Pierwszy Kodiaq II na naszym forum

Dyskusje na temat Škody Kodiaq II generacji (2024-)
scy
Samochód: Kodiaq FL 1.5 TSI

Re: Pierwszy Kodiaq II na naszym forum

Post autor: scy »

To o tanim wnętrzu to pisałem odnośnie nowego Kodiaqa niestety.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Awatar użytkownika
MałGorzata
Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60

Post autor: MałGorzata »

A widzisz :) Ja o Toyocie i Kodiaqu ale porównuję rocznik 2017.
----

Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

scy pisze:
22 sie 2024, 22:19
To o tanim wnętrzu to pisałem odnośnie nowego Kodiaqa niestety.
Ty chyba auta pomyliłeś. Jak Kodiaq ma gorszy środek i materiały od Ravki, to sorry. Toyota to jest zlepek plastików różnej maści. Napiszę Ci więcej. Jeżdżę najnowszym Lexusem RX. To jakie tam są plastiki w furze za 400 tys, to i tak byś nie uwierzył. Dramat to nic nie powiedzieć. A jak pięknie trzeszczą. Skoda jest autem użytkowym i tam czyszczenie plastików, to 10 min roboty i 0 rys. W Lexusie to ceremonia, która i tak kończy się porażką i nowymi rysami na desce, drzwiach i ekranie. Nie widział ten, który nie miał.
Obecnie wybieram między Superbem 265 KM L&K a Kodiaqiem Sportline. Oba w najnowszej generacji. Cena identyczna. Taki regres sobie chce zafundować :) Jeździłem 1 generacją Kodiaqa. Fantastyczne, praktyczne, bezawaryjne auto. Kamiq mojej żony to samo. W między czasie dwa Superby na firmie i super się spisywały. Toyota to auta dla ludzi, którzy traktują auto jak toster - użyć i schować, żadnej przyjemności z jazdy.

scy
Samochód: Kodiaq FL 1.5 TSI

Post autor: scy »

Niepotrzebnie ta Toyota się zaplątała.
Porównując Kodiaqa 1 i 2 generacji, siedząc w nowym poczułem regres jakości wykończenia.
Chwalą się "ekologicznym" wykończeniem. A skrzypiący uchwyt na kubek czy podłokietnik z jakiegoś polimeru jakoś mnie odrzucił.

Malenstwo8
Samochód: Kodiaq II RS :)

Post autor: Malenstwo8 »

scy pisze:
26 sie 2024, 15:24
Niepotrzebnie ta Toyota się zaplątała.
Porównując Kodiaqa 1 i 2 generacji, siedząc w nowym poczułem regres jakości wykończenia.
Chwalą się "ekologicznym" wykończeniem. A skrzypiący uchwyt na kubek czy podłokietnik z jakiegoś polimeru jakoś mnie odrzucił.
Tu się mogę zgodzić. Dlatego teraz jak brać Kodiaqa to albo Sportline albo L&K. Wszystko poza tym wygląda słabo.

Awatar użytkownika
floox
Samochód: SKODA KODIAQ 2.0 TDI (SPRZEDAM!!!)

Post autor: floox »

Mans pisze:
31 sty 2024, 13:27
Malenstwo8 pisze:
31 sty 2024, 11:16
To brzmi niedorzecznie, ale jeżdżąc wcześniej XC90, a teraz najnowszym RXem ciągle wracam myślami do Kodiaqa, bo tak byłem z niego zadowolony.
@Malenstwo8 chcesz zmienić Lexa na Skodę :D
Lexus RX 350 to fajne autko gdyby nie to nieszczęsne wyjące CVT i oraz kiepskie wyciszenie drzwi,
ściany grodziowej oraz nadkoli a raczej jego brak...
Czyli wyciszenie wszystkiego... jeździłem Toyotą przez 5 lat i to jest takie samo auto jak wszystkie inne. Żadnej rewelacji nie ma. SUVy Lexusa testowałem wszystkie, począwszy od NX. Mangowy design, głośno i cienizna.

Pzdr Flx

Awatar użytkownika
floox

kertoip07 pisze:
22 maja 2024, 15:50
Powiem szczerze - że wizualnie chyba podoba mi sie bardziej I generacja.
Mam wersje 4x4 w dieslu 200KM - po rabatach wyszlo niecałe 200k - w pakiecie z Cantonem, DCC, hakiem, indukcja, ambiente i kilka innych bajerów.
Teraz jak widzę w cenniku to nowa wersja w podobnej konfiguracji wyszłaby przed rabatami z 300k lekką ręką. Czy to auto jest aż tyle warte? Wątpie.
Nie jest tyle warte. Tu już się zbliżamy do innych marek, gdzie jest trochę mniejszy plastic fantastic. Wnętrze nowego Kodiaqa jest strasznie plastikowe, nawet tylne kieszenie w dieslu 4x4 (chyba jedyny na razie wybór z 4x4) nie są flokowane. Superb wypada zdecydowanie lepiej, ale cena też zrywa beret. Rzutem na taśmę zamówiłem Tiguana AllSpace i jednak... no jest delikatna różnica w jakości materiałów, chociaż made in mexico...

