TSI vs TDI

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Re: TSI vs TDI

Post autor: WaC »

ABUK pisze:
26 lis 2024, 20:26
Kodiaq ma mały zbiornik.
Fakt, przydałby się większy, ale pewnie kosztem bagażnika.

Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

A jak jest z awaryjnością?
W zasadzie w 90% komentarzy pod testami nowego Kodiaqa/Superba/Octavii przewija się informacja o olbrzymiej wręcz awaryjności nowych Skód. Potwierdził mi to znajomi, który ma flotę 20 Skód 2023/2024 i w zasadzie wszystkie mają problemy z softem i elektroniką. Auta nie chcą odpalać, jest choinka błędów, asystenci wariują itd. Cztery Octavie to nawet 1000 km nie zrobiły, a już były na lawecie. Podobno Skoda zna problem, ale auta stoją tygodniami w serwisie, bo nikt nie umie ich naprawić. Ich opiekun w Skodzie kazał czekać na nowy soft i doradził żeby z kolejnymi zakupami wstrzymać się do połowy 2025, bo do tego czasu VW już dopracuje soft i nowe auta będą już pozbawione chorób wieku dziecięcego. Przyznam szczerze, że zmartwiło mnie to, bo uważam Skodę za auta bardzo trwałe i bezproblemowe. Zobaczymy jak będzie się zachowywał egzemplarz testowy przez weekend. Planuje nim zrobić z 500 km minimum, jednak coś mi mówi, żeby poczekać do lata z zamówieniem, a może nawet rok do przyszłej jesieni.
Zobaczcie na ten test i dodatkowo komentarze pod nim.

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

Malenstwo8 pisze:
28 lis 2024, 21:43
Widziałem ten filmik, ale gość nie ogarnia w pełni konfiguracji...dostał auto z parku prasowego (ten sam pojazd z tą samą rejestracją w innych filmikach) i pewnie zdążyli dziennikarze coś popsuć...;-) poza tym to auto z początku produkcji...ja nie mam póki co zdania, bo u mnie wszystko działa...ale 350km to jeszcze mały przebieg

Malenstwo8

Kluczyk74 pisze:
28 lis 2024, 22:40
Malenstwo8 pisze:
28 lis 2024, 21:43
Widziałem ten filmik, ale gość nie ogarnia w pełni konfiguracji...dostał auto z parku prasowego (ten sam pojazd z tą samą rejestracją w innych filmikach) i pewnie zdążyli dziennikarze coś popsuć...;-) poza tym to auto z początku produkcji...ja nie mam póki co zdania, bo u mnie wszystko działa...ale 350km to jeszcze mały przebieg
Poczytaj komentarze. Oby u Ciebie było ok. To też będzie dla mnie dobre info 🙂

Awatar użytkownika
Kluczyk74
Samochód: Skoda Kodiaq II Selection 2.0 TDI 193KM 4x4

Post autor: Kluczyk74 »

Malenstwo8 pisze:
28 lis 2024, 22:58
Poczytaj komentarze. Oby u Ciebie było ok. To też będzie dla mnie dobre info 🙂
większość komentarzy to bełkot, ale z doświadczenia wiem, że zawsze w nowych autach jest tzw "choroby wieku dziecięcego". Moje poprzednie auto to Peugeot 308 SW z 2015r. na początku wymieniony licznik bo problem ze wskaźnikiem poziomu paliwa, drugi problem to po 30tys przejechanych kilometrach (1,5roku) belka skrętna do wymiany (problem w wiekszości w tym modelu), później jeszcze sonda przy silniku (nie wiem dokładnie jaka) i kłopoty się skończyły...tylko eksploatacyjne rzeczy. Więc tutaj też jestem przygotowany na "niespodzianki". Póki co wszystko działa.

Zmianowy
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: Zmianowy »

Mam miśka z 23 roku, przejechałem już ponad 30k km i z elektroniką "odpukać" nie miałem żadnych problemów. Raz w trakcie jazdy zawiesiło się radio i to tyle, "awaria asystentów" tylko zdarzyła się w mocne opady śniegu ale to normalne jak radar jest zaklejony ;). Wcześniej miałem Q3 z 21 roku to tam to była Bonanza, resetujące się radio, komunikaty o awarii asystentów, awarii świateł - choć były o.k, awarii SOS aż radio całkowicie odmówiło posłuszeństwa i przestało się uruchamiać :D. Dobrze że panel klimatyzacji był jeszcze na pokrętła to w upały można było sterować temperaturą. Po wymianie całego modułu multimedialnego problem zniknął. Niestety nowego Kodiaqa czeka taki los jak O4 i dopóki nie zostanie poprawiony soft czekają te same kwiatki.

