~ Skoda Kodiaq Video Testy / Recenzje / Opinie ~

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
Awatar użytkownika
jankess4
Samochód: KODIAQ 1,4 TSI 4x4 STYLE MANUAL

Re: ~ Skoda Kodiaq Video Testy / Recenzje / Opinie ~

Post autor: jankess4 »

rafalhtc pisze:krotz a te 205 co póki co osiągnąłeś to rozumiem, że na niemieckiej autostradzie?!
Bo jakoś nie kojarzę u nas drogi z dozwoloną taką prędkością. Nie jestem zgryźliwym dziadkiem bo jestem dopiero po 30tce ale coś mnie bierze jak widzę rajdowców na naszych drogach, którzy myślą że są Panami lewego pasa i mogą mrugać światłami jak policja kogutem aby im się inni przesuwali. Mało który taki rajdowiec bierze pod uwagę, że obok ludzie jadą przepisowe np. 140 i w tym też jadą np rodziny z dziećmi i oni np. jak chcą wyprzedzić tira, a nagle zobaczą szybko zbliżającego się wariata to muszą podejmować szybkie i czasem niebezpieczne decyzje żeby im wariat w tył nie wjechał.
Raz takiego udało mi się spotkać na stacji po kilku km i zrobiłem mu lekki retusz twarzy w podziękowaniu za wcześniejszą jazdę. Nikt na stacji nie protestował kiedy zorientowali się za co dostaje.
Nie można bić ludzi !!!! Za przekroczenie prędkości ???? A co Ty sędzia. Katastrofa.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

rafalhtc
Samochód: Hyundai Tucson 2017| 1.6 GDI | Comfort + Navi

Post autor: rafalhtc »

Nie za samo przekroczenie- tylko za 2 sytuacje które tym spowodował z czego przy jednej prawie bym pod Tira się władował. Ponad 200 też miał na liczniku i wymijal jak nie z lewej to z prawej.
To był tylko retusz, a znam takich co by na tym nie poprzestali. Mało by ludzi nie zabił i nawet by się nie zorientował, a ja się miałem zastanawiać czy mogę go uderzyć za to czy nie.
Ostatecznie przeprosił bo wiedział, że jest jego wina i już później jechał normalnie przynajmniej przez kolejne kilkadziesiąt km.
Często niestety ale takie pouczenie daje więcej niż mandat i może niejeden rajdowiec coś więcej zrozumie, a dzięki temu będzie choć jeden wypadek mniej.

P.S. Sory za pisanie nie w temacie.

menthal
Samochód: Skoda Kodiaq 1,4

Post autor: menthal »

Tomala72 pisze:
30 maja 2017, 18:12
krotz pisze:
29 maja 2017, 22:59
Celne uwagi tylko ja widzę dwie bardzo ciekawe zależności i dwa obozy:

1) z silnikami 1.4 125KM oraz 150KM - wszyscy zgodnie twierdzą, że starcza i mocy aż nadto i więcej nic nie trzeba
2) z silnikami 2.0 TSI - chyba wszyscy są zgodni, że odpowiednia moc, fajnie się jeździ, ale nic poza tym, a sporo z tych osób, że to absolutne minimum.

Co ciekawe nie ma chyba na forum osoby ze słabszym silnikiem, która twierdzi, że mocy jest jednak za mało, nie ma też z tej drugiej strony, by stwierdzić, że mocy aż nadto i mogli wziąć słabszą wersję :mrgreen:

Nie wiem co o tym sądzić ja zaliczam się do drugiej grupy także. Owszem jak samemu się jeździ to w miarę spoko, przy ostrym deptaniu jest jednak nerwowy. Z 5 osobami na pokładzie przyspieszanie jest na całkiem średnim poziomie, czuć że auto walczy z masą, trzeba dobrze kalkulować wyprzedzenie. Do tego max co osiągnąłem póki co z pasażerami to 205 i nic więcej. Niby nieźle, ale trwało to wieki :)
Każdy będzie tak pisał, że mocy wystarczy czy to 125 czy 150 KM póki nie będzie musiał uciekać na prawy pas przy wyprzedzaniu jak z przeciwka nagle wyłoni się rozpędzony do stówy czterdziestotonowy TIR.
Nie martwcie się o nas. Boję się tylko tego, że jakiś rajdowiec z naprzeciwka, na drodze z ograniczeniem do 90 będzie na ciągłej wyprzedzał z prędkością 140km/h kogoś kto jedzie 110. Z resztą dam sobie spokojnie radę w 125km.

