Jak sobie dorobiłeś takie zamknięcie? To za każdym razem musisz zdejmować i zakładać po zamknięciu haka?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zamknięcie jest gumowe - osłonę zrobiłem sobie sam - jest z gumy - dzięki temu nie świni się hak po jego złożeniu - a po rozłożeniu haka wygląda to tak:
Zamknięcie jest gumowe - osłonę zrobiłem sobie sam - jest z gumy - dzięki temu nie świni się hak po jego złożeniu - a po rozłożeniu haka wygląda to tak:
Fajne rozwiązanie. Musisz przez każdym użyciem odpiąć osłonę?
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
Fajne rozwiązanie. Musisz przez każdym użyciem odpiąć osłonę?
Tak - ale to nie problem - dzięki temu patentowi cały hak się nie syfi się.
Ja z tego rozwiązania jestem zadowolony
Pzdr
Włodek
Ostatnio zmieniony 17 mar 2024, 9:15 przez Bury_Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Niedawno zakupiłem używanego Kodiaqa z 2018r 2.0 TSI 4x4
Przymierzam się do montażu haka w mojej Skodzie.
Mój wybór padł na oryginał elektrycznie wysuwany (może być używany)
Mam kilka pytań - jeśli ktoś mógłby podpowiedzieć to z góry dziękuję.
1. Piszecie że przy zakupie auta można było wybrać opcję "przygotowania pod montaż haka holowniczego"
Jak rozpoznać - fizycznie, po nr vin, jakiś inny sposób - czy poprzedni właściciel zdecydował się na taką opcję czy nie.
2. Jeśli nie to czy ktoś może podać nr oryginału potrzebnych części: przycisk, wiązka, moduł sam hak itp.
3. Czy po montażu i podpięciu modułu wszystko będzie działać czy może trzeba coś zaprogramować, uaktywnić ?
4. Może jest gdzieś instrukcja (filmik, opis ze zdjęciami albo coś podobnego) - interesuje mnie oryginał elektrycznie chowany
Pozdrawiam
Tomek
Tomek - czy pytania są aktualne?
pzdr
Włodek
Częściowo temat aktualny - tzn. jeszcze nie zamontowałem haka.
Ad. 1 - sprawdziłem po nr vin w serwisie - nie mam przygotowania pod montaż haka.
Ad.2 - Pytanie aktualne
Ad.3 - Trochę poszukałem, poczytałem i wiem że trzeba będzie uaktywnić jakimś programem (VCDS)
Ad.4 - Trochę już wiem jak to wygląda, jakby był jednak jakiś filmik albo tutorial to chętnie skorzystam
Częściowo temat aktualny - tzn. jeszcze nie zamontowałem haka.
Ad. 1 - sprawdziłem po nr vin w serwisie - nie mam przygotowania pod montaż haka.
Ad.2 - Pytanie aktualne
Ad.3 - Trochę poszukałem, poczytałem i wiem że trzeba będzie uaktywnić jakimś programem (VCDS)
Ad.4 - Trochę już wiem jak to wygląda, jakby był jednak jakiś filmik albo tutorial to chętnie skorzystam
Ad. 1 - jak chcesz przejść brak powiększonej chłodnicy i braku podwójnych wentylatorów za chłodnicą?
Ad. 3 - co rozumiesz przez "wiem że trzeba będzie uaktywnić jakimś programem (VCDS)"
pzdr
Włodek
PS - wiesz może jaką masz skrzynię - mokrą czy suchą?
w temacie haków - uważam, że przy zakupie nie do końca jesteśmy dobrze informowani - wtedy większość wybierała by opcję z hakiem, a przynajmniej z przygotowaniem pod hak.
Z tego co się zorientowałem - hak w opcji fabrycznej oznacza zmieniony układ chłodzący zakładający, zę podpinamy pod samochód przyczepę kempingową i jeździmy z nią np po terenach górzystych - wtedy cały system jest wydolny i zapewnia odpowiednie chłodzenie dodatkowo obciążonego silnika. Taka opcja przy zamówieniu to był koszt ok. 3500pln - można było wybrać opcję "przygotowany do montażu haka" - oznaczało to, żę wszystkie instalacje, także chłodnica wygląda tak, jakby był hak a jedyna różnica, że tego haka fizycznie nie ma zamontowanego (koszt przy zamówieniu ok. 1800pln). Jeśli jednak nie zamówiliśmy ani jednego ani drugiego to montaż haka w serwisie oznacza wydatek kilkunastu tysięcy złotych - bo trzeba wymontować system chłodzenia który jest, a zamontować taki, który spełni wymogi dociążenia pojazdu.
Ale, jeśli mamy samochód na własność i haka potrzebujemy tylko do np wożenia rowerów to wystarczy zamontowanie samego haka, bez zabaw w modyfikowanie układu chłodzącego. Tylko tutaj odpowiedzialny warsztat zaznaczy, że nie wolno dociążać takiego haka zwłaszcza na długich trasach bo będzie to groziło przegrzaniem silnika.
Koszt założenia takiego haka to ok. 2500PLN dlatego w kolejnym kodiaqu a także każdym innym samochodzie będę zamawiał fabryczny hak.