Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: ZetRTW »

nieźle...gdy bym wiedział że salony są które mają wolne kwoty i auta są szybciej tak jak ty np napisałeś że po 2-3 miesiącach to bym już wolał wybrać szybciej auto niż duży rabat... :/ jeżeli można wiedzieć gdzie zamawiałeś może jeszcze mają? :) bo tutaj coś czuje że będzie odwlekał ....

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Post autor: spook »

No tylko to nie jest takie proste, bo quoty salonów nie są jawne :) Miej na uwadze, że to są jednak trochę nasze spekulacje i plotki zasłyszane u handlowców, którzy tak naprawdę często też je gdzieś "zasłyszają".

Najrozsądniej byłoby się chyba pojawić u handlowca i dowiedzieć co i jak. Na miejscu powinien Ci tabelkę pokazać. Natomiast moje podejrzenie jest takie, że zobaczysz tabelkę i będzie tam wpis "48. tydzień 2023"...

W każdym razie IMO warto na razie poczekać. Po pierwsze, dostaniesz jeszcze obecny model, a nie przyszły, który (przynajmniej na tym forum) zbyt wielu pozytywnych opinii na razie nie zebrał, po drugie zamówienie od nowa oznacza oczekiwanie od nowa (i nie wiadomo, czy nie jeszcze dłużej) a do 27 listopada jest raptem 3,5 tygodnia. Jeżeli produkcja przedłuży się jeszcze raz (i znacząco, bo o tydzień to bym wciąż jeszcze czekał), to się wtedy zastanowisz.

Pozdrawiam -- Spook.

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

ZetRTW pisze:
01 lis 2023, 18:06
nieźle...gdy bym wiedział że salony są które mają wolne kwoty i auta są szybciej tak jak ty np napisałeś że po 2-3 miesiącach to bym już wolał wybrać szybciej auto niż duży rabat... :/ jeżeli można wiedzieć gdzie zamawiałeś może jeszcze mają? :) bo tutaj coś czuje że będzie odwlekał ....
Też możesz się zapytać handlowca w prost czy mają a bardziej czy mieli w chwili przyjmowania wolne "kwoty" lub "sloty". Ja jak zamawiałem to handlowiec wielokrotnie to podkreślał że mają i powinien być szybko i tak było gdyż przewidywał że będzie pażdziernik/listopad a był we wrześniu.

Rezygnacja lub zamówienie u innego dealera przeniesie cie na koniec kolejki. Możesz podzwonić po innych dealerach i się zapytać może coś do nich jedzie podobnego do twojego kodiaqa i będziesz może mógł od ręki zakupić lub prawie od ręki. Mój znajomy szukał superb w jakieś dziwnej konfiguracji i nigdzie nie było ale okazało się że jeden dealer oczekuje na dość podobnego a różniły się szczegółami.

ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Post autor: ZetRTW »

Dzięki Panowie za pomoc, zobaczę na koniec miesiąca co się wydarzy. Jak będzie kiepsko to rzeczywiście obdzwonię salony i poszukam podobnego modelu, bo może próbuje mnie przetrzymać do początku przyszłego roku dla wolnych kwot/slotów bo pewnie od nowego roku się pojawią.

Awatar użytkownika
dreamy
Samochód: Błękitna strzała 2.0TSI Style

Post autor: dreamy »

Weryfikacja w salonie to najlepsza opcja.

Nie mniej wychodzi tu życiowa prawda że najlepiej pracować z pobliskim salonem bo ułatwia to kontakt.
Osobiście wyznaje tez zasadę że szukanie opcji pomiędzy oddalonymi salonami to trochę gra nie fair wobec salonu aktorem handlowiec poświecił czas na jazdę próbna, przygotowanie konfiguracji itd.

Pierwszy raz spotkam się tez z taka sytuacja że wpłata i finansowanie były załatwione na początku bo waszych znajomi i rodzina tego typu rzeczy załatwiali na kilka tyg przed odbiorem

Awatar użytkownika
robkio76

dreamy pisze:
02 lis 2023, 11:01
Weryfikacja w salonie to najlepsza opcja.

Nie mniej wychodzi tu życiowa prawda że najlepiej pracować z pobliskim salonem bo ułatwia to kontakt.
Osobiście wyznaje tez zasadę że szukanie opcji pomiędzy oddalonymi salonami to trochę gra nie fair wobec salonu aktorem handlowiec poświecił czas na jazdę próbna, przygotowanie konfiguracji itd.

