Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
Bury_Kocur
Samochód: Misio 2,0 l TDI 150 kucyków + DSG

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: Bury_Kocur »

danakasqn pisze:
10 lis 2023, 9:03
Jeszcze trzy tygodnie do rozpoczęcia produkcji, chyba zniosę jajko. Ile trwa załatwianie dokumentacji, jeśli już auto będzie na placu? Co w zasadzie musze zrobić, i czy coś mogę zrobić szybciej by usprawnić proces? To moje pierwsze auto z salonu :)
Witaj

Ciesz się - to juz tylko 3 tygodnie - weź na luz...

Pzdr
Włodek

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Cahir
Samochód: Skoda Kodiaq Style 1,5 TSI

Post autor: Cahir »

danakasqn pisze:
Jeszcze trzy tygodnie do rozpoczęcia produkcji, chyba zniosę jajko. Ile trwa załatwianie dokumentacji, jeśli już auto będzie na placu? Co w zasadzie musze zrobić, i czy coś mogę zrobić szybciej by usprawnić proces? To moje pierwsze auto z salonu :)
Przyśpieszyć już nie przyśpieszysz. Formalności to max 1-2 dni. Dealer ci wszystko gotowe poda do podpisu.
Na miejscu pamiętaj tylko, aby wgrał twoje prawo jazdy do systemu, abyś mógł w pełni wykorzystywać aplikację skody.

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Post autor: TymekF »

Bury_Kocur pisze:
10 lis 2023, 12:20
TymekF pisze:
08 lis 2023, 19:01
paw_mag pisze:
08 lis 2023, 16:10
Wreszcie mam info o terminie produkcji. Zamówienie z końca sierpnia, wstępny termin na 1 tydzień 2024 :D
4 miesiące z kawałkiem wyjdzie, niezły czas :D

Tylko 4 miesiące Kolego - tylko...

Na początku roku czas oczekiwania na to auto to było 8 do 14 miesięcy...
pzdr
Włodek
No dlatego piszę, że niezły czas ;)

Prześledziłem prawie cały ten wątek i strasznie się to skraca.
Aż jestem ciekaw co będzie u mnie, ale nie zapeszam i nastawiam się na 7-8 miesięcy :D

paw_mag
Samochód: Skoda Kodiaq 1.5 TSI

Post autor: paw_mag »

TymekF pisze:
10 lis 2023, 13:02
Bury_Kocur pisze:
10 lis 2023, 12:20
TymekF pisze:
08 lis 2023, 19:01

4 miesiące z kawałkiem wyjdzie, niezły czas :D

Tylko 4 miesiące Kolego - tylko...

Na początku roku czas oczekiwania na to auto to było 8 do 14 miesięcy...
pzdr
Włodek
No dlatego piszę, że niezły czas ;)

Prześledziłem prawie cały ten wątek i strasznie się to skraca.
Aż jestem ciekaw co będzie u mnie, ale nie zapeszam i nastawiam się na 7-8 miesięcy :D
Pewnie wynika to z tego, że wchodzi nowy model, albo dostępność materiałów się zwiększyła - dlatego tylko 4 miesiące. Chociaż niedawno ktoś zamówił również w sieprniu wersję L&K i już ma odebraną :D
Tak czy inaczej mega się cieszę, że tak szybko no i już będzie rok produkcji 2024 wbity.
a Ty kiedy składałeś zamówienie? Masz już wstępny termin produkcji?

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

danakasqn pisze:
Od zjazdu z produkcji do placu u dealera max 2 tygodnie ale przeważnie szybciej. nic raczej nie przyspieszysz bo oprócz samochodu (który może być wcześniej) ważne są dokumenty do rejestracji które wystawia importer. Następmie z tymi dokumentami, w zależności od tego w jakiej formie kupujesz (leasing, kredyt, gotówka), idzieszdo wydziału komunikacji (kredyt, gotówka - chociaż teraz chyba można zlecić dealerowy rejestrację) lub leasingodawca idzie i rejestruje się auto. Potem musisz ogarnąć ubezpieczenie, i pamiętaj że samochód musi być ubezpieczony tego samego dnia co rejestracja. Jest to bardzo ważne jeżeli niechcesz narazić się na kary z UFG. Następnie wracasz z tabicami lub dosyłasz tablice dealerowi który przygotowuje auto do wydania. Umawiasz się na odbiór i ciesz się jazdą nowym samochodem.

