TSI vs TDI
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Re: TSI vs TDI
Trochę nie rozumiem tej obawy spalania w TSI, kupujesz się auto za 250.000 - 300.000zł! a liczysz czy spali 8 ON czy 10 Pb? Ja rozumiem jak się kupuje auto za 15-30tys zł. i wtedy sie mocno człowiek zastanawia ile spali ta bestia i wybór pada na golfa w tdi.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2024, 16:08 przez RobertG7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Jak już jeździsz autem, które ma więcej mocy niż Kodiaq, waży więcej niż Kodiaq i pali o 45% mniej niż Kodiaq to już wiesz, że się da i to w aucie sporo droższym niż Kodiaq. Producent nie wychodzi z założenia, że jak płacisz 400 tys, to auto może palic w ciul
To trochę tak jakbyś wybudował dom za 3 miliony, a potem stwierdził, że możesz płacić za ogrzewanie, prąd itd ciężkie tysiące, bo przecież stać Cię na dom za 3 miliony. Obstawiam jednak, że uwzględniłbyś w projekcie lepsze ocieplenie, nowsze technologie, rekuperację, a samo oświetlenie nie byłoby z żarówek, które mają po 100 watów i sa na żarnikach sprzed 30 lat. Czy jednak się mylę?
- wlodzimieszka
- Samochód: KIA SPORTAGE
Stare żarówki się szybko przepalają więc nie polecam aczkolwiek ponoć zdrowsze, co do mocy lexa to jak to z nią jest ze auto ma katalogowo do setki 7.9 a slabszy kodiaq 6.5? te 170kg roznicy tyle robi?Malenstwo8 pisze: ↑05 gru 2024, 16:56Jak już jeździsz autem, które ma więcej mocy niż Kodiaq, waży więcej niż Kodiaq i pali o 45% mniej niż Kodiaq to już wiesz, że się da i to w aucie sporo droższym niż Kodiaq. Producent nie wychodzi z założenia, że jak płacisz 400 tys, to auto może palic w ciul![]()
To trochę tak jakbyś wybudował dom za 3 miliony, a potem stwierdził, że możesz płacić za ogrzewanie, prąd itd ciężkie tysiące, bo przecież stać Cię na dom za 3 miliony. Obstawiam jednak, że uwzględniłbyś w projekcie lepsze ocieplenie, nowsze technologie, rekuperację, a samo oświetlenie nie byłoby z żarówek, które mają po 100 watów i sa na żarnikach sprzed 30 lat. Czy jednak się mylę?
-
Malenstwo8
Który Kodiaq ma 6,5 do 100?wlodzimieszka pisze: ↑06 gru 2024, 5:39Stare żarówki się szybko przepalają więc nie polecam aczkolwiek ponoć zdrowsze, co do mocy lexa to jak to z nią jest ze auto ma katalogowo do setki 7.9 a slabszy kodiaq 6.5? te 170kg roznicy tyle robi?Malenstwo8 pisze: ↑05 gru 2024, 16:56Jak już jeździsz autem, które ma więcej mocy niż Kodiaq, waży więcej niż Kodiaq i pali o 45% mniej niż Kodiaq to już wiesz, że się da i to w aucie sporo droższym niż Kodiaq. Producent nie wychodzi z założenia, że jak płacisz 400 tys, to auto może palic w ciul![]()
Chyba RS, który ma 6,3 ale ma 265 KM (nowa generacja)i waży ok 200 kg mniej. Pozatym in ma tylko tyle na papierze. Dobrze wiemy, że VAG w swoich silnikach daje dużo więcej. Superby 280 KM standardowo wypluwają ponad 300 KM. To jest też kwestia specyfiki auta. Lexus nie jest nastawiony na osiągi tylko komfort. RS w Skodzie raczej odwrotnie, no bo nie będziemy chyba rozmawiać o tym, że Kodiaq jest bardziej komfortowy od Lexusa
I nie, nie jestem fanbojem Lexusa, wręcz odwrotnie, ale obiektywizm trzeba zachować. Jak już to bardziej jestem fanem Skody
DSG zupełnie inaczej pracuje niż ecvt. Przy okazji te 7,9 jest mocno zawyżone. Bez problemu da się zrobić 7,3, a nawet 7. Sprawdzone.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Jakby co Enyaq ma 6 sekund z przecinkiem i coś ok. 2,5 s. od 80-120
Wersja RS jeszcze mniej.
Nie ma laga - do razu wciska w fotel.

Wersja RS jeszcze mniej.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
Malenstwo8
To chyba jedyny argument za elektrykiemMałGorzata pisze: ↑06 gru 2024, 11:57Jakby co Enyaq ma 6 sekund z przecinkiem i coś ok. 2,5 s. od 80-120
Wersja RS jeszcze mniej.
![]()
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Idzie jak burza 
Zalet jest więcej. 140 000km i nadal fabryczne klocki i tarcze a końca nie widać.
Zalet jest więcej. 140 000km i nadal fabryczne klocki i tarcze a końca nie widać.
----
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Już chyba to pokazywałem. Tego rekordu maruderstwa już nie powtórzę, wlokłem się z Tirami na tempomacie i zależało mi dojechać nie wcześniej, niż o jakiejś tam godzinie.

Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
-
Malenstwo8