Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: TymekF »

Scepozz pisze:
25 paź 2023, 16:07
Jedno co zostało mi na finisz to negocjacja Leasingu, a te wstępne oferty nie wróżą zbyt dobrze. Mam to dogadywać na końcu i padła obietnica lepszych warunków niż wstępne. Co z tego, że dadzą 1 lub 2 procent większy rabat na kwotę auta skoro odbiją to sobie w leasingu i finalny koszt jest dość wysoki. Nie mam też doświadczenia jak to efektywnie rozegrać bo dotychczasowe umowy leasingowe miałem bardzo korzystne od ręki, ale ostatnią na Swifta zawierałem w czerwcu 2021, kiedy stopy były niskie. Pozdrowienia dla czekających i już użytkujących!
Leasing to trochę inna bajka, bo oczywistym jest fakt, że jak będziesz brał 5 lat i małą wpłatę to dobrego % nie dostaniesz.
Z tego co ja sobie kalkulowałem i mi symulowali w salonach to już przy 3 latach jest znaczna różnica i można spokojnie uzyskać 103-105%.
Dla 4 lat jak symulowali to wychodziło 111%...

Ja jeszcze stoję przed decyzją o zamówieniu, możesz mi powiedzieć na jaki salon się zdecydowałeś i jaki rabat dostałeś?

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

Scepozz
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline TDI

Post autor: Scepozz »

TymekF.(wysłałem krótkie info indywidualnie do Ciebie)... To nie dziwota, że mam taką ofertę leasingową...przy 5 latach i 25% wkładu wychodzi około 115%...jest to dużo i myślę nad tym by obniżyć te koszty czasem finasowania i podwyższeniem wkładu własnego. Nigdy nie miałem droższego leasingu niż 105-106% około a brałem już 5 razy.

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

Scepozz pisze:
25 paź 2023, 17:03
TymekF.(wysłałem krótkie info indywidualnie do Ciebie)... To nie dziwota, że mam taką ofertę leasingową...przy 5 latach i 25% wkładu wychodzi około 115%...jest to dużo i myślę nad tym by obniżyć te koszty czasem finasowania i podwyższeniem wkładu własnego. Nigdy nie miałem droższego leasingu niż 105-106% około a brałem już 5 razy.
spróbuj obniżyć czas to Ci spadnie %. U mnie było tak że wpłata ok 27%, 5lat, 5% wykup rata brutto 3400zł. Zmiana na 4 lata okres leasingu a rata tylko 200zł. Czym krótszy okres tym koszty spadają

Awatar użytkownika
dreamy
Samochód: Błękitna strzała 2.0TSI Style

Post autor: dreamy »

Weźcie chłopaki nie straszcie.
Zamawiałem tydzień temu i mam w zamówieniu planowany termin 30.04.2024 oraz produkcja 2024
Nie wyobrażam sobie bez żadnej rekompensaty odebrać auto wyprodukowane w 2023r

Planowałem zakup na kredyt( 45% 48miesiecy )ale skoro przy 3.5% rrso wychodzi ponad 10% to może jednak rozważę leasing choć ani vatu ani kosztu nie odliczę z racji specyfiki opodatkowania.

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Post autor: TymekF »

dreamy pisze:
25 paź 2023, 19:23
Zamawiałem tydzień temu i mam w zamówieniu planowany termin 30.04.2024 oraz produkcja 2024
Nie będę straszył, ale z tego co aktualnie rozmawiam z salonami przed zamówieniem, to raczej mnie straszą, że jak nie zdążą wyprodukować w 2023, to za wyprodukowany w 2024 może być dopłata :D
Bo nie wiadomo, czy importer cen nie podniesie na początku 2024 roku.

Ale nie wiem jak to wygląda do końca w skodzie i jak do tego podchodzą. :?

Awatar użytkownika
dreamy
Samochód: Błękitna strzała 2.0TSI Style

Post autor: dreamy »

TymekF pisze:
25 paź 2023, 20:14
Nie będę straszył, ale z tego co aktualnie rozmawiam z salonami przed zamówieniem, to raczej mnie straszą, że jak nie zdążą wyprodukować w 2023, to za wyprodukowany w 2024 może być dopłata :D

No mi handlowiec mówił ze był 2 tyg temu na spotkaniu służbowym i maja info pt „zbierające zamówień ile się da, spadek popytu na rynku w UE, mało zamówień na kodiaqa i superba. Nowego maja zacząć produkować dopiero pozna wiosna” wiec na spokojnie mam sobie czekać i dotyczasowym auto sprzedawać w nowym roku.
W zamówieniu podany przewidywany czas 30 kwietnia i jak byk stoi pole „produkcja 2024”
Gdybyśmy żyli w innym kraju niż PL gdzie w papierach jest data pierwszej rejestracji to luz ale w PL za te np8 lat gdy będę chciał zmieniać auto to rocznik 2023 a rocznik 2024 wpłynie na cene.
Poziom negocjacji ceny tez nie był jak przed pandemia wiec nie widać po nich by starali się sprzedać sloty produkcyjne za wszelka cenę.

McGan
Samochód: Kodiaq Sportline 4x4 2.0 TSI 190 KM

Post autor: McGan »

TymekF pisze:
dreamy pisze:

Przecież cena na dokumencie zamówienia jest wiążąca - może się zmienić jedynie w przypadku zmiany stawki VAT.
Kodiaq Sportline 4x4 2.0 TSI 190 KM, 2024 - Grey Steel

Novus
Samochód: Kodiaq RS

Post autor: Novus »

spook pisze:
25 paź 2023, 11:05
Ale błyskawica z tą produkcją. Dostałem kolejny screen od handlowca - okazuje się, że samochód został odebrany w magazynie importera tego samego dnia, którego zakończyła się produkcja, czyli 23.10.2023. Przy odrobinie szczęścia jeszcze w tym tygodniu będzie w salonie.
Się śmiałem, że razem będą jechać na lawecie, a dzień końca produkcji mamy ten sam więc jeśli Twój leci na pomorze to faktycznie mogą razem lorą z Poznania jechać 🤣

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

McGan pisze:
26 paź 2023, 8:16
TymekF pisze:
dreamy pisze:

Przecież cena na dokumencie zamówienia jest wiążąca - może się zmienić jedynie w przypadku zmiany stawki VAT.
Wszystko zależy czy ma w zamówieniu gwarancję ceny. Z reguły jej w skodzie nie dają ale także podchodzą elastycznie do zmian cen tak przynajmniej widzę po wpisach na tym forum i grupach kodiaqa na FB

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Ja miałem cenę utrzymaną a w tym czasie zmieniał się bodajże dwa razy cennik.

ODPOWIEDZ