Czas oczekiwania na Kodiaqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Kodiaqa
ZetRTW
Samochód: Skoda Kodiaq Sportline 1.5 TSI

Re: Czas oczekiwania na Kodiaqa

Post autor: ZetRTW »

McGan pisze:
05 paź 2023, 8:04
spook pisze:
04 paź 2023, 18:08
ZetRTW pisze:
04 paź 2023, 15:53
A i jak poprosiłem o podobny harmonogram co przesłał kolega to podobno nie może mi przesłać...
Bo taki harmonogram musi się najpierw pojawić, a w moim przypadku (obecnego Kodiego) to się działo jakoś pi razy oko na tydzień-dwa przed produkcją z tego co pamiętam.

Ale wniosek jest IMO prosty. Cierpliwie czekać. Wygląda na to, że o ile daty w systemie pływają, to jednak produkcja idzie do przodu. Dzwoniłem dziś do dealera i 42 tydzień cały czas bez zmian (nowy Kodi zamówiony 23.08)

Pozdrawiam -- Spook.
A po jakim czasie od zamówienia dostałeś informację o wyznaczonym terminie produkcji?
Chronologicznie i bardzo dokładnie:
06 Czerwca - negocjacja z 4 salonami wybranej konfiguracji Kodiaqa
15 Czerwca - finalne wynegocjowanie i zatwierdzenie z wybranym salonem kwoty wybranej konfiguracji auta i chyba tutaj = dokonanie zamówienia przez dealera
27 Czerwca - odesłanie podpisanej umowy Leasingowej i dokonanie wpłaty maksymalnej za auto
24 Sierpnia - dostałem info o terminie produkcji na 42 tydzień (ze względu że był okres wakacyjny i podobno fabryki stały 2 tygodnie)
11 Września - potwierdzenie że data produkcji znikła z systemu.... i męczenie przez miesiąc czy się pojawił nowy termin
4 października - po ponagleniach, telefonach, a finalnie chęci rezygnacji pojawił się termin na 44 tydzień produkcji

Reasumując jeżeli wszystko się sprawdzi już z ostatnim terminem to od momentu zamówienia do odbioru powinno minąć 5 miesięcy. Czyli to co kolega pisał że mu wychodzi tyle samo.

AUTO-PAK

REKLAMA:

AUTO-PAK
Kalinski

REKLAMA:

Kalinski

McGan
Samochód: Kodiaq Sportline 4x4 2.0 TSI 190 KM

Post autor: McGan »

ZetRTW pisze:
06 paź 2023, 9:46
McGan pisze:
spook pisze:

Bo taki harmonogram musi się najpierw pojawić, a w moim przypadku (obecnego Kodiego) to się działo jakoś pi razy oko na tydzień-dwa przed produkcją z tego co pamiętam.

Ale wniosek jest IMO prosty. Cierpliwie czekać. Wygląda na to, że o ile daty w systemie pływają, to jednak produkcja idzie do przodu. Dzwoniłem dziś do dealera i 42 tydzień cały czas bez zmian (nowy Kodi zamówiony 23.08)

Pozdrawiam -- Spook.
A po jakim czasie od zamówienia dostałeś informację o wyznaczonym terminie produkcji?
15 Czerwca - finalne wynegocjowanie i zatwierdzenie z wybranym salonem kwoty wybranej konfiguracji auta i chyba tutaj = dokonanie zamówienia przez dealera
27 Czerwca - odesłanie podpisanej umowy Leasingowej i dokonanie wpłaty maksymalnej za auto
24 Sierpnia - dostałem info o terminie produkcji na 42 tydzień (ze względu że był okres wakacyjny i podobno fabryki stały 2 tygodnie)
11 Września - potwierdzenie że data produkcji znikła z systemu.... i męczenie przez miesiąc czy się pojawił nowy termin
4 października - po ponagleniach, telefonach, a finalnie chęci rezygnacji pojawił się termin na 44 tydzień produkcji

Reasumując jeżeli wszystko się sprawdzi już z ostatnim terminem to od momentu zamówienia do odbioru powinno minąć 5 miesięcy. Czyli to co kolega pisał że mu wychodzi tyle samo.
Super, bardzo Ci dziękuję :)
Kodiaq Sportline 4x4 2.0 TSI 190 KM, 2024 - Grey Steel

spook
Samochód: Skoda Kodiaq L&K 2.0 TSI DSG 4x4

Post autor: spook »

Zmianowy pisze:
05 paź 2023, 21:38
Samochód dotarł do salonu, także zostały tylko formalności i w przyszłym tygodniu odbiór. Całość zamknie się w 5 miesiącach :)
Gratki! Fotki or it didn't happen.

Jak wyglądał termin produkcji w porównaniu z planowanym?

Pozdrawiam -- Spook.

Zmianowy
Samochód: Kodiaq L&K 2.0 TSI 4x4

Post autor: Zmianowy »

spook pisze:
06 paź 2023, 11:45
Zmianowy pisze:
05 paź 2023, 21:38
Samochód dotarł do salonu, także zostały tylko formalności i w przyszłym tygodniu odbiór. Całość zamknie się w 5 miesiącach :)
Gratki! Fotki or it didn't happen.

