Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Scepozz
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline TDI

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: Scepozz »

Witam wszystkich oczekujących. Dołączam do grona i z lektury wątku widzę, że nie na krótko. Jednak mój dealer twierdzi, że grudzień tego roku jest bardzo realny, a Miśka zamówiłem 19.09. Jakoś mało mi się to realne wydaje po przeczytaniu sporej ilości postów…serdeczne pozdro dla cierpliwych;-)

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Post autor: spook »

Trochę optymizmu, kolego. Ja zamawiałem w drugiej połowie sierpnia, a za jakieś dwa tygodnie odbiór (autko już wyprodukowane). Nie jest to nierealne. Natomiast trzeba też uczciwie powiedzieć, że zamówienia Kodiaqów są bardzo nieprzewidywalne. Dużo zależy od dealera. Jaka konfiguracja?

Pozdrawiam -- Spook.

Bili
Samochód: Skoda Kodiaq 2.0TDI 200KM L&K

Post autor: Bili »

Jeden jest wniosek w ostatnim czasie, że czasy oczekiwania bardzo się skracają.

Scepozz

Hej Spook, wlałeś odrobinę nadziei w moje serce. Dzięki! Sportline 2.0 TDI FWD kolor Steel Gray plus grubsze szyby, 3 strefa klimy, grzane tylne fotele plus jakieś jeszcze pomniejsze opcje. Dealera mam największego w Trójmiescie. Mam słabe doświadczenia z zamawianiem aut, jednakże z innych miejsc niż obecne i dlatego 2 ostatnie auta kupiłem gotowe z placu. Jednakże obecnie w moim rejonie nie było nigdzie nic od ręki w zakresie moich zainteresowań ani możliwości finansowych stąd zamówiłem Miśka. Jeśli ten grudzień się ziści to będę mega kontent.

spook

Ale błyskawica z tą produkcją. Dostałem kolejny screen od handlowca - okazuje się, że samochód został odebrany w magazynie importera tego samego dnia, którego zakończyła się produkcja, czyli 23.10.2023. Przy odrobinie szczęścia jeszcze w tym tygodniu będzie w salonie.

spook

Scepozz pisze:
23 paź 2023, 21:13
Hej Spook, wlałeś odrobinę nadziei w moje serce. Dzięki! Sportline 2.0 TDI FWD kolor Steel Gray plus grubsze szyby, 3 strefa klimy, grzane tylne fotele plus jakieś jeszcze pomniejsze opcje. Dealera mam największego w Trójmiescie. Mam słabe doświadczenia z zamawianiem aut, jednakże z innych miejsc niż obecne i dlatego 2 ostatnie auta kupiłem gotowe z placu. Jednakże obecnie w moim rejonie nie było nigdzie nic od ręki w zakresie moich zainteresowań ani możliwości finansowych stąd zamówiłem Miśka. Jeśli ten grudzień się ziści to będę mega kontent.
Właściwie to chyba mogę wlać jeszcze trochę. Z tego, co mówił mi handlowiec jak zamawiałem mojego miśka, to Skoda (podobno) ma przestać produkować bieżący model jakoś w styczniu 2024. Efektywnie więc jeżeli udało Ci się jeszcze zamówić "starą" wersję (w sensie nie nową), to ten grudniowy termin wydaje się być naprawdę całkiem realny (a w najgorszym przypadku styczniowy, ale mimo wszystko różnica nie aż taka wielka). Zapytaj dealera, czy ma już w systemie wklepany tydzień produkcji. Nie jest to jakaś hiper-wiążąca data, ale ogólnie jeżeli nic dramatycznego się nie wydarzy, to zwykle mniej więcej pasuje. Jeśli mnie pamięć nie myli, to ja miałem na początku 42 tydzień, potem 43, a potem z powrotem 42 i na koniec produkcja rozpoczęła się w piątek 42. tygodnia.

Jeśli nie zamawiałeś jeszcze auta, to dealerzy z VAG mają w systemie takie magiczne tabelki, w których są prognozowane i bieżące daty. Nie wiem, na ile legalnie je udostępniają klientom, ale w sumie nie ma tam niczego specjalnie tajnego. Możesz poprosić, żeby wysłał Ci screenshot albo pokazał, jak będziesz w salonie. Wiadomo że prognozowane daty to prognozowane, ale to zawsze jakaś informacja.

Pozdrawiam -- Spook.