Pierwszy raz spotkam się tez z taka sytuacja że wpłata i finansowanie były załatwione na początku bo waszych znajomi i rodzina tego typu rzeczy załatwiali na kilka tyg przed odbiorem
Co do zasady tak, że powinno się wspierać swoich ale jeżeli ci swoi dają ci kilka tyśsięcy więcej niż gdzieś indziej i nie proponują rozwiązań aby tą różnicę zmniejszyć to czego się dziwić że klient odpływa. Ja uważam że każda lojalność ma swoja wartość, jestem wstanie więcej za coś zapłacić pod warunkiem że będę miał adekwatną rekompensatę. W tym przypadku że różnica w cenie u lokalnego dealera nie powinna wynieść więcej niż 1 tys. A jeżeli wynosi więcej to znaczy że ktoś chce mnie brzydko mówiąc w... wykiwać. W moim wypadku różnica w cenie wynosiła ponad 5tyś więc rachunek był prosty a lokalny dealer nawet nie próbował innych sposobów np. jak nie mogę zejść z ceny to proponuję niższe finansowanie, w cenie lub symboliczną opłatę dam zimówki, ubezpieczenie, akcesoria. Uwierz mi jakby chciał dopieścić i zatrzymać klienta ma wiele narzędzi tylko trzeba chcieć.

Co do drugiej sprawy to pewnie kupujący chciał mieć w tym okresie fakturę zaliczkową która weszła mu w koszty (a pewnie ich potrzebował) dlatego dokonał wpłaty. Teraz może zrezygnować z zakupu auta - dostanie zwrot zaliczki ale będzie musiał skorygować podatki i je zapłacić.

Awatar użytkownika
dreamy
Samochód: Błękitna strzała 2.0TSI Style

Post autor: dreamy »

Zgadzam się z Tobą co do tego ze dealer powinien powalczyć i przy znaczących różnicach logiczne jest wybranie innego.
Co do zaliczki i podatków , tak choć bardziej spotkałem się z taka opcja pod koniec roku jak już wiadomo jak rok podatkowo wyjdzie bo ciężko w wakacje (a chyba jakoś tak OP składał zamówienie) być pewnym jak to będzie na koniec roku.

Dodam jeszcze ze mam dwóch kolegów zajmujących się handlem (alfa i BMW) i tam z góry maja wytyczne by na kontakty celem przedstawienia ofert na dany config maja nie odpowiadać tylko wszystko ma iść przez klasyczne spotkanie.

Awatar użytkownika
robkio76

dreamy pisze:
02 lis 2023, 17:19

Co do zaliczki i podatków , tak choć bardziej spotkałem się z taka opcja pod koniec roku jak już wiadomo jak rok podatkowo wyjdzie bo ciężko w wakacje (a chyba jakoś tak OP składał zamówienie) być pewnym jak to będzie na koniec roku.

Dodam jeszcze ze mam dwóch kolegów zajmujących się handlem (alfa i BMW) i tam z góry maja wytyczne by na kontakty celem przedstawienia ofert na dany config maja nie odpowiadać tylko wszystko ma iść przez klasyczne spotkanie.
Wszystko zależy jak się rozlicza z vat (miesięcznie czy kwartalnie) i jaką ma strukturę przychodów. np mam znajomego który pracuje na jakimś kontrakcie gdzie wystawia 3-4 faktury w roku przez co w ma duże przychody w jednym miesiącu a potem przez 2-3 miesiące nic nie wystawia. Wtedy w takim miesiącu przydają się duże koszty.

Też jestem zwolennikiem spotkan "face to face" ale covid pokazał że bez tego też się da obyć

paw_mag
Samochód: Skoda Kodiaq 1.5 TSI

Post autor: paw_mag »

robkio76 pisze:
02 lis 2023, 18:21
dreamy pisze:
02 lis 2023, 17:19

Wszystko zależy jak się rozlicza z vat (miesięcznie czy kwartalnie) i jaką ma strukturę przychodów. np mam znajomego który pracuje na jakimś kontrakcie gdzie wystawia 3-4 faktury w roku przez co w ma duże przychody w jednym miesiącu a potem przez 2-3 miesiące nic nie wystawia. Wtedy w takim miesiącu przydają się duże koszty.

Też jestem zwolennikiem spotkan "face to face" ale covid pokazał że bez tego też się da obyć
VAT to nie problem, nie trzeba go w pełnej wartości rozliczać (w tym przypadku odzyskać) w tym samym roku podatkowym, tylko można rozłożyć "w czasie", chyba na max. 2-3 lata. Czyli nawet jak nie odzyskasz całego VATu do końca grudnia, to naddatek rozliczysz w kolejnych miesiącach nowego roku.

Novus
Samochód: Kodiaq RS

Post autor: Novus »

Po 7.5 miesiącach oficjalnie opuszczam temat.
Auto dojechało, wszystko perfekt. Dziękuję Skoda Plichta Gdańsk. Kompleksowo i wzorowo.
Pozostałym w temacie życzę cierpliwości 🙋‍♂️
Do zobaczenia na drogach....
Obrazek

ODPOWIEDZ