Różnica wynika pewnie z tego, że 150, a zwłaszcza 125km nie kupują osoby które zamierzają wyprzedzać po kilka osobówek jadących w okolicach administracyjnej na raz, a tiry zaraz po dojechaniu im na tył. Mam zasadę, że nie przekraczam administracyjnej o więcej niż 20km poza samym momentem wyprzedzania gdy tak trzeba, a z wyprzedzaniem czekam aż wiem, że będzie bezpiecznie i przy takim założeniu nie potrzebuje mocniejszego silnika. Przy takim założeniu uciekać trzeba jedynie przed królami szos. Przejechanie 100km z prędkością 140km/h trwa 43min, a z prędkością 110 54,5min. Ludzie mają różne zawody, ale w moim przypadku z reguły jestem w stanie wygospodarować nawet 30min więcej, ale dojechać spokojniej i będąc bardziej wypoczętym. Poza tym rodzina bardzo nie lubi jak zaczynam przekraczać tą swoją własną granicę więc po prostu jestem w stanie bez tego przeżyć.

Im dłużej obserwuję forum tym bardziej się upewniam, że kupujący kodiaqa dzielą się na 2 grupy. Jedna bliżej okolic 100-130tyś, która chce mieć samochód rodzinny do normalnej jazdy głównie po mieście i drogach szybkiego ruchu mniej więcej zgodnie z przepisami; i druga bliżej 170-200 tyś która chce mieć mocnego SUV-a, w stylu BMW, Volvo, Touarega i zwłaszcza ci drudzy nie rozumieją tych pierwszych, mimo że ci pierwsi w ogóle się o to nie proszą.

Na forum zrobił się sezon ogórkowy. Najbardziej żywe wątki dotyczą stylu jazdy i sporu czy kodiaq to suv czy cross.

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

Znowu nie w temacie, ale dorzucę swoje kilka groszy jeśli chodzi o szybką jazdę. Osobiście aniołkiem nie jestem i rzadko kiedy na drogach międzymiastowych trzymam się regulaminowej prędkości, ale raczej jest to +10, +20 km/h, a jak wiadomo liczniki trochę zawyżają więc realnie jest to na pewno troszkę wolniej, na autostradach używam lewego pasa tylko do wyprzedzania tirów i wtedy czasem faktycznie pójdę pod 160 ale tylko chwilowo, właśnie zwykle po to, żeby tym co im się spieszy nie blokować...
Korzyści z takiej jazdy to przede wszystkim fakt, że mam prawko od około 7 lat i od takiego czasu jeżdżę autem codziennie, nie dostałem ani jednego mandatu, ani od drogówki, ani z fotoradarów, ani straży miejskiej, nie spowodowałem żadnego wypadku ani kolizji, a spalanie na trasie zawsze mnie pozytywnie zaskakuje i trasa wychodzi taniej niż zakładałem. Nie wiem co mogłoby mnie skłonić do rezygnacji z tych korzyści ale na pewno nie zaoszczędzenie kilku czy kilkunastu minut.

kojotS
Samochód: Skoda Superb II Kombi

Post autor: kojotS »

Wracając do tematu postu. Poniżej link do crash testu NCAP naszego miśka.
https://www.youtube.com/watch?v=LKLvAsTV69E

lighting
Samochód: Kodiaq 2.0 TSI

Post autor: lighting »

kojotS pisze:
31 maja 2017, 17:36
Świeżynka i 5 gwiazdek :)
DO developer

Marcin
Samochód: WRX STI 04'; Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: Marcin »

Przy 1.4TSI 150KM i manualu z napędem 4x4, z czterema osobami na pokładzie, mocy zaczyna brakować dopiero na 4 biegu, powyżej 4000 rpm. Po prostu czuć wtedy, że samochód zaczyna gorzej przyspieszać niż wcześniej. Prędkościomierz, przy takich obrotach wskazuje 140-150km/h - więc jeśli ktoś nie zamierza jeździć z wyższymi prędkościami, to 1.4TSI jest w zupełności wystarczające, a przy tym stosunkowo ekonomiczne. Pierwsza setka wyjmuje z naszego życia 9.8 sekundy względem katalogu i tam, może wygląda biednie, ale średni czas do setki samochodów z Polskich dróg to jakieś 12 sekund. Chyba nie ma źle, prawda? Między wersją 125 a 150 koni, nie ma dużych różnic w zachowaniu na drodze. Nie mniej jednak są one odczuwalne.

