Mam 30letnie auto z dwoma szyberdachami.
Woda pod nogami kierowcy
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Re: Woda pod nogami kierowcy
Zrób sobie nowe odpływy o większej średnicy. Bardziej pionowe na tyle ile się da. Podobno wypełnienie takiej rurki substancją niechłonącą wody znacznie zwiększa żywotność patentu.
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Hey, i jak udalo Ci sie tam dostac? co trzeba odkrecic? mam ten sam problem a auto od tygodnia u mnieFilipM pisze: ↑05 lip 2024, 14:32No niestety...
110 cm wyciorka wchodzi do lewego odpływu - czyli chyba do końca.
Brudu niewiele. Wlewam wodę bezpośrednio do odpływu i znaczna część wypływa w środku po podpórce lewej nogi i plastiku obok![]()
Jak się dostać do tej końcówki? Pod podszybiem?
Pozdrawiam
Filip
![]()
Cześć
Historia skończyła się tak że kilka mocnych ulew "przetrwałem" zatykając odpływ stoperem do uszu. Potem do ASO (bo mieli promocyjny przegląd) i przy okazji naprawili kwestię odpływu. Z tego co widzę na fakturze to za "udrożnienie odpływu" skasowali 140 PLN brutto
Pozdrawiam
Filip
Historia skończyła się tak że kilka mocnych ulew "przetrwałem" zatykając odpływ stoperem do uszu. Potem do ASO (bo mieli promocyjny przegląd) i przy okazji naprawili kwestię odpływu. Z tego co widzę na fakturze to za "udrożnienie odpływu" skasowali 140 PLN brutto
Pozdrawiam
Filip
dzieki za odpowiedz,FilipM pisze: ↑20 lip 2024, 8:54Cześć
Pozdrawiam
Filip
aktualnie jestem w chorwacji, u mnie wlasnie odplyw byl zatkany - sam udroznilem bo niestety nie moglem sie doczekac na wizyte w serwisie, mimo wszystko po powrocie wracam do aso niech robia - waz jest za krotki i wyskakuje z krocca, odplyw sie zatyka i dodatkowo w samym szyberdachu/panoramie gdzies cos nieszczelne,
plus chorwacji to to ze auto sie suszy dosc dobrze
A tak z ciekawości...jak się dostałeś do tego króćca?
Pozdrawiam
Filip
Pozdrawiam
Filip
Cześć, zakończę temat. Może komuś się przyda taka wiedza 
Przedłużyłem za krótki wąż wyskakujący z gumowego króćca. Teraz nie ma możliwości żeby wyskoczył.
Żeby się dostać to tego króćca trzeba zdemontować osłonę słupka. Najpierw ją poluzować, a potem kombinować ciągnąc do góry i zejdzie. Można też ściągnąć boczną plastikową osłonę deski
Wąż odprowadzający wodę ma średnicę wewnętrzną 9mm i grubość 12mm. W sklepie budowlanym na literkę C (dział ogród) kupiłem złączkę do węża 10mm i wąż 10mm.
Obciąłem kawałek węża odprowadzającego żeby wszystko ładnie się ułożyło i przedłużyłem całość o kilka centymetrów. Teraz nie ma możliwości żeby wąż wyskoczył z króćca.
Miejsca jest mało. Przyda się pomocnik z małymi dłońmi
Pozdrawiam
Filip

Przedłużyłem za krótki wąż wyskakujący z gumowego króćca. Teraz nie ma możliwości żeby wyskoczył.
Żeby się dostać to tego króćca trzeba zdemontować osłonę słupka. Najpierw ją poluzować, a potem kombinować ciągnąc do góry i zejdzie. Można też ściągnąć boczną plastikową osłonę deski
Wąż odprowadzający wodę ma średnicę wewnętrzną 9mm i grubość 12mm. W sklepie budowlanym na literkę C (dział ogród) kupiłem złączkę do węża 10mm i wąż 10mm.
Obciąłem kawałek węża odprowadzającego żeby wszystko ładnie się ułożyło i przedłużyłem całość o kilka centymetrów. Teraz nie ma możliwości żeby wąż wyskoczył z króćca.
Miejsca jest mało. Przyda się pomocnik z małymi dłońmi
Pozdrawiam
Filip

- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Bardzo dziękuję za ciekawą relację z naprawy 
----
Hej
Nie wiem czy jeszcze ktoś tu zaglądnie szczególnie chodzi mi o autora postu bo chyba ostatni raz aktywny był w 2024
a chodzi mi że mam podobny problem czyli woda się zbiera pod nogami pasażera, wiem że to problem z odpływem z szyberdachu bo wlewałem tam wodę i wtedy widać było że spływa ona właśnie do środka a nie na zewnątrz. Zakupiłem wycior do czyszczenia tych kanalików ale niestety nic to nie dało i stąd moje pytanie jak zdemontować ten słupek itd. ( najlepiej jakby ktoś wyjaśnił to jak dla debila
krok po kroku ) bo może też ten odpływ jest jakiś za krótki ( wyskoczyło czy coś ) a może po prostu ma ktoś inny pomysł co mogło się stać??
Nie wiem czy jeszcze ktoś tu zaglądnie szczególnie chodzi mi o autora postu bo chyba ostatni raz aktywny był w 2024