2,0 TSI 4x4 manual

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
starydrwal
Samochód: Kodiaq 4X4 1,4 TSI ACT 150 KM

2,0 TSI 4x4 manual

Post autor: starydrwal »

Dlaczego nie ma takiej opcji? Wszystkie teorie łącznie ze spiskowymi mile widziane :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
fonus
Samochód: Kodiaq 1.4 TSI ACT 150 KM 2WD DSG Brąz Magnetic

Re: 2,0 TSI 4x4 manual

Post autor: fonus »

Może manual już jest passe

agnes
Samochód: Skoda Kodiaq 2,0 TDI

Post autor: agnes »

fonus pisze:
06 cze 2017, 11:52
Może manual już jest passe
Dokładnie to samo chciałam napisać, dodając, że sama mam manual ;)

krotz
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: krotz »

Mam 2.0 TSI czasem włączam sobie ręczne zmienianie biegów. Nie da się tak jeździć dłużej niż kilometr :) Akurat do tego silnika w takim samochodzie DSG spełnia swoją funkcję.
Fakt, że do wersji RS w Octavii można wybrać manual, ale to nieco inny samochód.

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Od kiedy tylko mam prawko jeździłem manualem i wystarczyła jedna przejażdżka automatem aby postanowić, że moje następne auto będzie za mnie maglowało biegami. Jako, że głównie jeżdżę po mieście to jest niesamowity komfort. Jestem pewien, że większość ludzi ma podobnie - jest sceptycznie nastawiona póki nie spróbuje. W dodatku, patrząc na niektóre osoby katujące auto przy parkowaniu na pół sprzęgle, z gasnącym silnikiem na najmniejszej pochyłości lub krawężniku... Nie dziwię się, że producenci powolutku wycofują manuale.

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

Automat w każdym aucie spełnia swoją funkcję- czyli podnosi komfort użytkowania, tylko pozostaje kwestia ceny zakupu auta, wyższych kosztów serwisowania/naprawy skrzyń automatycznych- a z tym już nie jest tak kolorowo, chyba że bierzemy pod uwagę użytkowanie auta przez 3-4 lata i przebieg poniżej 100tyś. potem wymiana na nowe auto, wtedy mamy w poważaniu wymiany oleju/filtrów w skrzyniach automatycznych (przy przebiegu 80-100tyś żeby nam sie skrzynia przy 150-180 tkm przebiegu nie rozsypala). A i tak chyba mało kto pamieta że filtry i olej w skrzynia powinno się wymieniac co 80-120 tys km(czasami cześciej w zaleznosci od warunkow pracy skrzyni).
Producenci nie rezygnują z manuali- a już napewno nie ma na to wpływu że niektórzy ,,kierowcy,, może po prostu nie powinni korzystać z takiego wynalazku jak samochód...
Manual z 2.0 tsi byłby fajnym wyborem i nawet w ,,TAKIM AUCIE,, Jak Kodiaq dał by radę ;)
Po prostu jest to jakaś tam polityka koncernu że, najmocniejsze wersje silnikowe- czyli najdroższe są sprzedawane z automatem być może dlatego że i tak większość klientów decydujących się na najdroższe wersje wybiera/wybrałaby automatyczną skrzynie biegów więc nie ma sensu komplikować koncernowi życia i dokładać dodatkowych konfiguracji :)

Także do użytkowników automatów- pamiętajcie o serwisowaniu DSG (wmianie oleju/filtrow po przebiegu 80 tkm).

ODPOWIEDZ