Częste wypalanie filtra DPF

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Gregor123456
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0Tdi

Częste wypalanie filtra DPF

Post autor: Gregor123456 »

Witam,mam problem z częstym wypalaniem filtra dpf (około 100km). Jeżdżę codziennie po 70 km ,trasy poza miastem raczej drogi krajowe nie autostrady. Przebieg ok 62 tys km. Zauważyłem że bardzo szybko rośnie parametr sadzy zmierzonej. Wymieniłem w ciemno czujnik roznicy ciśnienia. Niestety nic nie pomogło. Samochód mam od pół roku i w sumie od początku już tak było. To częste wypalanie jest bardzo denerwujące. Dorzucę zdjęcie z aplikacji po wypaleniu filtra może ktoś mial podobny problem.
Obrazek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Re: Częste wypalanie filtra DPF

Post autor: MałGorzata »

Zadzwoń do naszego sponsora.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

boulivip
Samochód: Skoda kodiaq 2.0 tdi

Post autor: boulivip »

Czy problem częstego wypalania rozwiązany?Ja mam tą samą przypadłość. Dpf zatyka sie bardzo szybko sadzą 29 g co 60 km .Czujnik różnicy ciśnień dpf zmieniony na oryginał.Korekty wtrysków w normie .Brak błędów w sterowniku.

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Jak użytkujesz auto? Mam na myśli miasto czy trasy. Może problem jest w zbyt krótkich trasach i dpf nie ma się kiedy wypalić.

boulivip
Samochód: Skoda kodiaq 2.0 tdi

Post autor: boulivip »

Uzytkowany 60 % .trasa 40 % dojazd do autostrady .

artly
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 150Km TDI 4x4

Post autor: artly »

A tak na marginesie to co ile powinien się wypalać?
Ja w swoim zauważyłem, że tak średnio co 300km jakieś 40km wcześniej pobiera 0,25l Adblue i następnie jest wypalanie,
Przy holowaniu przyczepy to nawet co 150 km widać było wypalania, ale wtedy to duże obciążenie i spalanie około 11l.
Niestety VAG DPF z moim Icar2 w Kodiaku nie współpracuje i nic nie mogę podglądnąć w car scanner też mogę tylko podstawowe parametry zobaczyć.

Juiceman
Samochód: KODIAQ L&K 2.0 TDI 4X4 MR20

Post autor: Juiceman »

artly pisze:
08 wrz 2024, 18:46
A tak na marginesie to co ile powinien się wypalać?
Ja w swoim zauważyłem, że tak średnio co 300km jakieś 40km wcześniej pobiera 0,25l Adblue i następnie jest wypalanie,
Przy holowaniu przyczepy to nawet co 150 km widać było wypalania, ale wtedy to duże obciążenie i spalanie około 11l.
Niestety VAG DPF z moim Icar2 w Kodiaku nie współpracuje i nic nie mogę podglądnąć w car scanner też mogę tylko podstawowe parametry zobaczyć.
też to miałem z vag dpf dopiero jak powybierałem inne silniki to zabanglało, także spróbuj : ) jeśli z czytuje Ci jakiekolwiek informacje to icar2 działa tak jak powinien.

Awatar użytkownika
floox
Samochód: SKODA KODIAQ 2.0 TDI (SPRZEDAM!!!)

Post autor: floox »

Kolego,

trzy rzeczy:
1. Tankuj sobie w czwartki lub niedziele BP Ultimate - w cenie zwykłego masz lepsze, zobaczysz różnice. Ja w mojej skodzince nigdy nie jeździłem na zwykłym dieslu. Dobre paliwo to klucz do mniejszej ilości sadzy na wydechu.
2. Wypalanie na trasie, która nie jest autostradą niemiecką w zasadzie nie zachodzi. Tam się tylko wolniej zapycha. Masz aplikację to sam zobaczysz, że żeby się wypałało podczas trasy bez dodatkowych dotrysków musisz grzać ponad 180 km/h. Tak więc tzw. wypalanie na trasie suchego filtra to raczej mit.
3. Backpressure po wypalniu masz dobry, więc jeśli nie chcesz się denerwować zbyt częstym wypalaniem spraw sobie Liqui Moly Diesel-Partikelfilterschutz. Wlewasz do zbiornika, tankujesz do pełna i zobaczysz różnicę. Preparat działa coś na kształ płynu Eolys, obniża temperaturę spalania sadzy. Jeśli nie wierzysz, że to działa - sprawdź sobie dane na obrazku. Tyle km moja skodzinka przejechała bez wypalania.

To jest spalanie na trasie, ale tak generalnie u mnie wypalanie zachodzi co około 6,8 motogodzin. Jeśli więc jedziesz na trasie - będzie więcej km, ale jak masz średnią jak w Poznaniu - coś około 26 km/h lub mniej - i po 150 km już się wypala. Lepiej nie będzie.

Obrazek

Pzdr Flx

artly
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 150Km TDI 4x4

Post autor: artly »

Juiceman pisze:
10 wrz 2024, 10:04

też to miałem z vag dpf dopiero jak powybierałem inne silniki to zabanglało, także spróbuj : ) jeśli z czytuje Ci jakiekolwiek informacje to icar2 działa tak jak powinien.
A jaki masz kod silnika? ja wg homologacji DTS i z tego co czytałem tego jeszcze VAG DPF nie obsługuje

Juiceman
Samochód: KODIAQ L&K 2.0 TDI 4X4 MR20

Post autor: Juiceman »

artly pisze:
11 wrz 2024, 14:07
Juiceman pisze:
10 wrz 2024, 10:04

A jaki masz kod silnika? ja wg homologacji DTS i z tego co czytałem tego jeszcze VAG DPF nie obsługuje
DFHA 190KM

ODPOWIEDZ