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Post autor: TymekF »

Witam wszystkich :)

Z moich obecnych informacji (rozmowa z kilkoma salonami z całej Polski), wynika, że wersje sportline mają produkować do 19 tygodnia 2024 roku.
Co do terminów to każdy potwierdza od 3 do 6 miesięcy, z zastrzeżeniem, że już cuda się działy wcześniej i czasem może się przedłużyć.
Chociaż po studiowaniu tego wątku widać, że terminy coraz bardziej się skracają.

Dopiero dołączyłem do forum, bo planuję zakup Kodiaqa ale jeszcze ostatecznej decyzji nie podjąłem, raczej skuszę się na zamówienie, bo obecnie na placu bardzo ciężko o diesla w sportline z dobra konfiguracją.
I chyba łatwiej negocjować cenę obecnie przy zamówieniu niż przy braniu auta z placu. :D

McGan
Samochód: Kodiaq Sportline 4x4 2.0 TSI 190 KM

Post autor: McGan »

TymekF pisze:
25 paź 2023, 13:22
Witam wszystkich :)

Z moich obecnych informacji (rozmowa z kilkoma salonami z całej Polski), wynika, że wersje sportline mają produkować do 19 tygodnia 2024 roku.
Co do terminów to każdy potwierdza od 3 do 6 miesięcy, z zastrzeżeniem, że już cuda się działy wcześniej i czasem może się przedłużyć.
Chociaż po studiowaniu tego wątku widać, że terminy coraz bardziej się skracają.

Dopiero dołączyłem do forum, bo planuję zakup Kodiaqa ale jeszcze ostatecznej decyzji nie podjąłem, raczej skuszę się na zamówienie, bo obecnie na placu bardzo ciężko o diesla w sportline z dobra konfiguracją.
I chyba łatwiej negocjować cenę obecnie przy zamówieniu niż przy braniu auta z placu. :D
W salonie Bednarek w Łodzi stoi fajny czerwony sportline w TDI ;)
Kodiaq Sportline 4x4 2.0 TSI 190 KM, 2024 - Grey Steel

TymekF
Samochód: Kodiaq 2.0 TDI DSG 200KM 4x4

Post autor: TymekF »

McGan pisze:
25 paź 2023, 13:27
W salonie Bednarek w Łodzi stoi fajny czerwony sportline w TDI ;)
A to dziwne co piszesz, bo taką zwrotkę dostałem od nich :D
Niestety, spośród aut dostępnych od ręki lub zjeżdżających w najbliższym czasie, nie jesteśmy w stanie zaproponować Panu żadnej Skody Kodiaq z silnikiem diesela.
Pomijając już, że akurat czerwony nie wchodzi w grę :P

Scepozz

Witaj Spook! Na wstępie kolejne dzięki za szerzenie optymizmu ;) Jeśli Ty zamówiłeś auto w drugiej połowie sierpnia i odbierasz na przełomie października i listopada to chyba faktycznie można korzystnie rokować. Pytałem u dealera mailowo 2 dni temu o jakieś prognozy i terminy, ale kurtuazyjnie powiedziano mi, że "jeszcze nie wiadomo". Obiecali, że trzymają rękę na pulsie i dadzą znać jak jakieś terminy im się pojawią. Powiedzieli też, że ostatni kwartał to największy luz w produkcji i powinno być jak mówią (mniej więcej cytuję). Będę czekał cierpliwie, ewentualnie za jakiś czas znów zapytam. Sprzedawca wydaje się być sensowny (nie trąci typowym handlowcem na kilometr) więc trzymam ich za słowo (jeśli to w ogóle możliwe) :) To moje pierwsze starcie z grupą VW i póki co odczucia mam pozytywne. Rabat na samochód dali więc mam nadzieję, że nie będzie jak zawsze (mam dwa kiepskie doświadczenia z niedotrzymywaniem terminów z Renault i Hyundaia - ostatecznie nie kupiłem ich aut).

Jedno co zostało mi na finisz to negocjacja Leasingu, a te wstępne oferty nie wróżą zbyt dobrze. Mam to dogadywać na końcu i padła obietnica lepszych warunków niż wstępne. Co z tego, że dadzą 1 lub 2 procent większy rabat na kwotę auta skoro odbiją to sobie w leasingu i finalny koszt jest dość wysoki. Nie mam też doświadczenia jak to efektywnie rozegrać bo dotychczasowe umowy leasingowe miałem bardzo korzystne od ręki, ale ostatnią na Swifta zawierałem w czerwcu 2021, kiedy stopy były niskie. Pozdrowienia dla czekających i już użytkujących!

ODPOWIEDZ