Do odbioru podejć w sposób racjonalny tj: obejrzyj dokładnie auto czy nie ma zadrapań, uszkodzeń powłoki lakierniczej itp, środek to samo, dopytuj się sprzedawcy o wszelkie szczegółu dotyczące samochodu, jak włączyć jakieś funkcje jak działają itp. Nie szukaj dziury w całym bo to tylko przynosi złe emocje. Podziwiam (oczywiście negatywnie) tych co na odbiory przychodzą z czujnikami lakieru, oglądają każdą śrubkę czy nie była odkręcana jak w 20 letnim trupie.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2023, 15:32 przez robkio76, łącznie zmieniany 1 raz.

TymekF

paw_mag pisze:
10 lis 2023, 13:42
Pewnie wynika to z tego, że wchodzi nowy model, albo dostępność materiałów się zwiększyła - dlatego tylko 4 miesiące. Chociaż niedawno ktoś zamówił również w sieprniu wersję L&K i już ma odebraną :D
Tak czy inaczej mega się cieszę, że tak szybko no i już będzie rok produkcji 2024 wbity.
Jeszcze nie złożyłem zamówienia, do końca listopada planuję finalnie podjąć decyzję i zamówić (a może szybciej ;) ).
Ale widzę, że nie ma co czekać, obecnie chyba im szybciej tym lepiej, bo nie wiadomo jak długo sytuacja takich krótkich terminów się utrzyma.
Chociaż to też loteria pewnie zależąca od wyposażenia etc. Ostatnio ktoś pisał, że odebrał po 7 miesiącach.

Wiktoriusz
Samochód: Kodiaq RS Steelgrey - wkrótce

Post autor: Wiktoriusz »

Obrazek

Panie i Panowie, wiekopomna chwila, Skodzina odebrana :)
Radość duża i satysfakcja też.

Od razu mi przełożono kola na zimowe (wysłałem je wcześniej)

Wątek ten kończę, ale na forum zostaję.

Pozdrawiam, Wiktoriusz

Marcinonline
Samochód: Kodiaq

Post autor: Marcinonline »

TymekF pisze:
10 lis 2023, 15:30
paw_mag pisze:
10 lis 2023, 13:42
Jeszcze nie złożyłem zamówienia, do końca listopada planuję finalnie podjąć decyzję i zamówić (a może szybciej ;) ).
Ale widzę, że nie ma co czekać, obecnie chyba im szybciej tym lepiej, bo nie wiadomo jak długo sytuacja takich krótkich terminów się utrzyma.
Chociaż to też loteria pewnie zależąca od wyposażenia etc. Ostatnio ktoś pisał, że odebrał po 7 miesiącach.
Poczekaj na nowy model, jest już wstępny cennik i nie jest tak dużo drożej jak zakładali niektórzy na forum

vrnk89
Samochód: Waiting for Kodiaq

Post autor: vrnk89 »

Skąd masz informacje o cenach? Póki co ja widziałem tylko cennik w Czechach dla wersji 2.0 TDI, tylko w jednej wersji wyposażenia. Masz jakieś dodatkowe info?

Podobno nie będzie póki co możliwości konfiguracji innych silników i wersji, co jest mega słabe.

TymekF

Marcinonline pisze:
11 lis 2023, 16:09
Poczekaj na nowy model, jest już wstępny cennik i nie jest tak dużo drożej jak zakładali niektórzy na forum
Nie chce nowego i to nie tylko ze względu na to, że będzie droższy.
Przede wszystkim nie chce ze względu na "dziwną" skrzynie biegów automatyczną. Gdyby była taka jak w octavii to bym się może jeszcze zastanawiał.
Ale jakoś nie kupuję tego przekręcania. Jakby zrobili góra dół jak w mercedesie np to jeszcze by to miało ręce i nogi.
Ale może się mylę, pewnie się nie dowiem do czasu aż nie wsiądę.
Kolejna sprawa to choroby wieku dziecięcego. I to mnie dość mocno odciąga od wszelkich "nowych" modeli.
Jeszcze jedna to to, że nowego zaczynają dopiero produkować na wiosnę, więc dopiero pewnie w środku roku coś będzie, albo i później, a ja nie mogę niestety tyle czekać.
I pewnie na nowego nie dostanę takiego rabatu jak na "starego". ;)

Podobno nie będzie póki co możliwości konfiguracji innych silników i wersji, co jest mega słabe.
Z tego co wiem, to mają zmienić dotychczasowy konfigurator, będzie przypominał inne marki, że wybierasz wersje wyposażenia i do niej w jakimś tam ograniczonym zakresie coś będziesz mógł dobrać lub nie.
Ale skończy się np branie najtańszej wersji i doposażanie jej w panoramę i webasto na przykład :lol:

ODPOWIEDZ