Wstępne informacje na temat nowego Kodiaqa
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
Re: Wstępne informacje na temat nowego Kodiaqa
Czy dużo tracimy mając stare (np. mój dwa lata i tylko 32 tys. km)? Jeszcze nowego nie widziałem "na żywo", lecz podtrzymuję swoje stanowisko, że pierwszy raz nie jest mi szkoda, iż mam auto poprzedniej generacji (miałem m.in. Clio II, Megane po lifcie I gen., Peugeota 3008 I gen.).
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Dziś na Ursynowie też widziałem nowego, jednak na 18" i w kolorze Szary Graphite metalizowany nie robi żadnego wrażenia, zlewa się z innymi autami, nic go nie wyróżnia. Dopiero z bliska widać, że to coś nowego na ulicach.
Dla jednych zaleta, dla innych wada
Dla jednych zaleta, dla innych wada
pod koniec zeszłego roku, udało mi się zamówić kodiaqa jeszcze w starej wersji RS. Zastanawiałem się czy dobrze robię, może poczekać na nową. Nie chciałem czekać, z dotychczasowej byłem zadowolony brakowało mi tylko paru rzeczy, które w RS miałem. Kiedy w salonie pojawił się nowy Kodiaq pojechałem zobaczyć jak wiele straciłem... Im dłużej go oglądałem tym bardziej cieszyłem się, że zamówiłem "starą" wersję. Pierwsza rzecz - monitor - o ile w wersjach typu superb rozumiem, że duży ekran musi wystawać ponad deskę o tyle tutaj w tak dużym samochodzie jest to dla mnie okropną wadą - zwłaszcza, że miejsce za ekranem jest do niczego, a sam wystający ekran ogranicza pole widzenia. Druga sprawa schowki - za to kochałem kodiaqa - przed pasażerem były dwa obszerne schowki a w nowej wersji? Chyba lepiej byłoby sobie je w ogóle darować.
Następna sprawa - designerskie klamki od środka - w "starej" wersji klamki były zamknięte i zlicowane z zabudową drzwi - teraz są piękne w formie sticki odstające na tyle, że wysiadając nie jednokrotnie zahaczymy o nie kurtką, bluzą, a już na pewno torebką...
Idąc dalej - teoretycznie pozbycie się dźwigni biegów ze środkowego panelu i przerzucenie jej do manetki przy kierownicy jest plusem - może to kwestia przyzwyczajenia, ale osobiście wolę stare rozwiązanie - nawet kosztem tego, że trzeba odsunąć podłokietnik, żeby sięgnąć po kawę.
No i wersję RS z dodatkami zamówiłem za 215tyś a nowa wersja style kosztuje 280tyś - czyli jakieś 65tysiecy powodów przemawiających za "starą" wersją...
Następna sprawa - designerskie klamki od środka - w "starej" wersji klamki były zamknięte i zlicowane z zabudową drzwi - teraz są piękne w formie sticki odstające na tyle, że wysiadając nie jednokrotnie zahaczymy o nie kurtką, bluzą, a już na pewno torebką...
Idąc dalej - teoretycznie pozbycie się dźwigni biegów ze środkowego panelu i przerzucenie jej do manetki przy kierownicy jest plusem - może to kwestia przyzwyczajenia, ale osobiście wolę stare rozwiązanie - nawet kosztem tego, że trzeba odsunąć podłokietnik, żeby sięgnąć po kawę.
No i wersję RS z dodatkami zamówiłem za 215tyś a nowa wersja style kosztuje 280tyś - czyli jakieś 65tysiecy powodów przemawiających za "starą" wersją...
-
Mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Skoda obniża ceny na Kodiaqa
Nowych wersji silnikowych nadal brak
https://www.skoda-auto.pl/_doc/43862bf6 ... f6b71ba9a2
Nowych wersji silnikowych nadal brak
https://www.skoda-auto.pl/_doc/43862bf6 ... f6b71ba9a2
Cześć,
Czy nowy Kodiaq w wersji Hybrid albo Hybrid plugin nie posiada napedu na 4 kola? Nie ma takiej wersji? Tylko diesel ma?
Czy nowy Kodiaq w wersji Hybrid albo Hybrid plugin nie posiada napedu na 4 kola? Nie ma takiej wersji? Tylko diesel ma?
Tylko 2.0 Diesel 193 koni
Pojawił się w cenniku 2.0 TSI

A Czesi dzisiaj oficjalnie ogłosili wersję RS

A Czesi dzisiaj oficjalnie ogłosili wersję RS

-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
Czylli silnik taki jak obecnie dostepny w SuperB w wersji Selection 2.0TSI 265KM
- WaC
- Samochód: Sportline 2.0 TSI 4x4 DSG7
O żesz q, takiego błotnika już nie dostanę...
Dziś takiego modelu jak mam, za te pieniądze, bym już niestety nie kupił...
Jednak po analizie: to jest tylko 13% więcej po prawie trzech latach.

*Cena 211 tys bez dodatków.
soraya album
Dziś takiego modelu jak mam, za te pieniądze, bym już niestety nie kupił...
Jednak po analizie: to jest tylko 13% więcej po prawie trzech latach.

*Cena 211 tys bez dodatków.
soraya album
Moje motto: Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z tego żywy.
-
Mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Patrząc na ceny 2.0 TSI to wersja RS pewnie będzie w cenie Audi lub Mercedesa
Na duży plus kierownica z napisem Skoda zamiast kury
Szkoda jednak ,że na masce widnieje dalej logo zamiast napisu SKODA jak ma to miejsce np. w modelu ELROQ
Co do nowego cennika to są tylko dwie wersje wyposażenia
Nowy VW Tiguan występuje obecnie aż w 6 wersjach wyposażenia
Gdzie tu sens gdzie logika
https://www.netcarshow.com/skoda/2025-kodiaq_rs/#pic-9
Na duży plus kierownica z napisem Skoda zamiast kury
Szkoda jednak ,że na masce widnieje dalej logo zamiast napisu SKODA jak ma to miejsce np. w modelu ELROQ
Co do nowego cennika to są tylko dwie wersje wyposażenia
Nowy VW Tiguan występuje obecnie aż w 6 wersjach wyposażenia
Gdzie tu sens gdzie logika
https://www.netcarshow.com/skoda/2025-kodiaq_rs/#pic-9