W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?

Dyskusje na temat Škody Kodiaq I generacji (2016-2024)
Rafał
Samochód: 2.0 tsi lava blue

Re: W co warto doposażyć Kodiaq , a co można pominąć ?

Post autor: Rafał »

widzę, że z konfiguratora zniknął pakiet "spokojnego snu", ale co dziwne, taka opcja pojawiła się salonach i podobno można ją oficjalnie zamówić - taka ciekawostka.

przy okazji chciałbym zapytać znawców - czy warto zamiast normalnego radia bolero dopłacić, żeby miało opcję nawigacji (amundsen) - dziś w salonie doradca pokazał mi, że na samo radio (bolero) można zrzucić funkcje z telefonu i cieszyć się np mapami google. jak radzi sobie sam amundsen bez dostępu do netu??, czy aktualizacje map są dożywotnie czy ograniczone, czy są darmowe?
zamierzam zamknąć już listę dodatków i nie chcę wyrzucać kasy bez sensu.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Rafał pisze:
22 lut 2017, 21:30
dziś w salonie doradca pokazał mi, że na samo radio (bolero) można zrzucić funkcje z telefonu i cieszyć się np mapami google.
A jaki masz telefon?

Jeśli iPhone, to zadziała Ci CarPlay i nie ma z nim większego problemu. Ale tam nie ma Google Maps, tylko Apple Maps.

Jeśli coś z Androidem, to masz więcej opcji, ale i więcej problemów :) Android Auto umożliwi Ci uruchomienie Google Maps, ale będziesz musiał ją ściągać z jakichś podejrzanych stron (Google oficjalnie nie wypuścił tego na Polskę) i musisz mieć kompatybilny telefon. Problem tylko taki, że nikt nie wie jakie to… Jednym działa, innym nie, nawet na (teoretycznie) takich samych telefonach.
Druga opcja to MirrorLink i tu masz Sygica (Google Maps nie!), ewentualnie możesz mieć mirroring ekranu 1:1, ale trzeba to odblokować (kabelkiem i odpowiednim oprogramowaniem). Kompatybilność jest podobna ‒ nie wiadomo na jakich telefonach zadziała i może stwarzać nieokreślone problemy.
Rafał pisze:
jak radzi sobie sam amundsen bez dostępu do netu??
Radzi sobie normalnie, ale oczywiście nie może brać pod uwagę aktualnej sytuacji drogowej.
Rafał pisze:
czy aktualizacje map są dożywotnie czy ograniczone, czy są darmowe?
Chyba 3 lata, ale nie jestem pewien, przez ten czas darmowe.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Skorek
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4 AUTOMAT

Post autor: Skorek »

Pakiet spokojnego snu jest na dzień dzisiejszy niedostępny, natomiast powoli zaczynają się pojawiać terminy produkcyjne dla samochodów ze skórą. Poza tym z najświeższych informacji to dealerzy mają w tej chwili limity miesięczne !!!!! na zamawianie aut, których nie mogą przekraczać... Robi się jak 40 lat temu, przy zapisie na "malucha"...

root
Administrator

Robi się jak z Superbem rok temu :)
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

dag
Samochód: Kodiaq 1,4 TSI 110 kW DSG Style

Post autor: dag »

- Z racji garażowania na ulicy wziąłem min. podgrzewaną przednią szybę i podgrzewane dysze spryskiwaczy - zawsze się kilka dni w roku z koniecznością skrobania szyby zdarza.
- pakiet rodzinny - z myślą o śpiących na tylnej kanapie dzieciakach.
- składane siedzenie pasażera z przodu - czasem zachodzi konieczność przewiezienia czegoś dłuższego. Dzięki takiemu fotelowi ostatnio weszły nam do auta (astra kombi) 2,5 metrowe szafy z Ikei.
- elektrycznie zwalniany hak - na rowery. Wykorzystam kilka razy w roku, ale bez tego jak bez ręki.
- dwustronna mata do bagażnika
- kamera cofania - w ciasnym parkowaniu wzdłuż ulicy będzie jak znalazł, na 360 nie znalazłem w potrzebach usprawiedliwienia.
- przedłużenie gwarancji o kolejne 2 lata - chcę auto oddać po 4 latach i wziąć kolejne na podobnych zasadach, dlatego wolę sobie zapewnić pokrycie ew. kosztów usterek w tym okresie.

Rafał

dziś rozmawiałem z moim doradcą i powiedział, że pakiet spokojnego snu można zamawiać i kosztuje 1300.

a tak z innej beczki - czy macie widzę na temat czegoś co kosztuje niewiele np rozpoznawanie znaków za 300, a spowoduje, że auto będzie wyposażone w bardziej rozbudowaną wiązkę elektryczną, do której w przyszłości niewielkim kosztem będzie można doposażyć auto w ciekawe gadżety. tak kiedyś było z mondeo - średnie wersje miały czasem bogatszą wiązkę i bez problemów można było wymienić fotele na takie z grzaniem, dołożyć przycisk i wszystko działało, albo np kupić żaróweczki, wcisnąć w ukryte oprawki/gniazda i już było podświetlenie nóg - takich patentów było wiele, może podobnie jest w skodzie?

root
Administrator

Można dokodować Lane Assist (w drugą stronę również). I to nie chodzi o wiązkę, ale o kamerę, która jest wymagana do obu systemów.

Rafał

root pisze:
03 mar 2017, 20:46
Można dokodować Lane Assist (w drugą stronę również). I to nie chodzi o wiązkę, ale o kamerę, która jest wymagana do obu systemów.
czyli biorę rozpoznawanie znaków za 300, a po odkodowaniu będzie line assist? - to chyba warto ;)
dzięki
może masz jeszcze więcej wiedzy na takie kruczki?
a może z bolero/amundsenem jest podobnie - tyle że pewnie w amundsenie jest dodatkowo antena gps

root
Administrator

Jutro poszukam. Tylko pamiętaj, że to dotyczy Superba, dla Kodiaqa pewnie nikt nie ma takich informacji, ale powinno być tak samo.

Btw, ja dokładnie tak zrobiłem, tzn. mam rozpoznawanie znaków a lane assist sobie dokodowałem :)

Rafał

fajnie, a wiesz co można jeszcze odkodować?

ODPOWIEDZ