Jak wyglądał termin produkcji w porównaniu z planowanym?

Pozdrawiam -- Spook.
Zamówienie - 8.05.2023 z datą produkcji - "nie wiadomo kiedy się wyprodukuje" :D
Gdzieś w okolicach połowy sierpnia informacja że jest wrzucona informacja o terminie produkcji na 38 tydzień (18.09-22.09)
Wyprodukował się między 25.09-29.09 (czyli by się zgadzało z tygodniową obsuwą związana z zamknięciem fabryki w Kvasinach) a 05.10 dojechał do dilera :)

Cahir
Samochód: Skoda Kodiaq Style 1,5 TSI

Post autor: Cahir »

Gratuluję

Mój dealer zabrał wody w usta - ani telefonu nie odbiera, ani na meila nie odpisuje.

Wczoraj byłem na jeździe testowej toyota Rav4 - wrażenia przyzwoite.
Auto o interesującej mnie konfiguracji jest na placu, więc tylko się zastanowić.
Jeśli dealer nie odpowie mi do środy, to wezmę Ravkę

Awatar użytkownika
robkio76
Samochód: Kodiaq 2.0TSI Style 4x4

Post autor: robkio76 »

Cahir pisze:
06 paź 2023, 13:13
Gratuluję

Mój dealer zabrał wody w usta - ani telefonu nie odbiera, ani na meila nie odpisuje.

Wczoraj byłem na jeździe testowej toyota Rav4 - wrażenia przyzwoite.
Auto o interesującej mnie konfiguracji jest na placu, więc tylko się zastanowić.
Jeśli dealer nie odpowie mi do środy, to wezmę Ravkę
Też się zastanawialiśmy nad RAV. na plus w stosunku do kodiaqa to silnik hybryda z mniejszym spalaniem, żonie się bardziej podobała toyota mnie mniej ale to kwestia gustu nad tym się nie dyskutuje.
Na minus kilka rzeczy: mniejszy bagażnik, mniej miejsca w środku szczególnie na tylnich siedzeniach, co mnie bardzo denerwowało to praca skrzyni CVT i tej jej wycie przy przyspieszaniu - podobno trzeba się nauczyć operować gazem a wtedy mnie wyje. Kolejna sprawa to w toyocie jest tylko do wyboru wersja wyposażenia (nie konieczni wszystkie elementy wyposażenia w tych pakietach pasowały) i można było dobrać kolor lub szyber dach. Skoda oferuje samochód który można bardziej dostosować pod swoje potrzeby

Ale oczywiście jest to moja subiektywna opinia.

Awatar użytkownika
robkio76

ZetRTW pisze:
06 paź 2023, 9:46
McGan pisze:
spook pisze:

Pozdrawiam -- Spook.

to i tak idzie szybciej moj zamówiony 22 marca 2023 odebrany 23 wrzesnia 2023 czyli 6 miesiecy

Cahir
Samochód: Skoda Kodiaq Style 1,5 TSI

Post autor: Cahir »

U mnie były tylko 3 auta do wyboru:
Rav4, Kodiaq i Volvo. To ostatnie odpadło z powodu budżetu. Kodiaq wygrał właśnie większym bagażnikiem, bo doposażenie było nawet podobne, lub Ravka miała nawet częściowo lepsze (spryskiwacze reflektorów, hybryda, kamera 360 itp). No nic, zobaczymy...

Awatar użytkownika
robkio76

Cahir pisze:
06 paź 2023, 16:39
Rav4, Kodiaq i Volvo. To ostatnie odpadło z powodu budżetu. Kodiaq wygrał właśnie większym bagażnikiem, bo doposażenie było nawet podobne, lub Ravka miała nawet częściowo lepsze (spryskiwacze reflektorów, hybryda, kamera 360 itp). No nic, zobaczymy...
Z kamerami i hybrydą w rav się zgodzę ale kodiaq ma spryskiwacze reflektorów

artly
Samochód: Kodiaq Sportline 2.0 150Km TDI 4x4

Post autor: artly »

Cahir pisze:
06 paź 2023, 16:39
Ja Rav4 odrzuciłem ze wzgledu na mały uciąg na haku tylko 800kg, a potrzebuję 1500kg. Brałem pod uwagę jeszcze Mazdę CX5 ale sprzedawca delikatnie mówiąc mnie spławił, a stała u nich na placu taka jakby mi pasowała, rozpatrywałem jeszcze Toresa tylko jakoś silnik 1.5 benzyna mi nie leży do uciągu 1500kg plus jeszcze nie do końca jestem pewny marki Ssangyong. Więc został Kodiaq, który na szczęście ma jeszcze normalne przyciski :-). Szkoda, że nie można mieć kamery 360 w wersji sportline przydaĺaby czasmi na wąskich drogach lub parkowaniu przyczepy pod wiatę.
A co do czasu oczekiwania to zamówienie z końca sierpnia i mam jeszcze nie potwierdzony termin produkcji na 47 tydzień.

ODPOWIEDZ