kolizji lub był zmylony jakimiś roślinami wystającymi na miejsce parkingowe. Kodżak jest przerażony wszystkim, ścianą w garażu w którą i tak nie uderzę, krawężnikiem kończącym miejsce postojowe, gumowymi poprzeczkami do oparcia się kołem żeby zwisem zderzaka nie zabierać miejsca na chodniku itp itd. Najbardziej mnie irytuje to, że po wylączeniu tej funkcji hamowania w ustawieniach asystenta parkowania, funkcja ta wraca jak bumerang po ponownym zapłonie. Rozumiem jeśli będzie domyślnie włączona i mogę ją wyłączyć będąc świadomym pozycji w ustawieniach, ale fakt że ustawienie to resetuje się po zgaszeniu auta ponieważ ktoś uznał lepiej jak mam korzystać z mojego auta, to już grube przegięcie. Gdyby to hamowanie czy ostrzeżenie było łagodne to jeszcze bym się na to tak nie złościł, ale za pierwszym razem sam miałem wrażenie, że w coś uderzyłem. Kiedy wiozłem rodziców którzy są starszymi osobami to przy kolejnym takim wryciu auta w ziemię bałem się że dostaną zawału. W moim garażu podziemnym parkuję praktycznie na centymetry i wiem czy mam zapas na manewr czy nie, to panikowanie auta kiedy pod kątem na skręconych kołach dojeżdżam do ściany wiedząc że będę od niej w idealnej odległości kiedy auto będzie równolegle do ściany powoduje że muszę to robić w żółwim tempie cały czas spodziewając się gwałtownego hamowania. Zbliża mi się pierwszy przegląd po 30k km, jeśli w serwisie powiedzą mi, że nie da się z tym nic zrobić to rozważam zgłoszenie do firmy leasingowej niesprawność pojazdu której ASO nie jest w stanie naprawić i poproszę o auto zastępcze do czasu usunięcia usterki. Albo to, albo w końcu poleję kodżaka benzyna i rzucę zapałkę, bo poziom ingerencji software w mój sposób korzystania z auta sięgnął kuriozum. Powracające ostrzeżenia o prędkości, asystenta pasa, wykrywania zmęczenia i innych bzdur sprawiają że mam ochotę przesiąść się w starego poloneza. Auto jeździ kapitalnie i ma potencjał do bycia samochodem idealnym, ale to narzucanie użytkownikom jak mają korzystać z własnych aut musi się skończyć albo ktoś komuś zrobi przez to krzywdę.

Jeśli ktoś zna sposób na to jak rozwiązać ten problem samoczynnej ponownej aktywacji funkcji które w menu ręcznie można wyłączyć, bardzo proszę o pomoc....

Awatar użytkownika
itepe
Samochód: Kodiaq II 1.5 TSI mHEV

Post autor: itepe »

Niestety, chyba Cie rozczaruję. Sposób zachowania samochodu zapewne za jakiś czas się zmieni wraz z kolejnymi aktualizacjami, w każdy nowym modelu tak jest. Niej poradzisz jednak nic na przepisy UE, które to narzucają. Przywracanie asystentów jest obowiązkowe, zas ich wyłączanie za każdym razem upierdliwe. Jedyny asystent, który możesz wyłączyć na stałe, to Asystent skupienia (czy patrzysz na drogę) - ta opcja działa na 100%, sam wyłączyłem. To samo co do asystenta zmęczenia, chociaż ja ustawiłem sobie na minimum i w sumie delikatnie informuje, żeby sobie zrobić przerwę. Dźwięki o przekroczeniu prędkości są łatwo wyłączalne pod prawym kciukiem, ale mnie na przykład już nie przeszkadzają. Są na tyle delikatne, że gdzieś w podświadomości dociera do mnie, ze jadę nieco za szybko. Jesli gra radio, praktyczni3 ich nie słyszę.
Takie czasy, chyba musimy się do tego przyzwyczaić, chociaż UE czasami wycofuje się ze swoich nietrafionych pomysłów. Czas pokaże.
W perspektywie są tez opcje modów do softów fabrycznych, ale póki co jeszcze o takich nie słyszałem. Może ktoś to zrobi i będzie przeprogramowywał sterowniki. Sądzę, że na pewno jest to możliwe, ale jeszcze nie teraz.
A póki co cierpliwości życzę!
Kris

Awatar użytkownika
MałGorzata

Zgadzam się – asystenci naprawdę podnoszą komfort i bezpieczeństwo jazdy. Choć na początku mogą wydawać się uciążliwi szybko zauważa się, że pomagają utrzymać koncentrację i zmniejszają zmęczenie co przekłada się na bardziej relaksującą i bezpieczniejszą podróż. Ja lubię i cenię szczególnie, że mam od czasu do czasu okazję pokonać 100km zwykłym małym kompakcikiem, który nawet nie ma tempomatu. Jest frajda z takiej jazdy ale na dłuższą metę wolę jednak to większe i wyposażone auto.
----

ODPOWIEDZ