Witam,
Pojawił mi sie taki problem:
Na ekraniku pojawiło mi sie "Awaria Skrzyni skrzyni biegów, brak biegu wstecznego." Po czym auto zaczeło jechać na 3 . Po wyłączeniu i włączeniu auta pare kilometrów było ok ale znowu sie ten sam problem pojawił.
Udało mi sie podczepić Kodiaqa do kompa i zobaczyć czy są jakiej błędy. Wyszedł Kod błędu: P173600. " Czujnik pozycji sprzęgła 2. Usterka sporadyczna."
2 tygodnie temu byłem na serwisie okresowym w skodzie i wszystko było ok przez ostatnie 6 lat, a teraz takie coś.
Czy ktoś z was miał taki problem? czy moze udało sie to naprawić i znacie koszty?
Zastanawiam sie czy mam jechać z tym do Serwisu Skody czy moze znaleść jakiegoś magika w województwie łódzkim bo auto po gwarancji juz 2 lata a koszty w serwisie pewnie sporo wyższe. Mam zaplanowaną wizytę dopiero na poniedziałek w Skodzie.
Dajcie znać please jesli macie jakieś info na ten temat jak koszty lub wiecie coś co mogło by mi pomóc ogarnąć ten temat bardziej.
Kodiag z 2018 roku 53 tyś przebiegu 2.0TSi 4x4.
Dzięki
Awaria Skrzynia DSG: Czujnik pozycji sprzęgła 2
Re: Awaria Skrzynia DSG: Czujnik pozycji sprzęgła 2
U mnie problem wystąpił zaraz po 40 tys km (3+ lata). Skończyło się wymianą mechatroniki.
-
RobertG7
- Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 TSI 4x4
3-8 tyś zł, w zależności czy serwis zewnętrzny czy ASO.
- jacek_placek_72
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 DSG STYLE Szary Buisness
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
Pierwsze Kodiaqi dochodzą do etapu kiedy stają się awaryjne? W 7 lat ile km przekulałeś?
----
Wysłane z mojego desktopa przy pomocy myszki lub klawisza ENTER
-
Malenstwo8
- Samochód: Kodiaq II RS :)
Napisał, 53 kkm. Drugi Kolega prawie 70 kkm. Trochę słabo, bo co to za przebieg.MałGorzata pisze: ↑05 cze 2024, 20:44Pierwsze Kodiaqi dochodzą do etapu kiedy stają się awaryjne? W 7 lat ile km przekulałeś?
Mój po 3 latach miał 75 kkm i wszystko było ok. Wiem, że u kolejnego właściciela podchodzi pod 100 kkm i dalej nic.
- MałGorzata
- Samochód: (Kodiaq Style 2.0 TSI 4x4 7DSG) -> -> -> Enyaq 60
U mnie było 120 000 i dawało się słyszeć, że głośniej pracuje. Ale żadnych awarii.
----
- jacek_placek_72
- Samochód: Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 DSG STYLE Szary Buisness
Awaria usunięta. 
Wymienione 2 czujniki, portfel chudszy o 3600PLN.

Żeby nie było za łatwo, to czujniki są lutowane.
Z tego co mówił mechanik w ASO wymieniają cały komputer sterujący skrzynią biegów. Koszt około 11000PLN, a nowa skrzynia DSG to około 35000PLN.
Wymienione 2 czujniki, portfel chudszy o 3600PLN.
Żeby nie było za łatwo, to czujniki są lutowane.
Z tego co mówił mechanik w ASO wymieniają cały komputer sterujący skrzynią biegów. Koszt około 11000PLN, a nowa skrzynia DSG to około 35000PLN.
Skrzynia wywaliła błąd idealnie w okolicach 60kkm, 3.5roku (auto rm 2020)
Dokładnie to samo - wyrzuciło ten błąd raz przykładowo w lipcu, doturlałem się do celu, auto postało przez noc, potem dwa tygodnie spokoju, drugi raz wywaliło na wakacjach, ale tak samo- postało 5 minut na stacji i zero problemów przez MIESIĄC.
Zrobiłem inbę w Skodzie, uznali na gwarancji (!!! duży plus, bo tam normalnie chcieli chyba z 6 czy 8k)
Czekałem miesiąc czy dwa na "CZĘŚCI" - nie wiem, liczyli chyba że się zblokują koła i się rozwalę albo coś. Dałem do serwisu niby na jeden dzień, okazało się że sterownik przyjechał zły/źle zakodowany, jeździłem zastępczym kolejny miesiąc (nota bene Kodiaq fwd tsi 150 to moim zdaniem się w ogóle nie trzyma drogi i nie wiem jak tym możecie jeździć, bo mielił kołami na lekkim deszczu).
Dostałem swojego i na razie 20kkm spokoju zrobione.
Nowa skrzynia nie może być droższa od Haldexa, a mi stuka od ok 45kkm, łaskawcy z serwisu zaproponowali 8k zamiast 22k, to powiedziałem że się zastanowię i odpuściłem
Dokładnie to samo - wyrzuciło ten błąd raz przykładowo w lipcu, doturlałem się do celu, auto postało przez noc, potem dwa tygodnie spokoju, drugi raz wywaliło na wakacjach, ale tak samo- postało 5 minut na stacji i zero problemów przez MIESIĄC.
Zrobiłem inbę w Skodzie, uznali na gwarancji (!!! duży plus, bo tam normalnie chcieli chyba z 6 czy 8k)
Czekałem miesiąc czy dwa na "CZĘŚCI" - nie wiem, liczyli chyba że się zblokują koła i się rozwalę albo coś. Dałem do serwisu niby na jeden dzień, okazało się że sterownik przyjechał zły/źle zakodowany, jeździłem zastępczym kolejny miesiąc (nota bene Kodiaq fwd tsi 150 to moim zdaniem się w ogóle nie trzyma drogi i nie wiem jak tym możecie jeździć, bo mielił kołami na lekkim deszczu).
Dostałem swojego i na razie 20kkm spokoju zrobione.
Nowa skrzynia nie może być droższa od Haldexa, a mi stuka od ok 45kkm, łaskawcy z serwisu zaproponowali 8k zamiast 22k, to powiedziałem że się zastanowię i odpuściłem
-
RoznieBywa
- Samochód: Kodiaq
Kwestia opon, prędkości, nawierzchni, warunków drogowych no i oczywiście umiejętności: ostatnie ulewy które zalały Trójmiasto złapały mnie akurat na S-ce i na MCC2 ani 120km/h na lewym pasie, ani podczas ciągłego wyprzedzania na 3 pasmówce ludzi którzy prawo jazdy chyba znaleźli w chipsach nie doświadczyłem tego o czym wspominasz.