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że mocniejszy silnik, niejednokrotnie może okazać się ekonomiczniejszy. Szczególnie jeśli porównamy dwa wolnossaki. Przy silnikach doładowanych, ta różnica już się zaciera. TSI, oczywiście odpowiednio traktowane, trzymają spalanie katalogowe względem wskazania komputera. Realnie, zwykle wychodzi 0,5-1 litr więcej. Na pewno 2.0TSI podczas wyprzedzania będzie bezpieczniejsze - o połowę wyższy moment obrotowy niż w przypadku 1.4, zrobi swoje. Po raz kolejny, na pewno samochód będzie dawał więcej frajdy z przyspieszania nim. Jeśli tylko ktoś tego potrzebuje. Benzynowa dwulitrówka do tego samochodu jest optymalna i może spalać tyle samo, a w określonych warunkach nawet i mniej niż mniejsza jednostka. 1.4 są po prostu wystarczające.
Tomala72 pisze:
30 maja 2017, 19:48
Jestem jednak zmuszony coś dopisać.
Jeśli jeździsz tylko po dwupasmówkach (A i S, ew. stare gierkówki) oraz np. płaskiej i ułożonej Wielkopolsce wszystko co napisałeś ok.
Jak pojeździsz wystarczy dla przykładu po dróżkach na Mazurach, Warmii, Kaszubach albo po Podkarpaciu to szybko zmienisz zdanie.
Uciec to znaczy na tyle dołożyć w pedał, że manewr trwa chwilę i jedziesz bezpiecznie.

PS Admin jak wątek by się rozwijał ;) to proszę przerzuć i nadaj sensowną nazwę (może tam wytłumaczy się niektórym z jakim tałatajstwem mamy do czynienia na naszych Polskich Drogach).

Pochodzę z Podkarpacia i szczerze... Na Podkarpaciu nie wystarczy mi i motocykl który waży 200kg i ma 150 koni, a co dopiero samochód :twisted: Mocy nigdy za wiele, tylko niech idą z tym w parze umiejętności. O sensie ekonomicznym, nie ma sensu dyskutować, dla jednego dużo to 8 litrów na setkę, dla drugiego 28...

Przycisnąć pedał każdy potrafi, a niejednokrotnie, gdy wiesz, że nie zdążysz wyprzedzić znacznie bezpieczniej jest wyhamować i schować się spowrotem za TIR'a niż wcisnąć gaz i próbować na chama wkleić się między TIR'a jadącego z naprzeciwka i TIR'a wyprzedzanego. Ot, rzeczywistość - zrobisz to znacznie szybciej niż dokończenie wyprzedzania. Zrobiłem już kilkaset tysięcy po drogach, zarówno polskich jak i zagranicznych, z czego blisko dwieście tysięcy motocyklem, ale nadal nie uważam się za alfę i omegę. Trzeba podejść do tematu obiektywnie. Dla jednego będzie okej, drugiemu będzie mało.
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

Everred
Samochód: Skoda Kodiaq Style 2.0 TSI

Post autor: Everred »

lighting pisze:
31 maja 2017, 18:04
kojotS pisze:
31 maja 2017, 17:36
Świeżynka i 5 gwiazdek :)
Nieźle, chociaż akurat martwi mnie ta miękkość maski. Wiem, wiem - to dla bezpieczeństwa potrąconych ale jeżdżę ostrożnie i patrzę na drogę. Niestety kasztana czy jakiegoś innego cięższego syfu z drzew nie wypatrzę jak auto będzie zaparkowane...

Marcin
Samochód: WRX STI 04'; Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: Marcin »

Aż taka miękka ona nie jest :) Kasztanów nie trzeba się obawiać ;)
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

kamilR
Samochód: Hyundai Tucson 1.7crdi '15,Koleos 2.0dci 4x4 '17

Post autor: kamilR »

To ja jeszcze dorzucę parę słów odnośnie mocy i czy jest wystarczająca:

Wersja 125 koni 1.4 tsi ma poniżej 11 sek do 100, w wersji 150 koni czy to diesel czy tsi jest ok. 9.5 sekundy do 100, 2.0tsi ponizej 8 sęk do 100!, zobaczmy co potrafi w tym temacie konkurencja? X trail (9,4 do 11,4 sek. do 100), Santa fe(od 9 do 11,2 sek. do 100), Sorento(od 9 do 10,4 do 100), Tucson(od 9,2 do 13,7-realnie w wersji 1.7 crdi jest poniżej 11 sek do 100) i reszta Suvów/Crossoverów(Kadjar, wkrótce Koleos, Peugeot 3008/5008) lub nawet SUV-y klasy Premium w podstawowych wersjach silnikowych(wiadomo-lepsze silniki w klasie premium to już zupełnie inna liga cenowa). Znakomita większość to samochody wolniejsze od 2.0tsi i porównywalne z 1.4 tsi i 2.0tdi 150km.
Pamiętajmy że mówimy o RODZINNYM SUV-ie a nie wyścigówce która ma latać po oczywiście ,,niemieckiej autostradzie,, z prędkością 250 km/h- oczywiście ograniczoną elektronicznie.
Także czas zejść na ziemię.

ODPOWIEDZ