Malenstwo8

Zmianowy pisze:
29 lis 2024, 7:42
Mam miśka z 23 roku, przejechałem już ponad 30k km i z elektroniką "odpukać" nie miałem żadnych problemów. Raz w trakcie jazdy zawiesiło się radio i to tyle, "awaria asystentów" tylko zdarzyła się w mocne opady śniegu ale to normalne jak radar jest zaklejony ;). Wcześniej miałem Q3 z 21 roku to tam to była Bonanza, resetujące się radio, komunikaty o awarii asystentów, awarii świateł - choć były o.k, awarii SOS aż radio całkowicie odmówiło posłuszeństwa i przestało się uruchamiać :D. Dobrze że panel klimatyzacji był jeszcze na pokrętła to w upały można było sterować temperaturą. Po wymianie całego modułu multimedialnego problem zniknął. Niestety nowego Kodiaqa czeka taki los jak O4 i dopóki nie zostanie poprawiony soft czekają te same kwiatki.
Też tak myślę. Ty masz jeszcze poprzedniego. Ja też miałem z pierwszego wypustu i był genialny. Problem w tym, że jeszcze nie miał tyle elektroniki na pokładzie co nowa generacja. Zawsze powtarzam elektronika i samochód - to się wyklucza. Zobaczę jak testowy egzemplarz da radę przez weekend.

Awatar użytkownika
borek
Samochód: Skoda Kodiaq L&K TSI 229 (chip)

Post autor: borek »

To ja teraz dołożę swoje "trzy grosze". Obecnie w moim TSI mam przejechane 128 kkm, od dwóch lat na wirusie. Auto w każdy wolny, dłuższy weekend + wakacje ciąga kemping po Europie, najpierw 1400 kg, od zeszłego roku 2000 kg. Z autem żadnych problemów, nawet najmniejszych. Oleju nie bierze, nic do tej pory się nie popsuło. Mam 2019 rok i nie szło już wyłączyć Start-stop poprzez komputer (chyba były jakoś zabezpieczone), mam odpiętą cały czas wtyczkę na klemie i jest ok. Spalanie - wyżej ktoś wstawił filmik z RS palący koło 8 litrów - po pierwsze w kołach było 2.9 bara, po drugie jak widać na filmiku trasa przez miasteczka, wioski itd... na takiej spokojnej jeździe też zrobię 8,5 litra... ale nie uwierzę że Kodi na trasie przy 130 - 140km/h pali koło 9 litrów. W TSI nierealne. Ja w zasadzie średnie spalanie mam zawsze koło 10 - 11 litrów, z przyczepą 13,6 litra.

Mamy w rodzinie Superba TDI 190 koni, też po wirusie, i też zero problemów. Tyle że pali mniej i solo i z przyczepą, wiec kwestia kto gdzie i ile jeździ. U mnie wybór TSI był celowy ze względu iż większość czasu auto spędza w mieście, na krótkich odcinkach.

Co do TSI 204 konie w nowym Kodiaqu - nie wiem czy to ten sam silnik ale inny program czy całkiem nowa jednostka... ja natomiast czekam na wersje RS i 265 koni w TSI :)

Malenstwo8

Dzięki. Trochę boję się tego spalania. Z diesla 193 KM podczas weekendu miałem średnie spalanie 7 l. Wynik rzędu 10-11 litrów średnio jest dla mnie ciężki do zaakceptowania. Dzisiejsza trasa autostradą moim RXem - 100 km i 8,1 l. Na tempomacie ustawione 140. Spory ruch i ciągłe dohamowania.
W mieście średnio jest 2 litry mniej. Waga 2050 kg, moc 250 KM i napęd 4x4. Auto użytkowane tylko w trybie Sport i bez jakiegoś dbania o spalanie. W momencie jazdy eko, spalanie w mieście to latem 4,2 do 5,8 zimą. Zimą mam średnie spalanie 6,9 do 7,1.

Awatar użytkownika
WaC
Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7

Post autor: WaC »

borek pisze:
04 gru 2024, 21:39
... ale nie uwierzę że Kodi na trasie przy 130 - 140km/h pali koło 9 litrów. W TSI nierealne.
Zgadzam się z Tobą!
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.

ODPOWIEDZ