Diesel, czy benzyna?

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Re: Diesel, czy benzyna?

Post autor: root »

Tu jest jeszcze test Seata Ateca z tym samym silnikiem: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... u-CW-snmTc, tylko musisz polować na informacje o silniku. Tylko znowu trzeba pamiętać, że Ateca jest lżejsza.

Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Kodiaqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

p69p
Samochód: Skoda Octavia III, 1.4 TSI 140KM

Post autor: p69p »

Szymonpany25 pisze:
18 lis 2016, 11:54
Benzyna dla mnie jest o wiele słabsza.
Na podstawie czego taka opinia? Benzyna jest mocniejsza potwierdzają to parametry techniczne, polecam przejechać podobnym silnikiem diesla i benzyny w skodzie.

p69p
Samochód: Skoda Octavia III, 1.4 TSI 140KM

Post autor: p69p »

Obecnie turbodoładowana benzyna idzie od samego dołu bardzo mocno. Spalanie jest niewiele wyższe w benzynie, a przy jeździe na krótkich odcinkach w mieście spalanie będzie niższe w benzynie. W trasie potrafi być równie oszczędna co diesel (tylko przy lekkiej nodze). Wybór moim zdaniem powinien zależeć przede wszystkim od rocznego przebiegu auta. Poniżej 20 tys km opłaca się benzyna, przebiegi znacznie powyżej 25 tys km można myśleć o dieslu. Moim zdaniem różnicę lepiej dołożyć do wyposażenia i cieszyć się fajnym autkiem.

adrinowa
Samochód: Skoda

Post autor: adrinowa »

Hm to teraz trochę mam zagadkę, czy lepiej jest kupić diesla, czy benzynę. Muszę porównać dotychczasowe przebiegi.

skilos
Samochód: vito2.2cdi- boxer 3hdi

Post autor: skilos »

Przy moim przebiegu 15-20 kkm to 1.4 150 KM 4x4 . Diesla mam na co dzień .

frutis13
Samochód: KODIAQ 2.0 TDI 140kW Style

Post autor: frutis13 »

Ja robię ok 50tyś rocznie i wybór padł na TDI 190KM. Nie mogę się przekonać do tak dużych samochodów z silnikami o pojemności 1,4.

krzysiek
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów

Post autor: krzysiek »

Ja sie tak do diesla przyzwyczailem ze na benzynowe nawet nie patrze :) niezaleznie czy przejade 10 czy 40tys w roku wybor zawsze jest jeden :) obecnie padlo na 2.0 TDI 140 KW :)

loboss1
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TSI Style

Post autor: loboss1 »

Krzysiek, a nie przeraża cię DPF, pompowtryski, turbina i stres przy minus 20st C? :)

Awatar użytkownika
BikeBert
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG

Post autor: BikeBert »

Tak jakby w benzynie nic się nie psuło :)

Mnie jedynie intryguje DPF, bo auto będzie dojeżdżało do pracy ok. 10 km w jedną stronę w tygodniu, ale w co któryś weekend będzie przejazd autostradą co najmniej 100km, więc teoretycznie filtr powinien zostać oczyszczony. Teoretycznie.
Kodiaq => Ateca
My other car is a Mountain Bike

krzysiek
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI Style 190 KM + troche bajerów

Post autor: krzysiek »

Przy moim trybie jazdy o DPF sie nie martwie :) o mrozy tez nie, w tym roku przy ponad 20 stopniach startowalem bez problemu dodatkowo od dluzszego czasu i staluje w autach ogrzewanie silnika wiec silnik i wnetrze mam cieple jak wsiadam. Kodiaq tez dostal w wyposazeniu to ogrzewanie.

ODPOWIEDZ