Także nowy Kodiaq u mnie odpadł...

Pzdr Flx

ABUK
Samochód: Kodiaq II

Post autor: ABUK »

floox pisze:
07 wrz 2024, 12:07
kertoip07 pisze:
22 maja 2024, 15:50
Powiem szczerze - że wizualnie chyba podoba mi sie bardziej I generacja.
Mam wersje 4x4 w dieslu 200KM - po rabatach wyszlo niecałe 200k - w pakiecie z Cantonem, DCC, hakiem, indukcja, ambiente i kilka innych bajerów.
Teraz jak widzę w cenniku to nowa wersja w podobnej konfiguracji wyszłaby przed rabatami z 300k lekką ręką. Czy to auto jest aż tyle warte? Wątpie.
Nie jest tyle warte. Tu już się zbliżamy do innych marek, gdzie jest trochę mniejszy plastic fantastic. Wnętrze nowego Kodiaqa jest strasznie plastikowe, nawet tylne kieszenie w dieslu 4x4 (chyba jedyny na razie wybór z 4x4) nie są flokowane. Superb wypada zdecydowanie lepiej, ale cena też zrywa beret. Rzutem na taśmę zamówiłem Tiguana AllSpace i jednak... no jest delikatna różnica w jakości materiałów, chociaż made in mexico...

Także nowy Kodiaq u mnie odpadł...

Pzdr Flx
A jeździłeś Tiguanem? Allspace jest cholernie głośny powyżej 140 km/h i nie da się zamówić pakietu wyciszenia który jest w Kodiaq.

Awatar użytkownika
floox

A jeździłeś Tiguanem? Allspace jest cholernie głośny powyżej 140 km/h i nie da się zamówić pakietu wyciszenia który jest w Kodiaq.
Przejechałem tylko ~500 km, ale od razu rzuciło mi się, że jest cichszy. Wersja VW R-Line (black), felgi 20", opona 255/40, benzyna 190KM. Tiguan jest wygodniejszy, siedzenia mają lepszą wentylację, ma fajną mięsistą kierownicę i przyciski dotykowe, które, wbrew obiegowym opiniom, są bardzo fajne, produkcja końcówka 2023. Ma też lepsze światła matrycowe (podążają za ruchem kierownicy), a rączki do otwierania drzwi nie skrzypią nawet jeśli opiera się o nie kolano. Ma też szersze opony, a pali tyle samo, co mój obecny Kodiaq I poliftowy, którym zrobiłem już jakieś 8000 km. O ile wygląd Kodiaqa z zewnątrz mi się bardziej podoba, o tyle wnętrze wolę jednak Tiguana.

Pzdr Flx

Awatar użytkownika
floox

Zresztą - Kodiaq i Tiguan to wciąż porównywalne samochody, a moje doświadczenie z branży automotive mi podpowiada, że producenci zawsze jakoś próbują zadbać o swoje macierzyste marki, wyjątek stanowią tu czasem Włosi :-) I tu delikatne różnice na plus VW są. Jeśli więc miałem VW taniej to wziąłem - kolega bardzo zadowolony.

Cały dzień za to jeździłem nowym Kodiaqiem i wiele rzeczy mnie w nim nie urzekło. O tanim plastiku już wspominałem, o oszczędnościach też, deska rozdzielcza bardzo taka se, nadwozie z tyłu kompletnie zwaliste i te tandetne plastiki na słupkach C malowane chińską srebrzanką. Do tego przy ostrym starcie (diesel, 4x4) z lekko skręconymi kołami w prawo usłyszałem coś, czego nigdy nie słyszałem w moim dieselku 4x4 (192 tys. km na zegarach), a mianowicie pisk opony... Haldex jakiś leniwy...?

Problem więc jest głównie z ceną. Za 300 koła wsiadam już do Mercedesa GLC z miękką hybrydą, a za dodatkowo odżałowane 40 klocków (może teraz nawet mniej, bo bieda w automotive ze sprzedażą) złapię jeszcze miechy + tylną oś skrętną. I wtedy mam auto szersze, z większym rozstawem kół, ładnie się prowadzące, bardzo komfortowe, niezwykle zwrotne i ze znaczkiem na kierownicy, który zawsze w motoryzacji coś znaczył (choć porażek po drodze nie brakowało). Sprzeciwiam się takim cenom Skody, chyba chłopaków pycha dopadła, a to już tylko o krok od upadku. A w przyszłym roku jeszcze będzie wchodzić ETS2, samochody znów podrożeją, także szykujmy się na Kodiaqa full wypas za 350 koła +. O ile już dziś ktoś takiej ceny nie zobaczy, jeśli ma kiepskie rabaty.

Pzdr Flx

ODPOWIEDZ